
Príprava badam halwy, ktorá sa pripravuje zo zomletých mandlí, je naozaj jednoduchá a trvá približne 20-30 minút.
Suroviny:
2 hrnčeky mandlí
2 hrnčeky mlieka
2 hrnčeky cukru
1 hrnček ghee (prepustené maslo)
Štipku šafránu (alebo potravinárska farba, ale nemusí byť)
½ ČL čerstvého prášku kardamónu
Príprava:
Ak nemáte pripravené zomleté mandle, tak stačí ak ich na pár minút vložíte do vriacej vody, scedíte a zalejete studenou vodou. Potom ich veľmi ľahko ošúpete a môžete ich rozmixovať aj s mliekom na redšiu pastu (nemala by byť úplne hladká).
Ak máte priamo zomleté mandle, môžete zintenzívniť ich chuť tak, že v panvici rozpustite ghee (dá sa nahradiť aj obyčajným maslom), pridáte mandle a opražíte ich do svetlohneda. Potom do zmesi prilejte mlieko (alebo do rozpusteného ghee pridáte mliekovo-mandľovú zmes) a varte na miernom ohni za stáleho miešania. Treba to miešať naozaj stále, lebo ak sa mandle pripália, halwa bude horká.
Keď zmes trochu zhustne, pridajte cukor a miešajte ďalej kým sa ghee začne oddeľovať od halwy. V tejto fáze pridajte šafrán (dá halwe peknú farbu, ale nemusí byť) a kardamón a miešajte ďalej. Keď sa halwa začne oddeľovať od panvice a začne mať hustejšiu kašovitú konzistenciu, je hotová.
Halwu môžete dať do akejkoľvek peknej plochej misky (alebo malé porcie do menších misiek) a ozdobiť orechmi (napr. mandle, pistácie alebo kešu).
Halwa chutí na raňajky najlepšie s parathou, ale dá sa jesť aj ako dezert. Ale opatrne, je to naozaj ťažká a sladká dobrota. :)
Dobrú chuť