Viete čo je to celiakia?

Viete čo je to celiakia? Čím ďalej tým viac o nej počujete, ale stále ste si ju nevyhľadali na internete? Je to novodobá choroba, alebo až teraz sa začala diagnostikovať vo veľkom a aj viac o nej hovoriť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Je to autoimunitná choroba, ktorá má neskutočne veľa iných názvov. V skratke sa jedná o neznášanlivosť imunitného systému voči lepku. Je to prílišná aktivácia imunitného systému na prítomnosť lepku v tenkom čreve a poškodzuje našu tráviacu sústavu, hlavne spomenuté tenké črevo. Čo je zaujímavé, vyvinúť sa to môže v ktoromkoľvek veku. Viac tým trpia ženy než muži.

Frekvenciu výskytu odhadujú takzvaní odborníci veľmi rozmanito, a preto spomenúť nejaké čísla je úplne zbytočné. Odborníci odpozorovali aj to, že výskyt v Európe narastá z juhu na sever. Nuž to znamená dve možné veci. Buď južania kašlú na diagnostikovanie tejto choroby, alebo naozaj je to takto a Slovensko je niekde uprostred. Vec sa má totiž tak, že mnohí celiatici ani nevedia o tejto ich chorobe.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príznakmi sú chudnutie (to neznie až tak zle, však?), zvýšená plynatosť čriev a hnačka (toto už znie horšie), celková slabosť, žalúdočné kŕče. Je toho oveľa viac, bolo by na dlho vymenovať všetky. U detí tieto príznaky vnímame ešte citlivejšie a tam sa dokonca môže pridať oneskorený rast, chudokrvnosť, opuchy a nedostatok vitamínov. Čo je smutné, zatiaľ to nevieme liečiť. Účinné je dôsledné dodržiavanie bezlepkovej diéty. A to je u mnohých kameň úrazu.

Viacerým členom mojej rodiny diagnostikovali celiakiu. Nie je to sranda, sťažuje to život, je to otravné a môže to ísť dosť do peňazí. Začiatky sú ťažšie, keď človek nemá ešte istotu v tom, čo môže a nemôže jesť, na čo si dávať pozor. Zmena každodenného stravovania niekoho asi vystraší. Ale čo som ja odpozoroval vo svojej rodine, ide to bez väčších ťažkostí. Stačí sa držať zopár pravidiel. Ale každý normálny jedinec sa drží predsa súboru nejakých pravidiel.

SkryťVypnúť reklamu

Bezlepkovú stravu si niektorí pripravujú sami. Tí možno zistili, že nie je najjednoduchšie upiecť chutný a nadýchaný chlieb alebo dobrý zákusok či tortu. Nechceme sa predsa pripraviť o tieto dobroty. Niektorí na to nemajú čas, niektorým sa to neoplatí pripravovať pre seba. Aj preto sú už dnes bezlepkové pekárne a cukrárne. V súlade s Kódexom informujem, že som zainteresovaný na aktivitách jednej bezlepkovej pekárne a cukrárne v Chynoranoch, ktorú vedú moji švagrovci.

Jozef Košík

Jozef Košík

Bloger 
  • Počet článkov:  145
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som zamestnanec nadnárodnej spoločnosti, inžinier telekomunikácií, absolvent Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Napriek tomu, že moja stredná aj vysoké školy boli zamerané technicky, oslovuje ma aj problematika z humanitných odborov. Som zástancom zdieľania vedomostí a informácií.

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu