reklama

Microsoft Antispy , časť druhá - jeho konkurenti

Je to už dosť dávno, čo som sa zamyslel nad spyware a bojom proti nemu. Ubehol už dosť dlhý čas a tak som sa boj so spywarom stal jednou z hlavných úloh ochrany počítača. Dnes by som rád prezentoval niektoré programy, ktoré na tento boj používam aj s ich hodnotením

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Ad-Aware SE
Prvým a asi aj najznámejším je Ad-Aware SE od firmy LavaSoft. Jeho verzie Personal je bezplatná a tak aj jeho rozšírenie je dosť veľké. Program je dosť dobrý, s pravidelnými updatmi. Jeho výhodou je jeho rýchlosť a aj dosť veľká databáza spyware.
Tí z nás, čo majú zakúpenú verziu Professional, majú aj jeho rozšírenie, ktorým je Ad-Awatch, ktoré neustále monitoruje zápisy do registrov a tým aj potenciálne zapísanie a nainštalovanie spyware programov. Má dosť obsiahle nastavenie, ktorého hlavnou chybou je možnosť zapnutia automatického blokovania zápisov do registrov. Pre bežného užívateľa to vyzerá ako dobrý nápad, no už pri inštalácii prvého programu zistíme, že tento program nepracuje ako má, pretože nemohol vytvoriť svoje zápisy do registrov. A to už ani nehovorím, keď sa má program zapísať do časti registrov, kam sa zapisujú programy spúšťané pri štarte Windows.
Program má prijemné užívateľské rozhranie, ktoré je skinovateľné a už existuje aj jeho česká lokalizácia.

Spybot - Search & Destroy
Ďalší z bezplatných programov, ktorý ma bezplatný update a má obsiahlu databázu spyware programov. Je dosť rýchly a kvalitný. Obsahuje hlavne tzv. dialup spyware programy, ktoré sa snažia vytáčať telefónne čísla, ktoré majú vysoké spoplatnenie.
Hlavnou výhodou tohto programu je jeho časť imunize. V tejto časti program blokuje najznámejšie programy spyware a bráni im v ich nainštalovaní. V tejto dobe je to 6985 programov a 42 pluginov.
Keď už aj tento program nechcete používať, je dobré aspoň použiť túto službu.Jednou z nevýhod programu (aspoň pre mňa) je to, že pri detegovaní spywaru mi označí ako chybné aj miesta v registroch, kde je zapísané nastavenie Windows security center a to konkrétne ohlasovanie firewallu, antivírusu a automatických updatov.
Prvé čo urobím po nainštalovaní Windows SP2, je že vypnem tieto hlásenia a tento program ich nájde ako chybné. No našťastie dajú sa odznačiť a program ich neopraví.

XoftSpy
Tento program je možné používať bezplatne, no potom nemá toľko možností nastavenia a hlavne chýba možnosť updatu databázy. Ale stačí len stiahnuť novú verziu a tú nainštalovať a tá vždy obsahuje aktuálnu databázu. Program obsahuje vyše 42000 spyware programov a tak je jeho použitie veľmi dobré.
Aj tento program hlási ako chybu vypnuté automatické updaty.

X Clean Micro
Veľmi dobrý, rýchly a bezplatný antispyware program. Jeho veľkosť je premenlivá, ale momentálne sa pohybuje okolo 500kb a tak je ľahké ho stiahnuť a spustiť. Program sa automaticky spustí a prehľadáva registre. Ak nájde nejaký spyware, tak sa spýta, či ho má odstrániť a hlavne sa spýta, či má urobiť zálohu registrov. Táto je dosť potrebná, pretože dnes už dosť veľa programov automaticky obsahuje nejaký spyware a bez neho nefunguje.
X clean micro je niečo ako prezentácia veľkého antispyware riešenia nazvaného X-Cleaner Deluxe, ktoré obsahuje aj ostatné súčasti, ktoré sa používajú na boj so spyware. Jeho cena $29.95 však nie je úplne nízka a tak postačí jeho voľná časť.
Táto firma poskytuje veľmi zaujímavé riešenie na ochranu proti activex komponentom. Jeho názov je Spyware Block List File . Je to vlastne len súbor, ktorý sa zapíše do registrov a blokuje spyware activex komponenty. Ostatné activex komponenty ostávajú neblokované. Jeho použitie je však len pre Internet Explorer. Ak nám prestane ísť nejaký nami využívaný activex, stačí len pustiť druhý zápis do registrov, ktorý tieto blokovania odstráni.

eTrust Pest Patrol
Posledným z mnou používaných antispywarových riešení je tento program, ktorý však nie je bezplatný. Má však 30 dennú skúšobnú dobu. To že nie je bezplatný sa však prejavuje aj na jeho schopnostiach.
Ak už zbehnete všetky vyššie programy a myslíte si, že už je počítač čistý, tento program Vás vyvedie z omylu. Je veľmi rýchly, dobre konfigurovateľný, a obsahuje aj rezidentnú kontrolu spyware. Jeho výhodou však oproti Ad-Awatch je však to, že program vyhľadáva len spyware programy a neblokuje tak všetky zápisy do registrov.
Jedinou nevýhodou programu, ktorú som našiel je jeho cena.

Ešte by som rád spomenul Microsoft Antispyware , ktorý som opisoval minule. Program pod rukami Microsoftu stráca na kvalite. Dokonca už bolo ohlásené ukončenie jeho vývoja. Neviem či našťastie alebo bohužiaľ nestalo sa tak. Je celkom rýchly, avšak už jeho aktualizácie nie sú také obsiahle ako boli keď program vyvíjala firma Giant.

NOD32 som tu nespomínal zámerne, aj keď jeho posledné verzie sa už zameriavajú aj na vyhľadávanie spywarov, ale predsa len to je antivírus.

Toto sú programy mnou používané, netvrdím že jediné dobré, ale časom osvedčené.
Ešte malá rada na záver. Ak náhodou na internete narazíte na produkt PSGuard , tak ho neinštalujte, lebo je ti čistý spyware.

Juraj Janeček

Juraj Janeček

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

programátor, športovec a pozitívne mysliaci človek :) Zoznam autorových rubrík:  TechnológieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu