reklama

Valentín na Marse

A je tu znova Valentín, vieme to všetci, reklama fičí asi všade. Ale na Marse?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Niekto tento deň oslavuje, niekto si z neho možno robí srandu. Verili by ste však, že niekoľko znamení “lásky” máme aj okolo seba v Slnečnej sústave? Nie, nešibe mi, len by som sa s vami rád podelil o niektoré zaujímavé snímky z povrchu Marsu.

Pri štúdiu geografie tejto planéty (hmm, správne to v prípade Marsu ani nie je vlastne “geografia” ale tzv. “areografia”) očami – teda kamerami – našich roverov veľa až tak pripomínajúceho lásku ani nevidíme. Skôr by som povedal, že mnohým behá najprv mráz po chrbte pri predstave toho kľudu a ticha všade tam naokolo. Pri postupnom uvedomení si skutočnosti, že by ste tam boli úplne sami, síce v tichu, ale v poriadnej zime, na globálnej púšti a k tomu vystavení neustálemu žiareniu (Mars nie je chránený žiadnym globálnym magnetickým poľom ako Zem), tak každému prebehne mráz po chrbte ešte raz, ale už nie “až tak pozitívny”.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď sa však pozrieme na povrch Marsu z väčšej výšky, napríklad priamo z orbity a to kamerami niektorých sond, ktoré túto planétu obiehajú, zrazu sa pred nami začne vynárať tak trochu odlišný svet. Veľké množstvo detailov a povrchových útvarov, ktoré dávajú zmysel každému, kto niekedy videl tiecť rieku, prípadne kto si vie predstaviť vyschnuté dno jazier, morí a aj oceánov. Zrazu vidíme vysoké sopky, z ktorých jedna je najvyššou v celej Slnečnej sústave. Ale vidíme aj ďalšie až podozrivo vyzerajúce útvary. Nie nemám na mysli známu tvár na Marse a pyramídy v oblasti Cydonia, ktoré už boli objasnené. Ide o útvary súvisiace s láskou – povrchové útvary v tvare srdca.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na všetkých obrázkoch je smer k severnému pólu Marsu označený šípkou a písmenom N.

Duny na povrchu Marsu v tvare srdca, poloha 47.4°S, 341.2°W.
Duny na povrchu Marsu v tvare srdca, poloha 47.4°S, 341.2°W. (zdroj: NASA/JPL-Caltech, MSSS)

Tieto snímky sme získali pomocou kamery CTX na palube sondy Mars Reconnaissance Orbiter (NASA).

Ďalšími snímkami sú tieto, ktoré nám Mars odhalil ešte v roku 2020:

Snímky z MRO (NASA).
Snímky z MRO (NASA). (zdroj: NASA/JPL-Caltech, MSSS)

Ešte možno detailnejšie srdiečka si pre nás planéta Mars pripravila v roku 2018, keď sa začiatkom mesiaca december podarilo zachytiť tieto snímky:

Lokalita Xanthe Terra na Marse, poloha 7.21°N, 52.37°W.
Lokalita Xanthe Terra na Marse, poloha 7.21°N, 52.37°W. (zdroj: NASA/JPL-Caltech, MSSS)

A toto srdce na Marse je tak trochu iné, je tvorené terénnymi svahmi:

Lokalita Gordii Dorsum, poloha 8.6°N, 144.2°W.
Lokalita Gordii Dorsum, poloha 8.6°N, 144.2°W. (zdroj: NASA/JPL-Caltech, MSSS)

Aj predchádzajúci snímok pochádza z kamery CTX na palube Mars Reconnaissance Orbiter. Tieto snímky sú v monochromatickom prevedení. Farebná verzia snímkov z tejto kamery sa získava ďalším spracovaním. Pre štúdium povrchu a veľkej výšky však stačia aj takéto snímky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Snímka zo severnej planiny, poloha 56.7°N, 111.4°W.
Snímka zo severnej planiny, poloha 56.7°N, 111.4°W. (zdroj: NASA/JPL-Caltech, MSSS)

Predošlý snímok nám ukazuje srdce, ktoré je však zasiahnuté, pretože je v ňom kráter. Aj toto je zrejme symbolika, ktorá má možno miesto aj v dnešnej dobe, keď z určitého smeru na našej planéte vystrkuje svoje rožky zlo v tej najhoršej podobe. Zostáva nám veriť, že to dobré nakoniec zvíťazí.

Prajem vám pekný deň priatelia!

Jozef Kozár

Jozef Kozár

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  67x

Venujem sa profesionálne planetárnemu výskumu a technológiám v rámci robotických misií k Marsu (MER, MSL, Mars 2020 Perseverance). Som autorom siedmich kníh, najnovšia je o misii Mars 2020 a sonde Perseverance (vyšla v slovenčine). Mám rád prírodu a more. Žijem a pôsobím mimo Slovenska. TUKE, Caltech. Viac mojich článkov nájdete aj na WWW.JOZEFKOZAR.COM/LAB Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu