Sú vitamíny pridávané do potravín rovnako účinné ako prírodné?

Vitamíny sa bežne pridávajú do viacerých potravín, aby sa zvýšila ich výživová hodnota. Napríklad vo viacerých krajinách sa vitamín A a/alebo D pridáva do mlieka, mliečnych výrobkov, masla, margarínov a cereálií, niektoré vitamíny skupiny B sa pridávajú do múky, pekárenských výrobkov a cestovín, a vitamín C sa pridáva do ovocných nápojov, cereálií, mliečnych výrobkov a niektorých cukroviniek. Namieste je potom otázka, či tieto pridané vitamíny majú rovnakú využiteľnosť a účinnosť ako vitamíny vyskytujúce sa v potravinách prirodzene. Na túto jednoduchú otázku je však veľmi ťažké jednoznačne odpovedať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Vitamíny sú pre človeka esenciálne látky, to znamená, že ich musí prijímať stravou, nedokáže si ich v organizme vytvoriť. Vo veľkej časti svetovej populácie sa konštatuje nedostatočný príjem viacerých vitamínov - buď v oblastiach, kde väčšina populácie je podvyživená, alebo aj v rozvinutých krajinách, kde síce ľudia netrpia podvýživou, ale skôr nesprávnou či nevyváženou výživou s nedostatočnou konzumáciou prírodných zdrojov vitamínov.

 Existuje viacero spôsobov, ako zvýšiť príjem vitamínov:

- Pomocou výživových doplnkov, čo je efektívny spôsob u jednotlivcov, najmä vo vysoko rizikových skupinách. Pretože ide o „izolované" a často aj syntetické prípravky, ich potenciál často nedosahuje biologickú hodnotu vitamínov z prírodných zdrojov, kde sa vyskytujú v komplexe mnohých iných látok, ktoré regulujú spôsob ich využitia v organizme. Konzumovanie vitamínov v „tabletkách" môže viesť (a často aj vedie) k predávkovaniu, až s možnými toxickými účinkami. Preto tento spôsob nepredstavuje prijateľnú stratégiu na zvýšenie príjmu vitamínov v celej populácii a každý človek by sa mal pred rozhodnutím užívať vitamínové doplnky poradiť s lekárom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 - Bezpečnejšou a účinnejšou stratégiou je pridávanie vitamínov (alebo provitamínov) do základných potravín, ktoré konzumuje väčšina populácie (tzv. fortifikácia potravín). V zahraničí, najmä v USA, existujú aj potraviny geneticky modifikované, napr. s vyšším obsahom beta-karoténu („žltá kukurica", „žltá ryža").

Využiteľnosť a účinnosť pridaných vitamínov závisí od mnohých faktorov. V prvom rade od chemickej štruktúry vitamínu či dokonca od jeho optických izomérov. Napríklad prírodný vitamín E obsahuje len jeden izomér, syntetický vitamín E je zmesou 8 izomérov. Bielkovina zodpovedná za distribúciu vitamínu E v organizme transformuje len niektoré izoméry obsiahnuté v syntetickom prípravku, preto pri rovnakej dávke je účinnosť prírodného vitamínu E 1,5- až 2-krát vyššia. Účinnosť vitamínu E sa experimentálne preverovala predovšetkým v pokusoch na zvieratách - vtákoch alebo drobných cicavcoch (potkanoch), klinické štúdie na ľuďoch chýbajú a prenos poznatkov zo zvierat na ľudí je veľmi diskutabilný.

SkryťVypnúť reklamu

Podobné je to aj pri vitamíne A a jeho prekurzoroch - beta-karoténoch. Ich využiteľnosť môžu negatívne, pozitívne alebo ešte neznámym spôsobom ovplyvniť viaceré faktory - celkový stav organizmu, výživa, druh karotenoidov, prítomnosť látok potrebných pre ich vstrebávanie a pod. Všeobecne však základné potraviny fortifikované beta-karoténmi preukazujú účinnejšiu premenu na vitamín A v organizme než sa pozoruje pri bežných druhoch zeleniny.

Keď vedci z bostonskej univerzity porovnávali účinnosť beta-karoténov u detí z prírodných zdrojov (špenátu, mrkvy), z geneticky modifikovanej žltej ryže a z čistého beta-karoténu v oleji, zistili, že beta-karotén v žltej ryži je rovnako účinný ako čistý beta-karotén v oleji a účinnejší ako z prírodných zdrojov.

SkryťVypnúť reklamu

Dánski vedci zase skúmali vplyv fortifikovaného mlieka a chleba vitamínom D u detí a dospelých v zimných mesiacoch, teda v čase nedostatočného slnečného svetla a nedostatočnej tvorby vitamínu D v koži. Potvrdili vysokú efektívnosť tohto postupu pri zvyšovaní hladiny vitamínu D v populácii aj vzhľadom na to, že len málo prírodných zdrojov obsahuje vitamín D.

Záverom možno zhrnúť: najlepší a najprirodzenejší spôsob získavania vitamínov je z pestrej vyváženej stravy. Fortifikácia niektorých potravín vitamínmi je účinnou a bezpečnou cestou zlepšenia saturácie obyvateľstva vitamínmi. Využiteľnosť a účinnosť týchto vitamínov je porovnateľná s prírodnými vitamínmi a zo stravy - na rozdiel od syntetických vitamínových preparátov - nie je možné predávkovanie ani iné toxické účinky.

Jana Jurkovičová

Jana Jurkovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Lekárka, zaoberám sa prevenciou ochorení a zdravou výživou a napriek dlhoročným skúsenostiam ešte stále verím, že veda a zdravý rozum môže nakoniec zvíťaziť nad klamstvom a hlúposťou. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

237 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu