reklama

7 pravidiel pre finančné zdravie – 1.časť

V dnešnom článku som sa rozhodol zosumarizovať pravidlá, ktorými by sa mali riadiť jednotlivci aj celé domácnosti, aby žili vo finančnej pohode. V jednotlivých pravidlách nájdete odkazy na moje staršie príspevky, ktoré sa podrobnejšie venovali, resp. súviseli s daným pravidlom. Verím, že pre mnohých čitateľov sa v konečnom dôsledku nebude jednať o nič nové, čo by nepoznali, no napriek tomu sa oplatí zopakovať si základy finančnej gramotnosti a ideálne ich aj v praxi dodržiavať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
  1. Majte prehľad, rozpočet a disciplínu – z tohto by mal každý človek (domácnosť) vychádzať. Majte prehľad o tom, kde vaše peniaze, každý mesiac končia. Koľko zhltne strava, energie, splátky úverov, poistenie, telefóny, pohonné látky, auto, hobby a iné výdavky. To, že si účtovníctvo musia povinne viesť firmy ešte neznamená, že by si ho nemali viesť dobrovoľne aj jednotlivci a domácnosti. Pritom stačí pomerne jednoduchá evidencia príjmov a výdavkov. Zatiaľ čo prehľad súvisí s minulosťou, zostavenie rozpočtu, by malo zohľadňovať plány do budúcna. Chcete rekonštruovať, plánujete kúpu nového nábytku, auta a podobne? Zostavte si rozpočet, aby ste videli, či sú vaše plány reálne. Následne je dôležité mať finančnú disciplínu a nemíňať peniaze na veci, na ktoré vás denne lákajú plné pulty obchodov a bombarduje masívna reklama. Buďte teda finančne disciplinovaný.

  2. Žite s rezervou – žiť na doraz je populárne a lákavé, no hlavne pomerne nebezpečné. Strata zamestnania, choroba, úraz, pokazenie drahších domácich spotrebičov, auta a mnoho ďalších neočakávaných a nepríjemných výdavkov, sa z času na čas vyskytnú v každej domácnosti. Práve na takéto udalosti je potrebné mať vybudovanú finančnú rezervu. Tá by mala predstavovať minimálne trojnásobok vašich mesačných výdavkov, resp. ak ste živnostník/podnikateľ, tak aj viac. Ideálne však aspoň sumu, z ktorej by ste vyžili bez príjmu polovicu roka. Ako podnikateľ totiž často nemáte garantované zákazky, teda prácu, ani na mesiac dopredu. Ďalším rizikom je finančná (ne)disciplína odberateľov, ktorí si z lehoty splatnosti zvyknú robiť takpovediac „dobrý deň“. Nie nadarmo toto pravidlo uvádzam ako druhé v poradí, keďže bez prehľadu, rozpočtu a disciplíny je budovanie a následné udržanie železnej rezervy naozaj ťažké a často nemožné.

  3. Výhodne poistite seba a svoj majetok – voči niektorým nástrahám, ktoré som menoval vyššie, je výhodnejšie sa poistiť, nakoľko by ste si na ne rezervu nemuseli vytvoriť ani za 3 životy. Poistné, ktoré zaplatíte, tvorí len zlomok sumy, na ktorú ste pri nepriaznivej udalosti chránení. Napríklad aj za menej ako 300 € ročne môžete ochrániť svoje auto v hodnote 10 000€ (prípadne ešte lacnejšie, ak sa bavíme o najnižšej cene a nie o kvalite za rozumnú cenu). O tom, prečo by mali mať havarijné poistenie aj najlepší šoféri na svete, som písal v tomto článku. Ďalším príkladom môže byť poistenie domu za 100€ ročne, s hodnotou 100 000€. Poznáte tie zábery z televíznych novín, keď ľudia prišli v priebehu pár minút pre živelnú udalosť o strechu, či celý dom?

 Rovnako dôležité, no na Slovensku stále podceňované, je poistenie svojho zdravia a straty príjmu počas choroby či po úraze. Zo širokej ponuky poisťovní na Slovensku sa dajú vybrať cenovo aj kvalitatívne výhodné produkty, ktoré vás za pár desiatok eur mesačne, finančne zabezpečia po úraze, vykryjú rozdiel príjmu v čase dlhodobej práceneschopnosti, či pokryjú výpadok príjmu a náklady na liečbu pri závažnej diagnóze a podobne. Takéto komplexné životné poistenie na adekvátne poistné sumy, sa dá uzavrieť zvyčajne aj za menej ako 5 % vášho čistého príjmu. Respektíve tie najdôležitejšie riziká na základné poistné sumy aj za menej ako 3% čistého príjmu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Obšírnejšie som sa téme životného poistenia venoval najmä v tomto článku. V ňom som podrobnejšie rozpísal, že nie každé životné poistenie vám v čase choroby a úrazu naozaj pomôže. Preto je vhodné zmluvy životného aj neživotného poistenia občas oprášiť a skontrolovať, či stále dostatočne plnia funkciu, pre ktorú si za ne platíte, resp., či ju vôbec niekedy plnili. V okamihu, keď k poistnej udalosti dôjde, bude už na takúto kontrolu zmlúv neskoro.

Nabudúce si povieme o požičiavaní a sporení, dôchodku a investovaní. V diskusii pod článkom si rád, prečítam vaše skúseností a postrehy. Dopredu však upozorňujem, že budem reagovať len na seriózne príspevky k danej téme.

Jaroslav Čačko

Jaroslav Čačko

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  20x

Ekonóm a finančný sprostredkovateľ. Zaujímam sa o ekonomické a politické dianie. Ktoré samozrejme stále vyplýva z bližšej aj vzdialenejšej histórie. Svojím blogom chcem najmä pomôcť ľuďom zvýšiť ich finančnú gramotnosť. Moje heslo: "Reči sa hovoria, ale čísla nepustia!" Zoznam autorových rubrík:  FinanciePodnikanieDaneSpoločnosť a politika

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu