reklama

Ako som sa s horúcou žehličkou pozabával

Doma máme často takého tvorivého ducha. S manželkou nie sme žiadni umelci, ani na to nemáme školy, ale radi si tvoríme tak pre radosť. Moja drahá polovička dostala opäť ten záchvat tvorivosti a hľadala inšpirácie. Na internete objavila niečo, čo sa volá enkaustika a stručne ma s ňou oboznámila. Priznám sa, do včera som netušil, že niečo také existuje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)

Preto prejavujem záujem a zisťujem, že ide o starú techniku ešte z čias starovekého Egypta, ktorá na maľby využívala horúci včelí vosk zmiešaný s farebnými pigmentmi. Roztavený vosk sa nanášal na pripravený drevený podklad. Dnes sa používajú syntetické farebné vosky, ktoré sa nanášajú na papier, drevo, plátno a iné podklady. Nástrojom je hlavne enkaustické pero s elektrickou vyhrievacou špirálou a s meniteľnými nástavcami, alebo práca priamo na vyhrievanej kovovej doske teplovzdušná pištoľ, alebo špeciálna enkaustická žehlička.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Manželka mi ešte preklikala pár videií a obrázkov na internete, ktoré prezentovali túto techniku a zároveň mi zasadila tvorivého chrobáka do hlavy. Chcel som to skúsiť, ale doma sme nemali nič zo špeciálnych nástrojov a materiálov spomínaných v opise tejto maliarskej techniky a úprimne povedané, ani som nechcel investovať do nie celkom lacného vybavenia, kým si to nevyskúšam v nejakom lacnejšom prevedení.

Tak som trocha porozmýšľal a preskúmal som sobotné podvečerné, domáce možnosti. Po rekognoskácii domácich zdrojov, som mohol ohlásiť pripravenosť na zahájenie tvorivého večera zameraného na enkaustiku. Špeciálne vosky s pigmentáciou nahradia obyčajné voskové pastelky (voskovky), ktorých máme pri dvoch, tiež tvorivých dcérkach doma za vedro, špeciálnu malú enkaustickú žehličku zasupluje klasická nenaparovacia žehlička s hladkým povrchom a papiera je v našej domácnosti, už zo spomínaných dôvodov habadej. Žehličku máme len jednu, preto sa budeme musieť striedať. Keďže výtvarnú techniku objavila manželka, prenechávam jej právo začať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ona priloží farebnú voskovku k horúcemu povrchu žehličky a potom roztopený farebný vosk rozotrie jemným pohybom po papieri. Po zdvihnutí žehličky sme obaja fascinovaní, a naša fascinácia ešte narastie po pridaní ďalších farieb.

Obrázok blogu

Potom preberám štafetu a žehličku odmietam pustiť z rúk niekoľko hodín. Je zaujímavé, že ako málo stačí, aby si človek urobil radosť a ako ho potešia aj jednoduché farebné ilúzie, ktoré vytvorí farebný vosk a teplo. Takto som sa ja včera večer so žehličkou pozabával a toto z toho vzniklo:

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Jozef Kuric

Jozef Kuric

Bloger 
  • Počet článkov:  333
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Odpočúvač ľudských príbehov, sliedič reality, predčítač, bloger majúci záľubu v literatúre a občasný fúkač bublifrkov, s prechodným pobytom v daždivom Maconde a na Facebooku. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaNa cesteSranda musí byťBulvárŠkolstvoPolitická realitaHudobná sekciaZápisky a spomienkyNázoryPokus o literatúruCogito ergo...Tvorivosť

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu