Škvarkovníky

Recept je od kolegyne z roboty. Škvarkovníky napiekla na rozlúčku s inou kolegyňou, ktorá odchádzala do dôchodku. Nevedeli sme sa ich dojesť. Viem, ako by mali chutiť a ako by mali vyzerať. Pokúsim sa k tej chuti aspoň trochu priblížiť. Je to môj prvý pokus s kysnutým cestom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Potrebujeme:

1/2 kg hladkej múky
1/2 kg polohrubej múky
1 kyslú smotanu
2 vajcia
1 a 1/2 kocky droždia
soľ
mleté čierne korenie
3-4 dcl mlieka
1 palmarín
1 kg škvarkov

Príprava:

Kvások:

4 dcl mlieka zohrejeme tak, aby bolo mlieko iba teplé. Nesmie byť horúce.
Do väčšej nádoby nalejeme 2 dcl mlieka.
Rozmrvíme v ňom kvasnice. Pridáme čajovú lyžičku kryštáľového cukru a zamiešame.

Obrázok blogu

Necháme odstáť na teplom mieste.
Zvyšok mlieka si odložíme. Použijeme ho neskôr na rozriedenie cesta.

Cesto:

Zatiaľ obidve múky preosejeme cez sitko. Robí sa to kvôli tomu, aby sa mohli nájsť, prípadne odstrániť, nečistoty v múke a aby sa prevzdušnila.
Obidva druhy múky zmiešame na doske.
Pridáme dve čajové lyžičky soli a poprášime trochou mletého čierneho korenia.
Pridáme dve vajcia, kyslú smotanu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Keď kvások zväčší svoj objem, primiešame ho do pripraveného cesta.

Obrázok blogu

Hustotu môžeme kontrolovať pridaním zvyšku mlieka, prípadne pridaním ďalšieho menšieho množstva múky.
Musíme získať hustejšie cesto.

Obrázok blogu

Keď ho máme vymiesené, poprášime ho múkou

Obrázok blogu

a necháme vo väčšej nádobe prikryté utierkou v teple asi 1/2 hodinu. Ja som ho dal na odporúčanie ženy na radiátor.

Obrázok blogu



Medzitým si pomelieme na mäsovom mlynčeku škvarky.

Obrázok blogu

Zmiešame ich s palmarínom tak, aby sme dostali rovnomerne premiešanú hmotu.

Obrázok blogu

Posolíme.
Keď máme cesto vykysnuté, pomúčime si dosku. Na ňu dáme cesto. Do stredu rozotrieme pripravenú hmotu škvarkov s palmarínom. Okraje cesta preložíme cez škvarkovú hmotu na tri krát a necháme zasa na 20-25 minút odstáť v teple.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu


Toto zopakujeme ešte 3 až 4 krát ale cesto už nemiesime, iba roztľapkáme, preložíme a necháme zasa 20 - 25 minút kysnúť.

Po poslednom vykysnutí roztľapkáme cesto na polohrubou múkou posypanej doske na asi 1,5 cm vrstvu. Na vrchu môžeme čistým pravítkom, alebo tupou stranou noža vytvoriť štvorčekový ornament.
Vykrajovadlom, alebo vnútrom pohára namočeným do múky vykrajujeme pagáčiky

Obrázok blogu

a ukladáme ich na plech na ktorý si dopredu pripravime papier na pečenie.
Vykrojené pagáčiky potrieme zvrchu rozšľahaným vajcom. Namiesto celého vajca môžeme použiť iba rozšľahaný žĺtok.

Obrázok blogu

Kým vykrajujeme, potierame a ukladáme pagáčiky na plechy, rozohrejeme si pec na 200 stupňov. Pagáčiky ešte trochu nakysnú. Pečieme ich v rozohriatej rúre asi 15 - 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Miro Jankes

Miro Jankes

Bloger 
  • Počet článkov:  547
  •  | 
  • Páči sa:  1 101x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu