reklama

Môže byť černoch dobrým Slovákom?

Určite poznáte ten starý vtip o turistovi, ktorý chce na salaši vymámiť od baču recept na bryndzové halušky. Bača mu však oznámi, že ho dá len dobrému Slovákovi. No a tak sa turista pustí do dokazovania, že on veru poriadny Slováčisko je. Porazí baču v hode valaškou, pití borovičky, hre na fujaru. Nič mu to však nie je platné, pretože napriek prehrám bača lakonicky hovorí: „Nemôžeš byť dobrým Slovákom, lebo si černoch." Ale je to naozaj tak?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)

Má vôbec niekto predstavu, ako by mal vypadať správny Slovák? Čím sa vyznačuje tá naša slovenskosť? Nechcem sa púšťať do zložitých sociologicko-filozofických úvah, takže skôr laický pohľad. Najhrubšia definícia hovorí, že národ je spoločenstvo ľudí, hlásiacich sa k jednej národnosti. Lenže národnosť je niečo úplne subjektívne. Človek si národnosť vyberá podľa vlastných pocitov či sympatií. Preto sa pri poslednom sčítaní ľudu recesisti hlásili k eskimáckej či siouxskej národnosti. Národnosť je proste výsostná voľba jedinca.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Presnejšia definícia tvrdí, že národ je spoločenstvo ľudí, ktoré sa sformovalo na spoločnom území a ktoré okrem teritória spája hospodársky život, jazyk a spoločná kultúra. Existujú však aj výnimky - tou je obyvateľstvo Spojených štátov, ktoré vznikli príchodom množstva rôznych ľudí na jedno územie. Nespájalo ich okrem teritória nič, ani jazyk, ani kultúra, ani náboženstvo. Napriek tomu sa zvykne hovoriť o americkom národe. Teda národ je vlastne len sociálnym konštruktom.

Jedným z hlavných znakov národa ja spoločný jazyk. Ale je záhoráčtina a šariština rovnaká? Myslím, že je to podobný rozdiel, ako medzi slovenčinou a poľštinou. Ak prídu na Slovensko dvaja cudzinci a jeden bude bývať v Šariši a druhý na Záhorí, som presvedčený, že sa pri vzájomnom stretnutí nedohovoria. Že ide o rôzne dialekty jedného jazyka? Neviem, neviem, či náhodou nie je záhorácky dialekt bližší češtine. Čiže vymedzovať národ jazykom je pravdepodobne tiež nezmysel, stačí sa pozrieť na Švajčiarsko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Že by národ tvorili podobní jedinci, resp. ľudia s podobnými vlastnosťami? Cez územie, na ktorom je momentálne Slovensko, sa v dejinách preháňali armády snáď celého sveta. A tie tu tiež zanechali svoju stopu, takže vlastne všetci sme miešancami. Čiže nejaký spoločný biologický pôvod je už totálna kravina. A spoločné vlastnosti? Nejaký duch národa? Veď každý sme iný. Pozrite sa okolo seba, či sa vám podarí nájsť dvoch ľudí s rovnakými vlastnosťami. Napriek tomu sa však dookola omieľa o akýchsi vlastnostiach národa. Slováci sú takí, Slováci sú onakí. Kollár v roku 1822 definoval „Dobré vlastnosti lidu slovanského" a to nábožnosť, pracovitosť, nevinná veselosť, láska k rodnej reči, znášanlivosť voči iným národom. Hm, to sme sa za tých necelých 200 tak rokov zmenili? Tu je iná charakteristika (prosím brať s nadhľadom). Podľa nej sme hlúpy, lenivý, závistlivý a alkoholický národ. Však sa pozrime, čo sme si zvolili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Môže byť teda černoch dobrým Slovákom? Určite áno. A možno aj lepším ako väčšina tých, čo sa do pŕs bijú a za pravdu horia.

Jozef Brezovský

Jozef Brezovský

Bloger 
  • Počet článkov:  44
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kto som? To by som sám niekedy rád vedel :-) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu