Guláš

450 g hovädzieho mäsa450 g bravčového mäsa5 väčších cibúľ3 strúčiky cesnakumasť alebo olejrascačierne mleté koreniečervená paprika sladkáčervená paprika štipľavásoľ1 kg zemiakov

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Do hrnca alebo kotlíka

Obrázok blogu

dáme 2-3 lyžice masti alebo oleja.
Zohrejeme na ohni.
Vložíme do toho očistenú a na väčšie kocky nakrájanú cibuľu.

Obrázok blogu

Cibuľa nemusí byť nakrájaná nadrobno, pretože sa počas varenia úplne rozvarí.
Keď cibuľa zosklovatie – t.j. stratí svoju tvrdosť a je takmer priehľadná, pridáme hovädzie mäso nakrájané na kocky

Obrázok blogu

a prudko chvíľu opražíme. Opražením mäso obelie.

Obrázok blogu

Potom to podlejeme asi dvomi hrnčekmi vody tak, aby bolo akurát ponorené a dusíme prikryté pokrievkou do polomäkka.
Pri dusení pridáme rascu, čierne mleté korenie, dosť sladkej a trochu štipľavej papriky a pretlačíme cesnak.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Kto má rád, môže pridať aj feferónky, alebo malé štipľavé papričky. Priebežne dolievame odparenú vodu.
Kým sa hovädzie mäso varí, nakrájame si bravčové mäso a očistíme všetky zemiaky.

Obrázok blogu

(Pre totálnych začiatočníkov: očistené zemiaky musíme mať stále vo vode, aby nám nesčerneli. A hovädzie mäso sa od bravčového odlišuje tmavšou, červenšou farbou a varí sa asi raz tak dlho ako bravčové.)
Keď je hovädzina polomäkká, pridáme bravčové mäso

Obrázok blogu

a varíme spolu v menšom množstve vody na miernom ohni.
Guláš treba občas premiešať, aby nám neprihorel a občas treba znovu doliať vodu.
Keď máme aj bravčové mäso uvarené, pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky a dolejeme toľko vody, koľko gulášu chceme mať.
(Nie však príliš veľa, aby sme z toho nezískali riedku polievku.)
Jeden väčší nepokrájaný očistený zemiak nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme do hrnca.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu


Guláš aj teraz občas premiešame, aby sa nastrúhaný zemiak neprichytil o dno.
Keď sú zemiaky takmer uvarené, guľáš osolíme a ešte môžeme dochutiť korením a paprikou.

Obrázok blogu

 

Po dovarení zložíme z ohňa a necháme chvíľu odstáť.
Zemiaky môžu byť aj trochu rozvarené, aby ešte viac zahustili hotový guláš.
Podáva sa s dobrým chlebom a ešte lepším pivom.

Miro Jankes

Miro Jankes

Bloger 
  • Počet článkov:  547
  •  | 
  • Páči sa:  1 101x

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

105 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu