reklama

Krkavčí súd a zázvor

Krkavčí súd je názov najnovšej detektívky od Václava Neuera. O detektívnom románe je možné písať, ale nesmie sa prezradiť, kto je vrah. V detektívke je však najdôležitejším kritériom napätie a prekvapivá pointa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Krkavčí súd obsahuje niekoľko prípadov, ktoré rieši krajské oddelenie vrážd v Bratislave. Keby som to trochu prehnal, toto je vlastne aj pohľad do kuchyne "vraždárov" (ako to má Neuer vo zvyku), ale to nijako neuberá na kvalite knihy, skôr naopak. Aj vzťahy medzi pracovníkmi oddelenia prinášajú istý druh napätia a pohľad na úzku špecializáciu členov tímu, ktorá je potrebná pri riešení prípadov rovnako, ako strategický pohľad i nadhľad vedúceho pátrania. 

Hlavným prípadom, ktorý rieši krajské oddelenie v Bratislave, je nález dvoch neznámych mŕtvol v záhradnej chatke v zrušenej záhradkárskej osade neďaleko železničnej trate. Stopy sú nedostatočné, nikto tých dvoch nehľadá a preto je jasné, že asi ide o bezdomovcov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spočiatku je teda najdôležitejšia identifikácia zmrzačených tiel obetí. Nie je to jednoduché, lebo bezdomovci pochopiteľne nemajú domov a podstatou ich existencie je, že nikomu nechýbajú. Napriek tomu, ani medzi nimi sa niekedy odlišnosti netolerujú.

O detektívnom umení autora niet pochýb. Jeho pohyb na oddelení vrážd, na mieste činu aj pri spracovávaní poznatkov na krajskom oddelení polície je zaujímavý, a preto čitateľ nestráca niť príbehu.

Zvláštne je, že časom som dospel k názoru, že prvých 100 strán knihy je rozhodujúcich a naznačuje veľmi jasne kvalitu knihy. Náhoda chcela, že práve teraz mi to potvrdil literárny historik Martin C. Putna v relácii "Všechnopárty" z roku 2010. Tvrdí, že literárny kritik nemusí čítať všetko z nových textov, ale literárny historik si rekonštruuje minulosť, preto musí prečítať všetko a musí poznať kontext danej doby. V rámci svojho pracovného čítania vraj prečíta cez víkend aj 10 kníh. Zdá sa to byť neuveriteľné, ale má na to metódu: po prvých 100 stranách pozná, či je to kvalitné dielo, alebo brak... Kvalitné dielo číta pomaly, zlé knihy rýchlo. 

Som rád, že moja skúsenosť nie je ojedinelá. Krkavčí súd som čítal celý týždeň. Jednak je to pomerne rozsiahla detektívka, má 430 strán, ale je tu aj ďalší aspekt - dobrú knihu si bežný čitateľ šetrí, aby mu zábava vydržala dlhšie. Dôležitý je teda výber. Ak sa vydarí kniha, vydrží... Václav Neuer je zárukou čitateľského úspechu. Jedinú vec by som trochu vytkol, a to je názov a prvá kapitola, ktoré dosť formátujú dejovú osnovu, ale v tom sú asi skryté aj marketingové predpoklady vydania knihy. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte vám dlhujem vysvetlenie, prečo "zázvor". To mám tiež od Martina C. Putnu, ktorý pri pracovnom čítaní kníh pije zázvorový čaj. Prečo práve zázvorový? Lebo vraj zázvor je zázračný a zmieri človeka s realitou sveta... Niekedy je to naozaj potrebné. 

Václav Neuer, Krkavčí súd, Ikar, 2019

Jozef Javurek

Jozef Javurek

Bloger 
  • Počet článkov:  886
  •  | 
  • Páči sa:  173x

Neoznačené fotografie na blogu výlučne z vlastnej tvorby (c). Inak je všetko vo hviezdach... "štandardný už tradičný bloger, s istou mierou poctivosti" (jeden čitateľ) Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoČeský rajCestovanieFotografieHistóriaKultúraPoéziaPrózaMyšlienky, názoryBlogovanieTechnika a technológiaDomácnosťZáhradaZábavaZdravieSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu