reklama

Učitelia nemajú prázdniny!

Medzi regálmi veľkého obchodného domu sa naháňa kŕdeľ školákov. Okupujú hlavne hračkárstvo a snažia sa minúť vreckové do posledného centu. Dozorkonajúce predavačky ostražito a nevraživo zazerajú a tu jedna druhej rečie: „ očúvaj, vidíš tie decká? , kedy sa učia, keď sú furt na výletoch ?". A kolegyňa ešte spestruje dialóg: „ no však tak potom vyzerá naše školstvo, a ty učitelia sa len sťažujú, a čo také ťažké robá?". Dialóg zámerne odchytávam, chcem počuť koniec, sú to zjavne odborníčky. A tak dialóg pokračuje: „ no veď nič, berú dobré platy, furt na výletoch, dostávajú darčeky od žákov a prázdnin majú vác ako robá".

Písmo: A- | A+
Diskusia  (279)

A tu vo mne vzkypí žlč, ale radšej sa neozývam, lebo mám strach pred ich ľadovým nevraživým pohľadom. O všetkom čo bolo v ich rozhovore povedané sa dá diskutovať, školstvo naozaj nie je úplne v poriadku, ale zase, že by sa v ňom nič nerobilo, tak to je veľmi odvážne konštatovanie. Sám som učiteľ a nemám problém byť kritický aj do vlastných radov. Mám určité odborné výhrady aj na celý školský systém. Som naklonený dialógu a preto si myslím, že skoro o všetkom problematickom, ale aj dobrom v školstve sa dá diskutovať . Dokonca aj o výhradách uvedených v krátkom dialógu dvoch anonymných (ale skutočných) predavačiek. Neurážajú ma ani ponižujúce slová na adresu učiteľov, lebo niekto môže mať zlé skúsenosti zo školy a je podľa mňa prirodzené, že stačí ak pochybí jeden, vina sa obracia na všetkých. Máte zlú skúsenosť u lekára, vinní sú všetci lekári aj so zdravotným personálom. Zastavil vás policajt, všetci policajti sú hlúpi a darmožráči. Nepotešila vás televízna zábava, treťotriedni herci, povaľači a komedianti. A takto by sa dalo použiť nespočetné množstvo príkladov. Keby sa všetci urazili, asi by nás nemal kto liečiť, nikto by nechránil náš majetok a televízie by vysielali len reklamu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo ma ale naozaj hnevá je mýtus učiteľských prázdnin. Ak niekto neznalý závidí učiteľom prázdniny, tak vtedy sa mi naozaj otvára nožík vo vrecku, ktorý v skutočnosti nevlastním. Preto chcem vydať jedno malé vyhlásenie.

Milá rodičovská a iná verejnosť učitelia nemajú prázdniny. Všetci pedagogickí pracovníci si v čase školských prázdnin čerpajú regulérnu dovolenku, alebo náhradné voľno. Tak ako všetci zamestnaní ľudia v tejto republike a v ostatnom civilizovanom a sociálne vyspelom svete. V školstve to chodí totižto tak, že ak sú vyhlásené školské prázdniny, učitelia si musia na daný čas vyčerpať nadpracované hodiny (suplovanie svojich chorých kolegov, záujmová činnosť, konzultácie atď.), alebo dovolenku. Aby som však nezavádzal, učitelia majú v skutočnosti až 40 dní dovolenky (resp. 45 dní na základe vyššej kolektívnej zmluvy). To je jediný skutočný benefit tohto zamestnania. Čudovali by ste sa však, ale počet prázdninových dní je väčší ako počet dní dovolenky učiteľa na jeden kalendárny rok. To však na veci nič nemení, že učiteľ nemá v skutočnosti prázdniny, ale pracovnú dovolenku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trocha som sa rozohnil aj z dôvodu opäť prichádzajúcich vianočných prázdnin. Tento školský rok budú dosť dlhé (najmä pre rodičov), a to od 23.12. 2009 do 11.01. 2010. Paradoxne to však pre učiteľa znamená, že si bude musieť nútene vybrať 9 dní zo svojej dovolenky. Teda všetky dni, ktoré nie sú štátnym sviatkom, alebo dňom pracovného pokoja, ale tvoria časť školských prázdnin, je učiteľ nútený čerpať si akúsi povinnú „závodnú“ dovolenku. Samozrejme má ešte jednu možnosť mohol by v čase prázdnin zostať v priestoroch školy a pracovať napríklad na pedagogickej dokumentácii, alebo svojom sebazdokonaľovaní. No to dnes pri finančne poddimenzovanom školstve, keď musí riaditeľ šetriť kde sa dá (najmä na energiách), nie je ani technicky možné. A takto to bude aj v čase polročných prázdnin, jarných prázdnin, veľkonočných prázdnin a čudujme sa svete aj letných prázdnin.

Jozef Kuric

Jozef Kuric

Bloger 
  • Počet článkov:  333
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Odpočúvač ľudských príbehov, sliedič reality, predčítač, bloger majúci záľubu v literatúre a občasný fúkač bublifrkov, s prechodným pobytom v daždivom Maconde a na Facebooku. Zoznam autorových rubrík:  HistóriaNa cesteSranda musí byťBulvárŠkolstvoPolitická realitaHudobná sekciaZápisky a spomienkyNázoryPokus o literatúruCogito ergo...Tvorivosť

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu