Potrebujeme:
1/2 kg hladkej múky
1/2 kg polohrubej múky
1 kyslú smotanu
2 vajcia
1 a 1/2 kocky droždia
soľ
mleté čierne korenie
3-4 dcl mlieka
1 palmarín
1 kg škvarkov
Príprava:
Kvások:
4 dcl mlieka zohrejeme tak, aby bolo mlieko iba teplé. Nesmie byť horúce.
Do väčšej nádoby nalejeme 2 dcl mlieka.
Rozmrvíme v ňom kvasnice. Pridáme čajovú lyžičku kryštáľového cukru a zamiešame.

Necháme odstáť na teplom mieste.
Zvyšok mlieka si odložíme. Použijeme ho neskôr na rozriedenie cesta.
Cesto:
Zatiaľ obidve múky preosejeme cez sitko. Robí sa to kvôli tomu, aby sa mohli nájsť, prípadne odstrániť, nečistoty v múke a aby sa prevzdušnila.
Obidva druhy múky zmiešame na doske.
Pridáme dve čajové lyžičky soli a poprášime trochou mletého čierneho korenia.
Pridáme dve vajcia, kyslú smotanu.

Keď kvások zväčší svoj objem, primiešame ho do pripraveného cesta.

Hustotu môžeme kontrolovať pridaním zvyšku mlieka, prípadne pridaním ďalšieho menšieho množstva múky.
Musíme získať hustejšie cesto.

Keď ho máme vymiesené, poprášime ho múkou

a necháme vo väčšej nádobe prikryté utierkou v teple asi 1/2 hodinu. Ja som ho dal na odporúčanie ženy na radiátor.

Medzitým si pomelieme na mäsovom mlynčeku škvarky.

Zmiešame ich s palmarínom tak, aby sme dostali rovnomerne premiešanú hmotu.

Posolíme.
Keď máme cesto vykysnuté, pomúčime si dosku. Na ňu dáme cesto. Do stredu rozotrieme pripravenú hmotu škvarkov s palmarínom. Okraje cesta preložíme cez škvarkovú hmotu na tri krát a necháme zasa na 20-25 minút odstáť v teple.

Toto zopakujeme ešte 3 až 4 krát ale cesto už nemiesime, iba roztľapkáme, preložíme a necháme zasa 20 - 25 minút kysnúť.
Po poslednom vykysnutí roztľapkáme cesto na polohrubou múkou posypanej doske na asi 1,5 cm vrstvu. Na vrchu môžeme čistým pravítkom, alebo tupou stranou noža vytvoriť štvorčekový ornament.
Vykrajovadlom, alebo vnútrom pohára namočeným do múky vykrajujeme pagáčiky

a ukladáme ich na plech na ktorý si dopredu pripravime papier na pečenie.
Vykrojené pagáčiky potrieme zvrchu rozšľahaným vajcom. Namiesto celého vajca môžeme použiť iba rozšľahaný žĺtok.

Kým vykrajujeme, potierame a ukladáme pagáčiky na plechy, rozohrejeme si pec na 200 stupňov. Pagáčiky ešte trochu nakysnú. Pečieme ich v rozohriatej rúre asi 15 - 20 minút.

Dobrú chuť.