reklama

Štrnásť zastavení Slnka

Jeho svätožiara sa už v podobe svitu rozbíja o úpätie brala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Obloha sa farbí do karmínova.

Obrázok blogu

Kohútí proféti hrdelným kikiríkaním oznamujú jeho očakávaný príchod. Zverstvo a rastlinstvo mikrosveta nezapiera svojho spasiteľa, ako ten, čo nosil meno Skala. Atmosféru príchodu okrášľujú spevavce, ktoré štebotom a trilkovaním zhudobňujú jeho triumfálny pochod.

Do zvukov vtáčieho spevu sa zamiešava rituálny bzukot hmyzích krídel a vrzgot chrobáčích kroviek, ktoré vytvárajú basovú linku celého mystéria. Lúčne koníky tiež vnášajú do zborového spevu svoj cvrlikot a extatickými preskokmi sprevádzajú svojho spasiteľa, ako stredovekí artisti a kaukliari.
Už preniká jeho jagavá koruna, ktorej jas prebúdza ďalší život z nočného ticha.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Slnečné lúče svätožiary sa pomaly plazia po trsoch a steblách trávy a olizujú kvapôčky jagavej rosy a zároveň predbiehajú plánované zastavenia Kalvárie.

Obrázok blogu

Zrazu sa nad horizontom objaví hlavohruď starodávneho boha a jeho svetlo oblieva brehy Golgoty. Dotýka sa vrcholkov nástroja umučenia iného spasiteľa a snaží sa svojimi svetelnými chápadlami dostať do jeho kaplnkového príbytku na vrchole skaly.

Obrázok blogu

Ešte krôčik a tma úplne zakončí svoje panovanie a slnečné svetlo zaleje mesto a svet hriešnych, ale o to krajších ľudí.

Obrázok blogu

Tí sa však jeho nositeľovi opäť večer odvďačia odmietnutím jeho jasu a tepla a budú žiadať jeho ukrižovanie a v agónii spievať: „Sadaj slnko, sadaj..."

Jozef Kuric

Jozef Kuric

Bloger 
  • Počet článkov:  333
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Odpočúvač ľudských príbehov, sliedič reality, predčítač, bloger majúci záľubu v literatúre a občasný fúkač bublifrkov, s prechodným pobytom v daždivom Maconde a na Facebooku. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaNa cesteSranda musí byťBulvárŠkolstvoPolitická realitaHudobná sekciaZápisky a spomienkyNázoryPokus o literatúruCogito ergo...Tvorivosť

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu