reklama

Melancholia (Pásmo)

V povetrí bolo niečo cítiť. Jemný vánok od západu oblizoval tváre chodcov. No nebolo cítiť ani teplo, ani chlad. Bolo v ňom cítiť niečo neisté. Akoby sa všetka neistota dejín sveta preniesla do tohto okamihu a udala tón ustavičnej pochybnosti. Blížil sa 1. máj. Tu v kútiku Európy si sadla Melanchólia, odpočinúť si a pozorovať.  Pred ňou sa pristavilo auto, z ktorého sa ozýval hukot novej popovej hviezdy (vyhrala najnovsie prieskumy). Znáhla sa otvorili dvere, z ktorých sa vychŕlil dav ľudí, prehlučujúcich sa urputnou vravou. Z počutého, každý si ševolil len svoj bľabot a každý sa snažil ukázať kade má ísť ten druhý. Jeden by povedal bľabotajúci vedú slepcov. Človek by naopak povedal slepí vedú bľabotajúcich. Skrátka doviedli sa pred kamery. Chodíme, chodíme - hore po dedine. Stamodiaľ a iné. Kto kope je politik. Kto nekope je občan. Realita je istá. Bolo to dramatické. Fanúšikovia si vytrhali obočie. "Nik nepoďakoval?" Národnosť je spriaznená duša. Parlament a jeho mŕtve duše. Opodiaľ..

Písmo: A- | A+
Obrázok blogu

Opodiaľ sa hrajú deti novodobú hru - hranie na dospelých. Už sa škerí prasačia chrípka. Opozícia chytá v žite. Ľudia rozdelení na príjmy a výdavky. Veštica veští ešte dlho bude sucho. Biedna zem, biedni ľudia. Dlhý, široký a bystrozraký. Snažia sa viac telefonovať. Pred krčmou tancoval nejaký panák ďalší budúci minister, na pesničku tretej cesty.

Niekde v diaľke bolo ešte vidieť obrys Európskej Únie a jej veľkých ideálov, v popredí sa snažil si nefalošne popiskovať politik: "Čo sa mi može stať, keď poviem, že rád ju mám?..." Ušli aj vrabce. Vedlľa občianski aktivisti sa chlácholia i hromžia si: "Budeme mať dialnice." "Ale pojdu cez naše záhrady!" Lekár si chytá do rúk bodák, vojak uteká z boja. Peľ ešte nelieta, nevyklíčili rastliny. Metanoia motýľa na chrobáka - nie naopak. Do ďalšej reality šou prišli neandertálci. Hlásateĺka má nové šaty a hovorí: "Vo svete zomrel ďalší milión." Nie je etické zabiť lykožrúta. Predseda vlády: "Posledný akčný hrdina." Potulujúci kandidát na europoslanca žobrajúci o hlas. Žena desiatich mužov. Ktorého si vyberie? Plechovka od Coca - Coly na obežnej dráhe zeme. Ďalšie dieťa v odpadkovom koši. Ďalší diel ženskej krásy. Šialene škaredá princezná. Chudák občan. Diskriminovaná dievčina, zlomil sa jej nechet. Láska z nutnosti. Prepichnutá Šípková Ruženka sa prebudila. Dialýza ciachovania. Spreneverovať sa dá len "kým kohút nezakikiríka". Odpadlá hruška. Dlhý nos predsedov. Elektrón už nie je na orbite.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Opitý strážnik strieľa do vzduchu, plaší vtáky. Ministerské biele kone vyhlasujú voľu EU. Zmluvy sú i platné, i naplatné. Vrcholná úroveň práva. Padajú kvety. Infraštruktúra vrakovísk udržiava zamestnanosť. Bylinožravce začali žrať maso. Ktosi ešte odriekava básne. Manažér kľaje. Jediný čistý človek - modliaca sa.

Melanchólia si sadla k nemu. A začali plakať spolu - t o g e t h e r. To sa doma može.

Jozef Zigo

Jozef Zigo

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som späť. Cestu som si vždy našiel alebo urobil. Zoznam autorových rubrík:  Projektový manažmentPolitika verejných financiíSpoločnosťPoéziaGlosyJokesNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu