Jedlo najlepšie chutí...

Nedávno som mala zaujímavý rozhovor s kamarátom, ktorý mi s nadšením opisoval, že najlepší spôsob ako si vychutnať dobré jedlo je v lokálnej reštaurácii popri ceste, sediac na obrubníku alebo drevenej lavici, dýchajúc výfuky okoloidúcich áut a za pár drobných jesť ako kráľ čerstvo pripravenú masalu z mozočkov s chlebíkom práve vytiahnutým z pece.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)
Obrázok blogu
(zdroj: Jana Bielikova)

Musím uznať, že takýto gurmánsky zážitok naozaj stojí za vyskúšanie, ale pre bežného európana buď len raz v živote alebo po poriadnej dávke dezinfekcie (vo forme slivovice :) pred konzumáciou.

Dodnes nezabudnem na svoj prvý zážitok s miestnou stravou, keď ma nadšení pakistanci zobrali na večeru do lokálnej reštaurácie. Na moje „šťastie“ bola daná reštaurácia o niečo lepším variantom tej spomínanej v úvode. Ešte sme tam ani neboli a už som počúvala, ako každý cudzinec jednoducho musí vyskúšať Karachi Broast v Boat Basin (časť Karachi, kde nájdete veľa maličkých miestnych reštaurácií vedľa seba). 

Po príchode sme dostali luxusné sedenie rovno popri ceste na plastových stoličkách a behom sekundy pri nás bol aj čašník, ktorý očividne v šoku z toľkých cudzincov začal okamžite leštiť stôl a odháňať kopu mačiek ktoré sa nám začali prepletať pod nohami. Objednali sme si skoro všetci ako inak „Karachi Broast“ a k tomu nápoj Pakola.

Behom 2 minút sme mali na stole šaláty a raitu (ochutený jogurt). Nepoznajúc pôvod šalátu som radšej posrkávala krémovo chutiacu Pakolu žiarivo zelenej farby a čakala na môj broast. A behom 10 minút som mala pred sebou krásnu štvrtinu vysmážaného kuriatka s hranolkami a k tomu ktovie prečo žemlu. Všetci sme sa natlačili ako keby sme týždeň nejedli a zavŕšili to skvelým čerstvým ovocným džúsom. S dobrým pocitom plného bruška som sa vybrala domov a spokojne si ľahla spať.

Avšak kto by to bol čakal, že po takejto dobrej hostine prídu aj následky. A už sme sa na ďalší deň hnali do nemocnice s 40 stupňovou teplotou, prešli krvnými testami a nakoniec diagnóza znela, otrava jedlom. Môj druhý týždeň vtedy prebehol útrapne, doma, na gauči, pri pozeraní indických filmov. :) Ale musím uznať, že z vtedy prítomných asi 5 cudzincov som bola chorá iba ja.

Teraz na to spomínam s úsmevom. Naučila som sa kde sa môžem stravovať aby to neuškodilo môjmu európskemu žalúdku a predpokladám, že aj moja imunita sa prebudila a je na tom oveľa lepšie ako kedysi.

Aj preto si môžem bez následkov vychutnať výborné kuracie karahi, ktoré nikde nechutí lepšie ako servírované v lokálnej reštaurácii, popri ceste alebo na brehu mora, sediac na drevenej prični potiahnutej pohodlným kobercom, s vankúšikmi na opretie, bandaskou čerstvej vody a pohotovými čašníkmi, ktorí priebežne dopĺňajú čerstvý, chrumkavý voňajúci chlebík. Mňam

Jana Bielikova

Jana Bielikova

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Veľa myšlienok, niekedy chaotických, niekedy ešte viac, pôvodný plán stratený a nový sa hľadá Zoznam autorových rubrík:  PakistanReceptyLámem si hlavu nad...Čo ma zaujalo

Prémioví blogeri

Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Anna Brawne

Anna Brawne

107 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

238 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu