reklama

Kde dočerta je európska armáda!

Pochopili konečne európske štáty, že potrebujeme silnú bojaschopnú armádu?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V decembri roku 2020 som napísal kratučký článok s vonkoncom nie bombastickým názvom „Armáda, demokracia a iné“. Ten článok mal len niečo vyše 100 čítaní, ale ja som cítil v kostiach, že bolo treba zareagovať a vysloviť svoj názor na prebiehajúcu diskusiu o chystanej obrannej a bezpečnostnej stratégii.

Viete, v čase mieru, keď je ruka hore a znie hudba, majú ľudia pocit, že to tak bude navždy. Ja nepatrím medzi tých, ktorí sa nechajú opiť rožkom a bolo mi nad slnko jasné, že tu máme temné sily a piatu kolónu na čele s popleteným kapitánom Dankom, ktorý, napriek varovaniam, išiel nadviazať družbu do ruskej Dumy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V čase vojny, do ktorej nás vtiahol Putin, je ťažké budovať armádu, ale nič iné nám nezostáva, ak chceme byť obranyschopní. Bývalý premiér, pán Dzurinda správne hovorí, že nie všetko sa dá „vybaviť“ peniazmi a sankciami. Tu je stále hrozba eskalácie katastrofálnych rozmerov a dúfam, že sa s tým na celoeurópskej úrovni niečo robí. Väčšina ľudí si myslí, že je to záležitosť NATO, ktorého sme súčasťou na čele s USA, ale pozor, ešte je tu aj Čína. Skrátka, musíme mať schopnosť sa sami ubrániť.

Teraz sa ľudia spoliehajú, že Ukrajina vydrží a sankcie zaberú, ale musíme byť pripravení na alternatívu, že sa nachádzame na samom začiatku konfliktu obrovského rozsahu. Vždy je lepšie očakávať horšie, ako byť neskôr prekvapený a šokovaný. Čo keď sa Putin vyberie cestou eskalácie a vyhlási mobilizáciu, čo potom? Podľa posledného prieskumu verejnej  mienky má 70% podporu obyvateľstva v tej jeho špeciálnej vojne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Údajne priemerný Rus presedí pri televízore 4 hodiny denne a  tak si viete predstaviť tú manipuláciu a demagógiu, ktorá sa na nich z obrazoviek valí. Poznám ruskú mentalitu, keď im zavelí, tak pôjdu. Otázkou je na čom, keď majú značné straty na technike.

A kde je európska armáda? No nikde, nemáme ju kvôli nesúhlasu viacerých štátov a to z dôvodu, že by to viedlo k väčšej federalizácii EU. No a čo? Aj tak máme len dve alternatívy ako to riešiť. Buď sa EU rozpadne, čo by bola pre všetkých katastrofa, alebo bude musieť dôjsť k nejakej forme federalizácie. Doteraz sa tomu každý vyhýbal, ale Putin nám to naliehavo pripomína.

Ján Škerko

Ján Škerko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  267
  •  | 
  • Páči sa:  7 286x

Kto som? To je zaujímavá otázka, ale nie na mňa. K tomu by sa mohli vyjadriť ľudia, čo ma poznajú. Ale ak mám predsa len napísat pár viet, tak som ako duchaplný vlk oháňajúci sa palicou. A dôchodca. Moje motto je: s pevnou, ostrou a jasnou mysľou vpred. Som človek, ktorý chce niekedy reagovať na dianie okolo nás. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu