reklama

Prechádzka storočiami s mapami

Znova sa vraciam ku svojej obľúbenej téme a tou sú historické mapy. Moje amatérske bádanie sa sústreďuje na dostupnosť máp regiónu na internete.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ako je tomu dnes, tak aj v minulosti boli mapy viac, či menej presné, záležalo od autora, koľko si dal práce na ich vyhotovení. Niekedy umelecká hodnota mapy podstatne prevyšovala tú kartografickú. Zaujímavé je, že podaktoré novšie mapy boli oveľa menej kvalitné ako staršie.

Čo môžem na tej ktorej mape vidieť, záleží od mierky. V prípade menej podrobných máp je možné sledovať aspoň vývoj názvu mesta (dediny). Pri podrobnejších napr.: vodné toky, mosty, kostoly, mlyny, miestne názvy, či dokonca studne. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mapovanie Uhorska siaha do 16. storočia, významnejšie (dnes) slovenské mestá teda možno nájsť už na takmer 500 ročnej mape. Menšie sídla sa objavujú na mapách až v 18. storočí.

Ako na to?

Výborná stránka na vyhľadávanie máp je: http://maps.hungaricana.hu/en/ , kde stačí do vyhľadávania zadať maďarský názov historickej župy (Bars, Zemplin, Hont, Nyitra...) a potom poctivo listovať a klikať v dôkladne naskenovaných mapách.

K mapám vojenského mapovania (zväčša v mierke 1:28800) sa dá pomerne ľahko dostať už na mnohých webových stránkach, napr.: http://mapire.eu/en/

Najpodrobnejšou starou mapou je tzv. mapa stabilného katastra z polovice 18. storočia v mierke 1:2880. Pri tejto mierke si vidíte naozaj „až do záhrady“. Bohužiaľ naše územie zatiaľ nie je spracované online, takže ak sa chcete dostať k takejto mape musíte kontaktovať kartografický ústav. Česká republika je spracovaná na: http://archivnimapy.cuzk.cz/

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niektoré novšie mapy z obdobia Československa možno nájsť tu: http://www.staremapy.sk/

Ak máte chvíľku čas, môžete si vyskladať mozaiku máp svojho mesta alebo dediny...

Mapy 18. storočia
Mapy 18. storočia (zdroj: J. Kováčik)
Mapy 19. storočia
Mapy 19. storočia (zdroj: J. Kováčik)
Mapy 20. storočia
Mapy 20. storočia (zdroj: J. Kováčik)
Jano Kováčik

Jano Kováčik

Bloger 
  • Počet článkov:  43
  •  | 
  • Páči sa:  33x

Učiteľ dejepisu a geografie, v blogoch sa snažím pútavým spôsobom priblížiť históriu, ktorá ma fascinuje. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaŠkolstvoCestovanie

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu