reklama

Upratuje fragmentovaný disk

Pri poslednom nechcenom zmazaní súborov som sa dosť dlho trápil s ich obnovou. Na väčšine stránok som sa dozvedel, že hlavným predpokladom správneho a ľahkého obnovenia súborov, je nízka fragmentovanosť súborov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Fragmentácia súborov je ich rozdelenie na viacero častí na samotnom disku. K nemu dochádza pri vymazaní súboru a nahratí nového súboru, ktorý je väčší ako miesto po starom súbore a tak sa na toto miesto zapíše len časť súboru a ostatok sa zapíše na iné voľné miesto. Toto je dosť veľký problém pri neskoršom obnovovaní súboru, pretože program musí nájsť všetky časti zmazaného súboru a správne ich pospájať a najmä musíme dúfať, že žiadna časť súboru nebola prepísaná.

Na test defragmentácie som použil niekoľko programov, pričom väčšinu z nich len ako testovacie verzie na obmedzený počet dní.

Buzzsaw-S v2.1.1 (http://www.dirms.com)

Jediný voľne šíriteľný program v tejto kategórii, ktorý sa dá porovnávať s platenými programami. Program používa metódu defragmentácie on-the-fly, a neustále monitoruje defragmentáciu disku a upratuje ho. Program je dostatočne rýchly, ale zaberá dosť systémových prostriedkov. Ale pretože je zadarmo, je vhodné ho odporučiť.

VoptXP (http://www.vopt.com)

Program je voľne použiteľný na 30 dní. V jeho nastaveniach nájdeme aj také špeciality ako lepšie usporiadanie súborov pre NTFS systém. Program je dostatočne rýchly a defragmentácia 120GB disku trvala 40 minút. Začiatočná fragmentácia disku bola 37%. Jednou pre mňa nepochopiteľnou vecou bolo, že program nechal fragmentáciu na úrovni 1% a ani pri opätovnou pustení nezačal upratovať.

O&O Defrag 8.0 (http://www.oo-software.com)

Stiahnutie programu je podmienené registráciu. Po nej je možné stiahnuť program a voľne ho používať po dobu 30 dní. Potom sa program zablokuje.Program sa nainštaluje aj do systémových služieb a je možné jeho použitie ako náhradný defragmentátor namiesto dodávaného priamo s Windows. Jeho výhodou je súčasné upratovanie viacerých diskov naraz, ale je o niečo pomalší ako VoptXP. Svoju úlohu však splnil úplne presne, keď upratovanie ukončil na 0% fragmentácii. Možnosti upratovania sú obsiahle a je možné vybrať z tichého, upratovania na voľné miesto, upratať podľa prístupu, podľa názvu a podľa vytvorenia súboru. Najrýchlejšie upratanie je na voľné miesto. Pre najrýchlejšiu prácu s diskom je vhodné upratovať podľa prístupu, avšak aj doba potrebná na toto upratanie je omnoho dlhšia ako ostatné.

DiskKeeper 10 (http://www.diskeeper.com)

Voľná verzia je na 30 dní. Program má v poslednej verzii integrovanú novú technológiu I-FAAST, ktorá upratuje súbory podľa prístupu k nim. Výhodou je aj 64-bitová verzia programu.Zaujímavou vlastnosťou programu je možnosť nastavenia automatickej defragmentácie podľa úrovne defragmentovania disku. Program monitoruje fragmentáciu a systémové prostriedky počítača a podľa toho spúšťa a pozastavuje automatickú defragmentáciu. Program má certifikát kompatibility s Windows.

PageDefrag (http://www.sysinternals.com/Utilities/PageDefrag.html)

Posledný program, ktorý však nie je určený priamo na defragmentáciu na disku, ale aj na defragmentáciu registrov a je voľne šíriteľný. S jeho použitím sa viditeľne zvyšuje rýchlosť práce Windows. Je možné ho používať aj pomocou príkazového riadku a

Jediný, mnou netestovaný software bol defragmentačný nástroj dodávaný priamo s Windows a to pre jeho veľkú pomalosť.

Juraj Janeček

Juraj Janeček

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

programátor, športovec a pozitívne mysliaci človek :) Zoznam autorových rubrík:  TechnológieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu