reklama

Je reálne aby obyvatelia Starého Mesta parkovali bezplatne?

Áno, je. Zdá sa to byť len suchým konštatovaním, ale podložím to aj faktami a prípadnými riešeniami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (28)

Najprv dnešná realita. Parkovacie miesta v Starom Meste spravuje BPS Park a.s., ktorá má prakticky nevypovedateľnú zmluvu v trvaní 20 rokov. Súčasťou zmluvy je aj klauzula podľa ktorej je zmluva vypovedateľná len so súhlasom oboch strán. Čo je už sám o sebe nezmysel. Zmluva bola napadnutá Protimonopolným úradom v zmysle toho že mestská časť zvýhodnila BPS, s.r.o. (predchádzajúci názov), na neprimerane dlhý čas, počas ktorého konkurenti nájomcu nemajú možnosť uchádzať sa o poskytovanie parkovacích služieb v Starom Meste. Pritom Staré Mesto má podiel len 1,25%, čiže aj výnosy z parkovania v takejto výške. Navyše BPS Park veselo ignoruje všeobecne záväzné nariadenie o odstránení parkovacích stĺpikov, takže obyvatelia ktorí by mohli vo večerných hodinách na takéto miesto zaparkovať musia pracne hľadať miesto iné. Treba podotknúť že Staré Mesto malo až v roku 2007 prvýkrát príjem zo zisku firmy, a to necelých milión korún. Takže sa pýtam, oplatí sa nám zdierať obyvateľov Starého Mesta len kvôli tomu, aby firma, ktorá prevádzkuje parkovacie miesta mala nemalý zisk?

Keďže v miestnom zastupiteľstve nebola vôľa akýmkoľvek spôsobom veci riešiť, zmluvu sme spolu s kolegom poslanco Svenom Šovčíkom napadli ako občania a obrátili sme sa na súd. Zatiaľ sa bohužiaľ nič nedeje. V zastupiteľstve neprešli ani žiadne naše návrhy, či to už bolo prípadné bezplatné parkovanie, alebo zvýhodnené parkovanie pre viac áut, ak sa jedná o viacgeneračnú rodinu. Keď sme navrhovali, aby sa zmluva zrušila keďže ju napadol protimonopolný úrad ako zjavne výhodnú pre jednu stranu, boli sme označení div že nie za teroristov. Dnes je situácia iná, zastupiteľstvo a starosta jedným hlasom volajú po zrušení zmluvy. Pritom veci sa mohli pohnúť skoro o rok skôr.

Takže riešenie je podľa mňa celkom jednoduché. Keďže obyvatelia Starého Mesta nemajú prakticky nič z vybratých peňazí za ich parkovanie, nevidím najmenší dôvod prečo by mali platiť. Naopak, platiť by mali všetci ostatní ktorí v Starom Meste parkujú a nebývajú tam. Čo je vlastne súčasný stav takže pre návštevníkov sa nič nezmení. Len s tou výnimkou, aby rezidenti neboli znevýhodnení tým že v Starom Meste bývajú. Nejde tu o populistické gestá, ide tu o to, že ak majú občania bývajúci v Starom Meste platiť, tak potom nech peniaze idú na obnovu škôl, škôlok, na verejnú čistotu a poriadok. A nie do vrecka firmy ktorá parkovacie miesta obhospodaruje, pričom občania z vybratých prostriedkov uvidia len mizivú časť.

Uvediem ešte niekoľko príkladov. Firma si prejíma niekoľko parkovacích boxov, kde má umiestnené stĺpiky. A platí. Potiaľto je to v poriadku. Ale poobede zamestnanci odídu, parkovacie stĺpiky zamknú a obyvateľ už proste nezaparkuje. A nie je to zopár miest, ale stovky. Stačilo by stĺpiky odstrániť a bolo by po probléme, samozrejme za predpokladu že obyvateľ z miesta ráno odíde (aj tak ide do práce) a odťahovacia služba bude fungovať tak ako by mala. Výsledok? Rezidenti by získali hodne miest na parkovanie a Staré Mesto podiel z poplatku za odťah ak by niekto nerešpektoval značku o vyhradenom parkovaní.
Ďalší príklad, viacgeneračná rodina býva v jednom byte. V súčasnej situácii dostanú (vlastne môžu si kúpiť) jeden poukaz na zľavnené parkovné. Mladí väčšinou majú vlastné auto a ich rodičia tiež majú "starú škodovku" aby sa občas odviezli k lekárovi. Tým že by za druhé auto museli cez deň platiť plné parkovné ich vlastne nútime aby do práce chodili autom, hoci by mohli chodiť aj MHD. Je to proste výhodnejšie.

Samozrejme uvedené v plnej miere platí v situácii, keď z vybratých prostriedkov za parkovanie občania žijúci v tejto lokalite neuvidia takmer nič. Pokiaľ by sa situácia zmenila, zmenia sa aj podmienky. Ale každopádne som za to, aby občania Starého Mesta už tým že proste v tejto lokalite žijú mali nárok na iný prístup v rámci parkovacej politiky. Zákon síce neumožňuje mestskej časti aby poplatky za parkovanie vyberala sama, ale som si istý že kým sa zmení, sú tu aj iné firmy, ktoré by do rozpočtu Starého Mesta vrátili podstatnú časť vybratých prostriedkov. Aby sa občania Starého Mesta neskladali na zisky súkromnej firmy, ale aby sa ich finančné prostriedky vrátili na spríjemnenie bývania v Starom Meste.

Jaroslav Ježek

Jaroslav Ježek

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Poslanec MČ Staré Mesto, fotograf a pedagóg Zoznam autorových rubrík:  Staré MestoSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu