reklama

Prehľad správ

Na základnej škole sme si v deviatej triede museli na občiansku výchovu robiť krátky prehľad správ. Vystrihovali sme ich z Pravdy a lepili do zošita. Učiteľka vždy na hodne niekoho vyvolala a ten musel prečítať, čo si navystrihoval a nalepil.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Tak tu nalepím zopár udalostí, ktoré som za posledný čas prežil, prípadne čím sa zaoberám.

1. Nedávno som bol pozrieť kamaráta na dedine. Maliar. Sľúbil som mu, že sa niekedy zastavím. Strávili sme spolu zo dve hodinky. Vyšli na najbližší, najvyšší kopec. Pozreli sme si okolie. Zastavili sme sa aj pri starom kostolíku a na cintoríne, ktorí je okolo neho. Našiel som na jednom náhrobnom kameni fotografiu.

Obrázok blogu

Muž zomrel na konci 19. storočia.
Podobné fotografie, ale z oveľa neskorších čias som vídaval u otca. Objednával ich vtedy pre dedinčanov v Gottwaldove - terajšom Zlíne a potom ich lepil na náhrobné kamene.
Na tejto fotke ma zaujalo oblečenie muža. Nie som zbehlý v týchto veciach a neviem, či to bol kňaz, alebo učiteľ, alebo či sa niečo podobné nosilo bežne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhú fotku som našiel na inom cintoríne dnes.

Obrázok blogu

Je na nej vojak, železničiar, alebo poštár?
Zaujímavé je ale aj to, že tie fotografie vydržali na snehoch, dažďoch, páľavách také dlhé roky. Stará poctivá robota.

2. Kúpil som si novú knihu Rasťa Pišku. Najskôr som si prečítal ukážky, ktoré vychádzali na pokračovanie v Pravde. Tá o Ferovi Malinovi mi vyrazila dych. Je to presný obraz nášho spoločného kamaráta Fera Kalinu. Začínam pochybovať, či mám v hľadaní Kalinových obrazov ešte pokračovať. Lepšie by som ho nedokázal vystihnúť. Úryvok je tu.
Knihu si čítam a postupne prichádzam na to, čo všetko o Ferovi ešte neviem.
Výstava, ktorá nedávno prebehla v Turčianskej galérii ma trochu sklamala. Nenašiel som na nej obrazy, ktoré som v osemdesiatych rokoch videl u neho v ateliéri.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Pobavil som sa na informácii, že nefunkčný satetit spadne na územie Chile. A on sa zrútil v Kanade pri meste Calgary. Ak bude taká presná aj predpoveď dráhy veľkého asteroidu, ktorý by mal (alebo nemusel) v budúcnosti zasiahnuť Zem, asi sa prestanem smiať.

Miro Jankes

Miro Jankes

Bloger 
  • Počet článkov:  528
  •  | 
  • Páči sa:  320x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu