reklama

Príde pomoc?

Včera som začula v jednom filme vetu, ktorá ma najrpv rozosmiala ale neskôr zarmútila: „V akej dobe to žijeme, že pizza dorazí k Vám domov za 30 minút, ale záchranka ani za 2 hodiny ak vôbec?“

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

O to viac som sa nad tou vetou zamyslela, keď som včera navštívila miestnu štátnu nemocnicu. Nebolo to zo zvedavosti, ale z nutnosti, avšak napriek svojmu relatívne dobrému stavu ma situácia v nemocnici zaskočila. Preplnené miestnosti, ľudia sediaci na dlážke, chorí či zdraví pohromade, nedostatok lekárov, nedostatok lôžok, nedostatok všetkého. Aspoň že je čistá, zamyselala som sa ako sme sa ponáhľali k lekárke, ktorá bola našťastie dobrou známou mojej kolegyne, takže sme nemuseli skoro vôbec čakať.

Bola som rada, že sme dokázali návštevu stihnúť v rámci obednej prestávky a pri odchode som si nemohla nevšimnúť krikľavo žltú sanitku s nápisom Aman Foundation, ktorá práve prechádzala okolo nás. Podobných rôznofarebných sanitiek od rôznych organizácií tu nájdete naozaj veľa, ale vzhľadom na 17 miliónové mesto je to stále žalostne málo. Vlastne ani neviem či som niekedy videla „štátnu“ sanitku, vždy patria niektorej z organizácií, ktoré sa snažia aspoň trochu zlepšiť žalostný stav miestneho zdravotníctva.

Nedávno som sa pýtala jedného kamaráta, že čo sa stane ak napríklad niekto dostane infarkt, odpadne, je účastníkom ťažkej nehody atď. Odpoveď bola jednoduchá, môže sa len modliť, že jeho zdravotný problém alebo zranenia nie sú natoľko vážne aby to pár hodín nevydržal, resp. aby bol nablízku niekto, kto by ho mohol na vlastnú päsť dopraviť do nemocnice na rikši, aute, autobuse alebo čomkoľvek. A taktiež aby potom keď do nemocnice dorazí, ešte vydržal vyčkať v rade podobných prípadov na zúfalo preťaženého lekára alebo sestru, ktorí ho pohľadom vyšetria a posunú ďalej.

Samozrejme výnimkou sú súkromné nemocnice, ale tie sú len pre naozaj tých najmajetnejších, je ich len niekoľko a sú veľmi drahé. Úrovňou vybavenia sa však môžu pokojne porovnávať s akýmikoľvek európskymi nadštandartnými zariadeniami.

Napriek tejto ťažkej situácii sa stále ľudia žijúci v meste majú omnoho lepšie ako na vidieku. Na miestach, kde široko ďaleko nie je žiadne zdravotné zariadenie môžu o sanitke len snívať. Pri zdravotných problémoch majú ľudia buď našetrené peniaze na dopravu (môže trvať až niekoľko hodín na káre s oslíkom , motorke alebo aute po prašných cestách) a na vyšetrenie, alebo im ostáva len sa modliť.

Navštívila som s jednou organizáciou dedinu Sehwan Sharif pri meste Dadu. Organizovali sme „kožný kemp“, ako to nazvali miestni. Na jeden deň sme si vyžiadali pár miestností v miestnom úrade pre štyroch lekárov, ktorí si špeciálne na to zobrali deň voľna. Domácim sa niekoľko dní vopred oznámilo, že kemp sa bude konať. Nečakala som však taký príval ľudí. Už ráno o 8 tam čakalo okolo tisíc ľudí a stále prichádzali ďalší. Pretláčali sme sa davom k lekárom a nechápali sme kde sa zobrali toľkí ľudia z 3 okolitých dedín, všetci s kožnými problémami. Lekári vyšetrovali expresne rýchlo. Jeden človek strávil s lekárom tak 2-5 minút a odchádzal s predpisom na lieky alebo odporúčaním na ďalšie vyšetrenie ak to bolo niečo vážnejšie. Ľudia boli veľmi pokojní, priateľskí a nevidela som žiadne rozbroje aj napriek evidentnému napätiu, ktoré panovalo. Lekári skončili neskoro večer, ale stihli ošetriť všetkých ktorí prišli. Minuli sa takmer všetky lieky. Ďalší kemp bude očný.

Je to naozaj zvláštne, že žijem vo svete, kde pizza dorazí do polhodiny, ale ošetrenia sa niekedy nedočkáte. Som rada, keď vidím behať mestom sanitky rôznych neziskoviek, lebo viem, že stále je dostatok ľudí, ktorí pomáhajú a som rada keď vidím množstvo lekárov pracujúcich sa naozaj smiešne platy alebo zadarmo.

Jana Bielikova

Jana Bielikova

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Veľa myšlienok, niekedy chaotických, niekedy ešte viac, pôvodný plán stratený a nový sa hľadá Zoznam autorových rubrík:  PakistanReceptyLámem si hlavu nad...Čo ma zaujalo

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu