reklama

Vreckový sprievodca, ako sa zbaviť priateľov na Facebooku

Sociálne siete v posledných rokoch ovládli internet. Pred pár rokmi sa hovorilo, že kto nie je na Facebooku, tak neexistuje, čo mnohých asi vystrašilo, pretože už je tam skoro každý, a niektorí dokonca aj viackrát. Pre istotu sa pridali aj jeho niekdajší odporcovia. Je tam už mnoho politikov, možno aj hlava nášho prezidenta štátu, ďalej množstvo bizarných slovenských postavičiek, pričom nechýba ani Raťafák Plachta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (43)

Zrazu sa z najznámejšej sociálnej siete stala obrovská sietisko, plná priateľov a čuduj sa svete aj nepriateľov. Prostredníctvom Facebooku sa už robí aj politika, niekedy dokonca viac ako tá reálna práca, na ktorú boli naši volení zastupitelia povolaní. V mnohých prípadoch sociálne siete spojili rodiny a ich členovia sa možno o sebe aj niečo nové dozvedeli. Okrem toho si každý používateľ našiel na sieti nejakých starých priateľov, spolužiakov a aj plno nových kamarátov, ktorých v skutočnosti v reálnom svete ani nepozná. Toľko o pozitívach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo však v prípade, keď sa v priateľských kruhoch stretli ľudia, na ktorých by radšej človek zabudol, ale nenašiel dosť odvahy na to, aby ich žiadosť o priateľstvo odmietol? Čo ak je človek natoľko submisívny, že nedokáže prerušiť ani virtuálne priateľstvo s "priateľom", s ktorým nielenže nezdieľa politické a hodnotové postoje, ale dokonca aj jeho zmysel pre humor mu je cudzí? Alebo čo ak len používateľovi jednoducho počet priateľov prerástol cez hlavu, jeho oáza virtuálneho oddychu sa zmenila na obrovskú sociálnu križovatku, ale on z vlastnej vôle nedokáže urobiť virtuálnu čistku? V takom prípade je potrebné zvoliť inú taktiku, ktorú sa snaží priblížiť aj tento vreckový sprievodca. Tu je teda niekoľko užitočných, no možno nie zaručených rád.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Staňte sa fanatickým facebookovým gamblerom

Každý človek sa rád hrá, je tzv. Homo ludens. Hrajte sa teda aj na Facebooku, a to často a hlavne veľa. Nenechajte si však túto záľubu len pre seba, ale často pozvánkami k hre obšťastňujte aj svojich priateľov. Ak určitú hernú aplikáciu priatelia ignorujú, pošlite im pozvánku na iné hry, ponuka je naozaj široká. Ak ani tak nereagujú, „šťuchnite" ich, aj túto funkciu Facebook ponúka. V prípade, že priatelia herné aplikácie blokujú prostredníctvom nastavenia súkromia vo vlastnom profile, nezostáva vám nič iné, len prejsť k ďalšiemu kroku.

Informujte o (ne)podstatných veciach

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď nemáte o čom, tak skúste o počasí. Stačí, že: „Prší!", „Sneží!", "Bože to je horúčava"a tak. Dôležité je vyslovovať tieto konštatovania v súlade s ročným obdobím, takže v januári by ste z Oravskej Lesnej naozaj nemali hlásiť, že je strašný úpek, činiť by ste tak nemali dokonca ani v júli, pretože to by bola poplašná správa. Kvôli úspešnosti je však potrebné robiť túto činnosť naozaj pravidelne, nepublikovať okrem správ o počasí nič iné a komentovaniu poveternostných javov sa venovať dlhodobo, ale zase nie až tak dlho, ako to robí Dr. Iľko.

Šírte hoax

Hoax je nezmyselná a podvodná správa, ktorá sa dá prostredníctvom Facebooku šíriť omnoho efektívnejšie ako emailom. Je v podstate úplne jedno akú formu klamlivých správ budete šíriť, pretože je ich naozaj nepreberné množstvo, od žartovných, cez neetické až po škodlivé. Začnite fotografiami čínskych mačiatok chovaných vo fľašiach a neskôr prejdite k inak utýraným zvieratkám, ktoré akože potrebujú pomoc. Potom pravidelne pridávajte aj niečo o rómskych rodinách a ich parazitovaní na sociálnom systéme, čo sa najlepšie vyníma v kontraste s obrázkami chorých bielych detičiek, za zdieľanie ktorých vraj facebook prispeje na medicínsky výskum a boj s onkologickými ochoreniami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

zdroj foto: http://magazin.atlas.sk/spektrum/hoaxy-roka-2010-naleteli-ste-aj-vy/720163.html

Takéto vaše nezodpovedné šírenie blbostí určite prinesie prvý výraznejší úbytok priateľov. Ak by to bolo predsa len málo, tak je potrebné ešte pridať obludnosť o recyklovanom mlieku v škatuliach, ktoré nebolo spotrebované do určeného termínu spotreby. Podložte to opäť fotografickým dôkazom, záberom na číslo pod záhybom, ktoré zreteľne dokazuje koľkokrát bolo mlieko výrobcom prevarené. V tomto prípade už vaši priatelia nebudú pochybovať o vašich zámeroch, pochopia o čo vám ide, a niektorí vás pravdepodobne dobrovoľne opustia.

Obrázok blogu

zdroj foto: http://www.hoax.cz/hoax/recyklovane-mleko/

Zvyšujte právne povedomie vašich priateľov a starajte sa o ochranu ich súkromia

Môžete napríklad zverejniť status, ktorým vyjadríte, že nepodceňujete svoju ochranu súkromia ani vo virtuálnom svete. Keďže to už niekto vymyslel za vás, stačí to opäť len skopírovať presne tak, ako sa píšu bakalárske práce na mnohých slovenských univerzitách.

Takže ctrl+c „V reakcii na novú politiku FB vás informujem, že všetky moje osobné údaje, články, ilustrácie, kresby, karikatúry, recepty atď. sú predmetom mojich súkromných práv, čo je v súlade s Bernským dohovorom. Pre komerčné použitie všetkých vyššie uvedených mojich predmetov autorského práva je potrebný môj písomný súhlas, bez ktorého nemôžu byť žiadne moje predmety práva použité pre komerčné účely. FB je teraz verejná spoločnosť, preto je potrebné uviesť, že všetky moje predmety práva sú moje súkromné a nemôže ich nikto používať bez môjho písomného súhlasu na komerčné použitie. Doporučujem mojim priateľom, aby si tiež poistili svoje súkromie", tak a ešte ctrl+v a je to.

Keďže Bernský dohovor o ochrane literárnych a umeleckých diel je medzinárodná zmluva uzavretá v roku 1886 a s facebookom má teda asi pramálo spoločného, vaši priatelia okamžite pochopia, že o ochrane autorských práv viete akurát tak trt a dva orechy a pekne sa s vami dobrovoľne rozlúčia, prosto také obyčajné a rýchle dovi dopo.

Pridávajte sa do pochybných skupín a "lajkujte" podivné stránky

V tomto prípade to Facebook už tiež zariadil za vás. Teda opäť nemusíte byť vôbec prehnane tvoriví, všetko už niekto za vás vymyslel, stačí sa len pridať. Prejavte svoje sympatie k rôznym formám extrémizmu, pošlite Maďarov za Dunaj, nehanbite sa za svoje predsudky voči každému a všetkému, vysmejte sa homosexuálom, prosto buďte Slovákmi ako repa a podporte to aj ýrečitou slovenskov gramatykov.

Konšpirujte

Predošlý krok je dobré vylepšovať aj otvoreným súhlasom s rôznymi konšpiratívnymi teóriami. Uvedomte si, že pred takými sto rokmi potrebovali konšpirátori získať najskôr dostatok papiera a potom aj tlačiarenský stroj, no a vám dnes stačí len zopár klikov, čo mimochodom pochopil už aj náš prezident. Takže odhaľujte sprisahania médií, farmaceutických firiem, slobodomurárov a židovských lobistických skupín. Haňte Sorosa, tretí sektor a povinnú vakcináciu a budete mať s istotou o niekoľko nepriateľov viac, čo v podstate znamená, že priateľov bude opäť menej, no a o to vám predsa išlo.

Snáď ešte jedno varovanie na záver. Napriek pôvodnému zámeru, teda zbaviť sa niektorých priateľov, sa však môže stať, že vás začnú sledovať úplne noví ľudia, ktorým sa vaše statusy, odkazy a komentáre budú zdať príťažlivé a inšpiratívne, čo mimochodom len dokazuje, že sociálne siete sa stávajú naozaj zvláštnym miestom.

zdroj foto perex: http://vat.pravda.sk

Jozef Kuric

Jozef Kuric

Bloger 
  • Počet článkov:  333
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Odpočúvač ľudských príbehov, sliedič reality, predčítač, bloger majúci záľubu v literatúre a občasný fúkač bublifrkov, s prechodným pobytom v daždivom Maconde a na Facebooku. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaNa cesteSranda musí byťBulvárŠkolstvoPolitická realitaHudobná sekciaZápisky a spomienkyNázoryPokus o literatúruCogito ergo...Tvorivosť

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu