Do hrnca alebo kotlíka

dáme 2-3 lyžice masti alebo oleja.
Zohrejeme na ohni.
Vložíme do toho očistenú a na väčšie kocky nakrájanú cibuľu.

Cibuľa nemusí byť nakrájaná nadrobno, pretože sa počas varenia úplne rozvarí.
Keď cibuľa zosklovatie – t.j. stratí svoju tvrdosť a je takmer priehľadná, pridáme hovädzie mäso nakrájané na kocky

a prudko chvíľu opražíme. Opražením mäso obelie.

Potom to podlejeme asi dvomi hrnčekmi vody tak, aby bolo akurát ponorené a dusíme prikryté pokrievkou do polomäkka.
Pri dusení pridáme rascu, čierne mleté korenie, dosť sladkej a trochu štipľavej papriky a pretlačíme cesnak.

Kto má rád, môže pridať aj feferónky, alebo malé štipľavé papričky. Priebežne dolievame odparenú vodu.
Kým sa hovädzie mäso varí, nakrájame si bravčové mäso a očistíme všetky zemiaky.

(Pre totálnych začiatočníkov: očistené zemiaky musíme mať stále vo vode, aby nám nesčerneli. A hovädzie mäso sa od bravčového odlišuje tmavšou, červenšou farbou a varí sa asi raz tak dlho ako bravčové.)
Keď je hovädzina polomäkká, pridáme bravčové mäso

a varíme spolu v menšom množstve vody na miernom ohni.
Guláš treba občas premiešať, aby nám neprihorel a občas treba znovu doliať vodu.
Keď máme aj bravčové mäso uvarené, pridáme na menšie kocky nakrájané zemiaky a dolejeme toľko vody, koľko gulášu chceme mať.
(Nie však príliš veľa, aby sme z toho nezískali riedku polievku.)
Jeden väčší nepokrájaný očistený zemiak nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme do hrnca.

Guláš aj teraz občas premiešame, aby sa nastrúhaný zemiak neprichytil o dno.
Keď sú zemiaky takmer uvarené, guľáš osolíme a ešte môžeme dochutiť korením a paprikou.

Po dovarení zložíme z ohňa a necháme chvíľu odstáť.
Zemiaky môžu byť aj trochu rozvarené, aby ešte viac zahustili hotový guláš.
Podáva sa s dobrým chlebom a ešte lepším pivom.