reklama

O tvorivej slobode

Kedysi som čítal knihu o Pablovi Picassovi. Nepamätám si to presne. Hovoril o umelcoch, že sú to vlastne protištátne živly. Pretože ozajstný umelec nemôže byť konformný s akýmkoľvek systémom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Umelci celý život hľadajú. Aspoň tí skutoční. Nie tí, čo predajú svoju dušu za pár eur.
Tým, že hľadajú, rozširujú sa im obzory. Dokážu predvídať. (Nie ako jasnovidci a čarodejnice.) Človek, ktorý sa snaží niečo pochopiť, po čase príde na to, že väčšina ostatných ľudí žije a koná podľa šablóny.
Je to jednoduchšie, pohodlnejšie. Netreba pri tom príliš rozmýšľať.
Naopak umelec hľadá. Niekedy na úkor rodiny, pohodlia. Niektorí pri tom prídu o zdravie, prípadne aj o život.
Často sú to roky. Nesprávne riešenia, zlé rozhodnutia. No občas sa objaví okamih, kedy sa na chvíľu zdá, že to má všetko nejaký zmysel, že sme na niečo prišli. Možno aj na niečo, čo predtým ešte nikto neobjavil.
Chcete svoje poznanie ukázať iným. Možno sa aj trochu pochváliť výsledkom. A ľudia to nepochopia. Oni tie roky nehľadali. Žili si svoje spokojné životy. A vyrušuje ich, keď zrazu vidia, že sa dá žiť aj inak. Nerozumejú tomu, prečo ten "idiot" zabíja čas takými "sprostosťami". Potom sa nedopatrením objavia na nejakej výstave a povedia, že ich šesťročný syn alebo dcéra by to namaľovalo lepšie.
No to sú ešte tie lepšie prípady. Každý má právo na svoj názor. Ak sa mu niečo nepáči, nemusí to pozerať.
Som rád, že žijem v systéme, ktorý iné názory toleruje. Nie je to až tak dávno, keď niektorí moji kamaráti nemohli vystavovať svoje obrazy, sochy dokonca bábky. Nedostali vtedy povolenie na zorganizovanie výstavy od odboru kultúry pri Mestskom národnom výbore. A bez povolenia sa nemohlo robiť nič.
Tie výstavy nakoniec aj tak boli. Neoficiálne, v súkromných domoch, na povalách alebo v prírode. S rizikom, že prídu policajti a výtvarníkov zavrú.
Je to už skoro 27 rokov, čo sme sa tej hlúposti zbavili.
A zrazu počujem, že nejaký "génius" z Banskej Bystrice z pozície svojej funkcie zakázal divadlo. Predtým ešte upozornil, že si nepraje, aby v predstavení boli vulgarizmy. A tí sviniari herci ho neposlúchli. Ako si to mohli dovoliť. Veď on rozkázal. A vyzerá to tak, že prídu aj policajti.
Zavrú hercov za to, že si dovolili byť slobodní?
 

Miro Jankes

Miro Jankes

Bloger 
  • Počet článkov:  528
  •  | 
  • Páči sa:  320x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu