reklama

Poistite sa kým ste zdraví, klamať poisťovni sa neoplatí !

Mnoho ľudí začne myslieť na svoje životné poistenie, až keď im lekári zistia zdravotné problémy. Bohužiaľ vtedy už môže byť neskoro riešiť svoje poistenie. Samozrejme to závisí od konkrétneho prípadu a tiež treba dodať, že poisťovne majú rozdielnu citlivosť na zdravotné problémy poisteného. V jednej poisťovni Vás môžu úplne odmietnuť, v ďalšej Vás poistia avšak s určitými obmedzeniami či výlukami, no nejaká iná Vás môže poistiť bez väčších problémov. Na Slovensku ich máme v oblasti životného poistenia viac než 10, takže treba porovnávať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Vždy radím pravdivo vyplniť zdravotný dotazník ku poistnej zmluve. Klamať poisťovni o Vašom zdravotnom stave, nemá žiaden zmysel. Na začiatku by Vám to mohlo prejsť a možno by ste „ušetrili“ na poistnom z dôvodu nižšieho rizika, ale už pri prvej poistnej udalosti, by si poisťovňa preverila Váš zdravotný stav aj spätne a ak by zistila, že ste pri uzatváraní zmluvy klamali, nebola by povinná Vám vyplatiť poistné plnenie. V zmysle Občianskeho zákonníka má poisťovňa právo pri uzatváraní životných poistných zmlúv zisťovať zdravotný stav svojich klientov. Ak sa poisťovňa neskôr dozvie, že klient neodpovedal úplne na všetky položené otázky, môže v zmysle Občianskeho zákonníka (§ 802 ods. 1 a 2) odstúpiť od zmluvy, odmietnuť poistné plnenie, prípadne so spätnou platnosťou od začiatku poistenia upraviť podmienky poistenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vidíte klamať poisťovni sa neoplatí, vždy poctivo vypíšte zdravotný dotazník a v prípade zdravotných problémov priložte ku zmluve aj kópie lekárskych správ. V tomto prípade platí, že je lepšie zaplatiť o nejaké € navyše a mať istotu, že ak nastane poistná udalosť, tak bude aj riadne vyplatená. Ak Vás sprostredkovateľ navádza k zatajeniu zdravotného stavu v zdravotnom dotázniku zvýšte ostražitosť. Pravdepodobne mu neide o Vaše dobro a je mu úplne jedno, či bude zmluva plniť svoju funkciu v prípade poisnej udalosti.

V súvislosti s poistením upozorňujem, že podľa nariadenia Európskeho súdneho dvora musia byť ceny nových poistení rovnaké pre mužov a pre ženy od 21. decembra tohto roka, a to v rámci celej Európskej únie. Teda poistenie žien od decembra zdražie, predpokladá sa o cca 30 % nárast.

Jaroslav Čačko

Jaroslav Čačko

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Ekonóm a finančný sprostredkovateľ. Zaujímam sa o ekonomické a politické dianie. Ktoré samozrejme stále vyplýva z bližšej aj vzdialenejšej histórie.Svojím blogom chcem najmä pomôcť ľuďom zvýšiť ich finančnú gramotnosť.Moje heslo: "Reči sa hovoria, ale čísla nepustia!" :)www.ekonomickesluzby.eu Zoznam autorových rubrík:  FinanciePodnikanieDaneSpoločnosť a politika

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu