Ani ho nenapadne myšlienka, ako sa do tých veľkých škatúľ ananás, papája či mango dostalo. Veď načo, hlavne, aby sme ho mali čo najskôr rozkrájané na tanieri a tešili sa z jeho šťavnatej chute. Stačí však ak si dáte trošku námahu a pozriete sa, pokojne aj na našom území, ako sa vlastne tieto plodiny pestujú. Videli ste akým zaujímavým dojmom pôsobia stovky ananásov zasadených v zemi? Viete ako sa zbiera zázvor a ako vôbec plody vyzerajú?
Neznámy ovocný raj

Písala som vo svojich článkoch často o tom, že sa venujeme s manželom zbieraniu a spracovávaniu listov stromu s názvom moringa. Pri tom jednoducho človek musí byť doslova opisný, pretože mnoho ľudí nevie ako tento strom vyzerá, ako rýchlo rastie a najmä ako sa pestuje.

No pri ananáse, zázvore či papáji, by sme to možno mali vedieť. Ja som sa po prechádzke po Sv. Lucii sama divila, ako sa šikovné ruky farmárov starajú o také poklady, aké my berieme s arogantnou samozrejmosťou.
Pestované s láskou
„Vyskúšajte tento zázvor,“ povedal mi farmár s mačetou v ruke. „Určite ste lepší nemala.“ A naozaj nie, keď vidíte tie zázvorové listy zasadené v zemi a zručnosť ako od nich farmári oddeľujú od plodov, viete, že už aj samotná chuť, napríklad v čaji, musí byť bezchybná. A to naozaj je.
Samozrejme na Sv. Lucii je úrodná sopečná pôda, ale zručne a s umom pestujú ovocie aj nadšenci zo Slovenska. Skúste teda niekedy k nim zájsť, nemusíte sa cez poľ zemegule ako ja uháňať do Karibiku. Keď to uvidíte na vlastné oči, čo už mnohí určite videli, pozeráte sa potom na tie preplnené škatule v supermarketoch trochu inak.