reklama

Ako funguje Slovensko - časť III. Vznik Oligarchie

V predošlom článku o tom Ako funguje Slovensko som načrtol pár lokálnych / regionálnych príbehov, ktoré sú možno aj celkom úplne pravdivé. Poďme sa pozrieť o level vyššie - na politicko-ekonomickú oligarchiu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Divoké roky deväťdesiate. Kvalitná hudba na MTV, šušťáky, teplákovci, metalisti, depešáci a radikálne nové. Všetko nové. Nové tváre, nové výrazy, noví dôležití a úspešní. Noví politici robia prvé nové chyby a v novom sa neuveriteľne rýchlo zorientoval jeden staronový Vladimír a stúpa a stúpa a stúpa nahor. Noví podnikatelia skúšajú nové triky, noví podvodníci majú nové nedozierne možnosti a to hlavné, čo tu chýba, je nová legislatíva.

ZLÁ LEGISLATÍVA

Socialistický zákon nepoznal termín súkromné vlastníctvo, a už vôbec nikto nepoznal ekonomickú kriminalitu. Polícia riešila bežné priestupky, ukradnutý semafór a tanier z kantíny, maximálne nejaká tá vraždička. Proste fyzické záležitosti. Ale ekonomická trestná činnosť, organizovaný zločin? (what the actual fuck is this shit, vraveli si, s ruským prízvukom, mnohí policajti od Berlína na východ). Ochrana verejného záujmu, súdna ochrana svedkov a podobne, nič z toho neexistovalo. Kradlo sa fyzicky. Čo si odniesol z fabriky domov ti říkalo Pane, čo si dokázal vybaviť vlastnou hlavou, to si doma zjedol.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nové prostredie je ale radikálne nové. V novom prostredí sa trebalo zorientovať a pre políciu, súdy a prokuratúru to musel byť slušný šok, najmä pre generáciu nad 50r. Všetkých si ich podávali jedny noví za druhými, v stále sofistikovanejších zlodejinách.

TVORBA KAPITÁLOTVORNEJ VRSTVY

Idea bola dobrá. Realizácia katastrofálna. Pôvodnou myšlienkou bolo čo najdemokratickejšie presunúť štátny majetok do rúk súkromným osobám, vytvoriť súkromné vlastníctvo, takzvanú kapitálotvornú vrstvu a rozbehnúť ekonomickú produkciu v prostredí hľadania efektivity pomocou konkurencie. Privatizácia mala preskočiť obdobie pádu postsoc ekonomiky a vytvoriť kapitalistický ošiaľ, bláznivé hľadanie šťastia v podnikaní a sebarealizácii. A tak trochu konzume.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Implementácia bola radikálna.

MALÁ PRIVATIZÁCIA 1991 - 1994

Malá privatizácia prebehla legislatívne veľmi demokraticky, ale prakticky to bola prvá veľká krádež. Väčšina z takmer 10.000 malých služieb a obchodíkov bola privatizovaná vo verejných holandských dražbách, teda vyhlásením ceny a jej znižovaním až na úroven 50%, dokým sa nenašiel kupec. Hrubokrkí občania sa vedeli rýchlo zorganizovať, dohodnúť a odstrašiť akéhokoľvek záujemcu o dražbu. Podržali ruku, ktorá chcela byť zdvihnutá, či priložili chladnejšie teleso k biologickému povrchu človeka. Nastala termodynamická reakcia výmeny chladu ocele z hlavne pištole a tepla z hlavy a pokožky, ktorá v histórii už zavinila mnohé zamyslenia sa. Tu je zárodok vzniku mafiánskych skupín, ktoré sa typicky rekrutovali v telocvičniach, alebo bojových športových kluboch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Takže v dražobnej miestnosti nakoniec sedeli sami, alebo ostatní sa len nemo prizerali, vedomí si následkov, ak by sa chceli zúčastniť súťaže. Následne skupovali prevádzky za polovicu ceny jednu za druhou. Nevravím že všetky, alebo väčšinu. Ale rozhodne nie len pár.

Verím, že už chápete, kto a prečo vlastní lukratívne podniky v starých mestách nového východného bloku starej európy, alebo trebárs hoci len také hajzle na václaváku.

VEĽKÁ HRA: KUPÓNOVÁ PRIVATIZÁCIA

Pri kupónovej privatizácii bola Idea rozdeliť privatizačné kupóny demokraticky všetkým obyvateľom. Každý DIK (držiteľ investičného kupónu) mohol investovať svoje kupóy priamo, alebo prostredníctvom IPF - Investično Privatizačného Fondu. Vybrané fabriky by sa tak transformovali na akciové spoločnosti a novými majiteľmi by boli všetci noví investori. Violà, a máme kapitálový trh.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na Slovensku získali IPFka veľmi vysoké podiely v podnikoch, individuálni investori boli teda väčšinou v minorite a pochopiteľne, nedokázali sa organizovať tak sofistikovaným spôsobom, ako IPFka. Typicky IPFko zakladali banky, ale aj množstvo agentov ŠTB, v Rusku KGB a komunistickýchy pohlavárov, alebo nimi nastrčených osôb. Divoká doba...

Všetci dobre vedeli čo robia. Klausov poradca, tiež agent ŠTB a spolutvorca privatizačného modelu sa nechal počuť, že najlepšie by bolo na desať minút zhasnúť. Chápeme sa hej? Proste, všetci vedeli, že teraz to ideme rozkradnúť ako to len pôjde! Čo je ťažko súdiť z dnešného pohľadu. Nejak ten kapitalizmus zavedený musel byť.

Dnešné problémy s príliš vplyvnou oligarchiou začínajú práve tu. Mnohí autori sa zhodujú, že IPFka nemali byť pripustené kju privatizácii vôbec. Podľa mňa by sa však našiel iný spôsob ako odlievať majetok do súkromných rúk.AKO TO PREBIEHALO

Napríklad: investovali ste svoj kupón do fondu, ktorý kúpil nejakú fabriku. Manažment však doikázal administratívnymi úkonmi z fabrík odobrať hodnotné aktíva, teda vytunelovať, alebo previezť mimo štruktúru celú fabriku a ponechať vo fonde len bezhodnotné zbytky. Rôznymi metódami - premenovávaním, zlučovaním, oddeľovaním, presídľovaním a neustálou reorganizáciou, manipuláciou účtovných uzávierok, skladobých hodnôt, či obchodných kontraktov, dokázali orezať hodnotu z IPFka a presunúť ju na svoje súkromné vlastníctvo. Bezohľadu, či sa jednalo o bankou založené IPFko, alebo súkromné. 

Takýmto spôsobom, v prostredí vágnej legislatívy, nastala masívna krádež obyvateľstva. Dnes máte finančného poradcu na každom rohu. Vtedy nikto poriadne nevedel čo sú to akcie, dlhopisy, bondy, hlasovacie práva, dozorná rada, trhová hodnota… Masa nerozumela podnikateľskému rizku, ako správne podotkol Juraj Bednár. https://juraj.bednar.io/en/ Ale niektorí tomu rozumeli veľmi dobre.

---

Jozef Majský patril spoločne s Vladimírom Lexom k prvým dvom oficiálnym miliardárom na Slovensku po prvej vlne kupónovej privatizácie. Keď raz prešiel Jožko okolo nejakého hotela, ktorý sa mu zapáčil a zadal pokyn svojim ľuďom aby ho pre neho kúpili, oznámili mu, že už ho vlastní. “Boha aj to je moje?” zareagoval úplne pochopiteľne.

VEĽKÁ HRA: PENTA

Veľká privatizácia, teda kupónová, teda bola veľká hra veľkých chlapcov. Hoci veľmi mladých, 27, či 29 ročných. Spolužiaci z Moskvy si požičali od dvoch štátnych bánk 850 miliónov korún na svoju firmu so základným imaním 100.000 korún a postupne ovládli až 20% VÚB Kupónu. VÚB kupón bol v tej dobe najväčšie a najúspešnejšie, štátom vlastnené a bankou zriadené IPFko. Združoval malých akcionárov v počte 540.000. Do roku 1996 bolo asi 200.000 z nich riadne vyplatených 12.000 korunami na akciu, teda celkovo 2.4 miliardy korún. Vo fonde ostalo približne 320 tisíc malých akcionárov. Od polovice z nich vykúpila PENTA akcie v hodnote okolo 300 korún na jednu pomocou cielenej manipulácie ceny zvnútra VÚB Kupónu. Získali ich tak za tretinu - štvrtinu trhovej hodnoty). Zvyšok akcionárov oddelili do iného, “konzervatívejšieho” fondu, ktorý neskôr priviedli ku krachu. 

Haščákovci usúdili, že karma je proste k***a a zvyšných 160 tisíc ľudí urobil nešťastnými (celkovo 320 tisíc aj s tými, čo predali kupóny pod cenu). To je slušný výkon, zarmútiť také Košice a okolie naraz. To sa podarilo len Nore Mojsejovej keď jej nasadil ŠPZku “KE…".

Zhrňme to. PENTA sa dostala k zostatkovému majetku VÚB Kupónu vo výške 7 miliárd korún, za zhruba 20% jej trhovej hodnoty. Chlapci na toto obdobie dodnes spomínajú asi ako Rišo Muller na svoje zlaté časy. Prvé miliardy zarobili na úkor ostatných, drobných akcionárov, ktorí boli ekonomicky jedineční - nemali páru.

http://www.mapovani.cz/investicni-skupina-penta/penta-obvinena-z-napojeni-na-kreml/706

J&T

Ja a Ty. Jakabovič a otec a syn Tkáčovci. Starší Jozef ako prezident Investičnej a rozvojovej banky, ktorá poskytla obrovské úvery na nákup prvých fondov pre firmičku jeho syna a spolužiaka, opäť z Moskvy. K týmto ľuďom sa nemienim obšírne vyjadrovať, stačí sa pozrieť na ich aktivity a pobočky ich banky - vo Vysokých Tatrách, ktoré prakticky vlastnia, alebo v Moskve… Lebo, treba mať v banku v Moskve, určite. Len tak. Ja a Ty sa pravidelne dostávajú k najväčším lukratívnym dealom, od pozemokv, cez operátora diaľničného mýta, najziskovejšiu energetickú firmu SPP Distribúcia, Towercom...

VEĽKÁ HRA: MEČIAROVSKÍ PRIVATIZÉRI

Prvá vlna kupónovej privatizácie teda prebehla v rokoch 91 - 93, ešte za federácie. Druhú vlnu Mečiar zrušil, keď si uvedomil, že nemá pod kontrolou investičné fondy, ktoré sa stihli sformovať. Jeden z fondov vlastnil Jozef Majský, ktorý neskôr financoval opozičné strany a aj dočasnú Moravčíkovu vládu. Taký Peter Vajda, neskorší vydavateľ denníka SMENA - neskôr SME, bol sám oligarcha, no Mečiar ho dokázal vyštvať zo Slovenska a jeho majetok súdnym rozhodnutím previedol do správy konkurencie - Harvardského fondu pod lovenskou správou Juraja Širokého! Takže bolo potrebné vygenerovať z ničoho, niekedy doslova z hovna novú ekonomickú elitu, ktorá bude loajálna strane HZDS. Preto sa po voľbách v 94' rýchlo prešlo ku priamemu predaju loajálnym. "mečiarovským podnikateľom."

HIVIGOU:

Rosina - Matador Púchov, Karol Martinka - Kúpele Piešťany, Víťazoslav Móric - Železničné opravovne Vrútky, Vladimír Poór - Nafta Gbely, Slavomír Hatina - Slovnaft, Ivan Šesták - Doprastav, Karol Konárik - pivovary, Vladimír Lexa - Mlyny, Juraj Široký - Váhostav, atď atď.... je ich mnoho

Mnohí z nich boli zároveň poslancami a ministrami za HZDS. Fond národného majetku bol plne pod kontrolou.

MILAN FIĽO

Milan Fiľo z Brezna mal 29 rokov, keď ho do vedenia SCP Ružomberok dosadilo HZDS. Dnes je po odpredaji talianskym MONDI len členom dozornej rady a patrí mu 4. priečka najbohatších Slovákov podľa rebríčka FORBES, hneď za Jaroslavom Haščákom. Dnes sa o ňom na wikipedii píše, že je to slovenský podnikatel a filantrop. Veru, je to veľký filantrop, ktorý dokázal presúvať majetok od ľudí k ľuďom, presnejšie, v počete jeden kus. Za mečiara sprivatizoval väčšinový podiel fabriky, zvyšok manipulatívne získal od zamestnancov a čelí kvôli tomu žalobe. https://tv.hnonline.sk/politika/920028-priamy-prenos-matovic-hovori-o-klamstvach-a-zastrasovani-ludi-vo-filovom-scp

ALEXANDER REZEŠ

Tento Mečiarov kôň dokázal takmer nemožné. Minimálne jeden deň bežal brutálne. 11.Marca 1994, v deň, keď poslanci vyslovili Mečiarovi nedôveru, on stihol ešte schváliť 9 privatizačných projektov a v ten istý deň Alexander Rezeš s ďalšími manažérmi z VSŽ boli schopný založiť firmu a obchodný register ju na počkanie zapísal. Následne na túto firmu postupne prevádzali akcie VSŽ v hodnote 1,56 miliardy korún za 314 požičaných miliónov korún. Famózny výkon. Postupne ovládli vo fabrike väčšinu a doviedli ju úspešne pred krach, ktorý musel zachraňovať investičný génius Gabriel Eichler za Dzurindovej vlády.

https://www.fakt24.sk/spravy/5183-meciarovska-privatizacia-takto-sa-rezes-dostal-k-miliardam-vo-vsz

EŠTÉBÁCI

Juraj Široký - bývalý agent ŠTB a možno aj KGB. Izidor Počiatek - agent Jupiter, otec bývalého najbohatšieho člena vlády za SMER. Takýmito xichtami sa slovenská smotánka len tak hemží. Ľudia, ktorí boli dobre informovaní už pred pádom režimu a správne napojení na najvyššie politické špičky. Široký je proste hajzel, ktorý bol súčasťou rozkradnutých harvardských fondov, chlap, čo neváha nevyplatiť 10.000 živnostníkom na chleba, zatiaľ čo paralelne buduje multimiliónovú vilu kdesi na Bahamách. Toto je presný obraz socialistických svíň, slyzskí, skorumpovaní, bez charakteru, zocelení v klamstvách za bývalého režimu, v podvodoch, čiernote, manipulácii, konexiách a možno aj v horšom. Toto nie je kapitalistická meritokracia prevyšujúca svoje okolie ochotou riskovať, investovať a tvrdo pracovať, ale komunistický smrad z východu.

DEVÍN BANKA

Za jednu zmienku stojí aj tragický prípad Devín banky. Bola to banka, ktorá jediná dostala licenciu od Vlády SR na vykonanie deblokácii ruského dlhu. Tu sa jednalo zrejme o deal medzi HZDS a Moskvou, pričom členom predstavenstva bol podivný ruský podnikateľ. Evidentne dali nažrať aj miestnym psom, avšak jednalo sa o transfery ruskej mafie a skorumpovaného ruského štátu. Tragický je ten príbeh preto, že za 12 ukradnutých miliárd korún z vkladov občanov slovenska nebol nikto odsúdený. Odsúdené boli len supy, ktoré vraždili a rozpúšťali v kyseline svedkov. Táto partia sa pokúšala ukradnúť len drobné desiatky miliónov v čase, keď už banka skrachovala. Treba si pozrieť aj históriu slovenskej mafie, ak chcete tomu rozumieť viac.

https://www.youtube.com/watch?v=iRkiyKqmLRM

VZNIK MAFIE

Predstavte si teraz, že ste nejaký premiér a celkom dobre boxujete. Lenže neboxujete dosť dobre na to, aby ste sa vyhrážali každému, že mu takú jednu jeb***, že sa z toho nespamätá. Za to, že ste mu “vybavili” fabriku kdesi na východnom Slovensku, ale on prestal podporovať vaše hnutie v kampani. Alebo platiť dividendy z priateľstva. Tvrdenie, že SIS využívala na špinavú prácu Sýkorovcov, Černákovcov a podobne, je známe. Nebolo to len na zastrašovanie politických súperov. Moja hypotéza je, že do veľkej miery sa starali aj o finančné transfery za vďačnosť z privatizačného priateľstva. Ladislav Svěchota by mohol rozprávať.

https://www.youtube.com/watch?v=jHEu1t8fhxQ

Povráva sa kadečo. Údajne dodnes chodia chlapíci medzi jednou električkou a fabrikami po Slovensku. Ktovie, či toto môže byť pravda? Každopádne m,nohí mafiáni dnes už len zlegalizovali a zlegitimizovali svoje podnikanie.

MEČIAROVSKÉ BANKY

Tri najväčšie štátne banky ovládali dvaja ľudia z HZDS a tretím bol neskorší 50% majiteľ J&T Jozef Tkáč. Tieto banky stáli daňových poplatníkov asi sto miliárd korún, ktoré musela naškrabať Dzurindova pri konsolidácii bánk pred ich privatizáciou. ROZUMIEME SA HEJ? TY SI TO ZAPLATIL/A aj po**či úrokami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ak si myslíš, že tento článok mal zmysel a mám pokračovať v písaní, budem veľmi rád, keď mi dáš lajk: https://fb.me/jinjankoo

 

Obrázok blogu

Ako funguje Slovensko - Časť I. Koniec komunistov

Ako funguje Slovensko, časť II - Príbehy z 90 rokov

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ZDROJE

Ján Lopušek

Ján Lopušek

Bloger 
  • Počet článkov:  38
  •  | 
  • Páči sa:  77x

cestovanie | spoločnosť | startupy | LinkedIn Twitter Facebook Zoznam autorových rubrík:  Homo SapiensAko funguje SlovenskoSociálne sieteInvestovanie, startupyKryptoRevúca

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu