Slovenský turek je omyl

Som klasický kávoholik, ktorý si dopraje tento mok aj tri - štyri krát denne. Väčšinou instantnú, priznám sa, pretože tureckej káve som nikdy neprišla na chuť. Teda až kým som sa nepresťahovala do Istanbulu. Keď som sa ponúkla domácim, že im spravím "turka" dopadlo to skoro katastrofou, a ja som nechápala prečo...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Takže, v prvom rade som úplne zlyhala, čo sa týka postupu. Slováci by možno kývli rukou, že čo je na tom, veď je to len káva. A možno že aj v minulosti tou rukou kývli, a preto teraz tureckú kávu zalievame (česť výnimkám). Turci však kávu pripravujú takto: do malej plechovej kanvice (väčšina ľudí má však už elektrické "kanvičky") dáme toľko lyžičiek kávy, pre koľko osôb ju pripravujeme. Na každú osobu potom pridáme šálku vody a dve kocky cukru. Takže pomer na jednu kávu je jedna lyžička kávy, dve kocky cukru a šálka vody. Turci na kávu používajú výlučne malé šálky. Keď všetko, čo na kávu potrebujeme, máme v kanvici, zamiešame to a potom kanvicu postavíme na sporák. Keď káva začne vrieť a stúpať, je hotová. Dobrá káva má mať pri servírovaní hustú penu na vrchu. Tú dosiahneme tým, že kávu premiešame pred tým, ako ju postavíme na sporák.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V druhom rade som samozrejme podcenila význam a dôležitosť tohto spôsobu prípravy kávy. Najprv sa mi to zdalo smiešne, možno ako aj vy som si povedala, že v tom predsa rozdiel nie je, či ju zalejeme vriacou vodou, alebo prevaríme ako celok. Ale je. Okrem toho, že káva chutí výborne, som neskôr pochopila, že káva je súčasťou tureckých tradícii. Napríklad, pri zásnubách, keď rodina budúceho ženícha navštívi rodinu budúcej nevesty, aby ju otec budúceho ženícha vypýtal pre svojho syna, musí dievča pre každého, kto je pri tomto akte prítomný, pripraviť kávu. A káva musí byť dobrá, lebo žiadne dievča sa nemôže vydať bez toho, aby vedela pripraviť dobrú kávu. Príprava pre hostí počas zásnub je ako test, ktorý má určiť, či je budúca nevesta súca na vydaj. Pre svojho nastávajúceho budúca nevesta nasype namiesto cukru do kávy soľ a čierne korenie. Snúbenec túto kávu má vypiť, aby ukázal, že to s ňou myslí vážne.

SkryťVypnúť reklamu

Tým, že sa tradičná káva pripravuje takýmto spôsobom, stretli by ste málo Turkov, ktorí by ju pili ráno, či dokonca pred raňajkami. Káva sa pije väčšinou určitý čas po jedle. V Istanbule ráno neuvidíte Turkov náhliacich sa do práce s veľkou kávou v ruke. Ak áno, pokojne sa tomu človeku pristavte a prihovorte po anglicky ... pretože s najväčšou pravdepodobnosťou to bude cudzinec.

Jana Jasečková

Jana Jasečková

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

PhD študentka na Stredoeurópskej Univerzite v Budapešti, a tak trochu aj cestovateľka.. a hlavne človek, ktorý sa snaží nájsť niečo pozitívne vo všetkom naokolo.. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáTurecký zápisníkSlovensko nešťastné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Anna Brawne

Anna Brawne

104 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu