reklama

Dodo vynášal sýkorovcom, tvrdí prokurátor. Stopnutá kauza ide na súd

Začne sa súdne pojednávanie s expolicajným funkcionárom, ktorého prezývajú Dodo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

BRATISLAVA/ BANSKÁ BYSTRICA – Jozefa Reháka alias Doda do čela utajeného útvaru polície dosadil vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý je dnes špeciálnym prokurátorom. A práve prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na expolicajta obžalobu. Píše v nej, že Rehák bol činný pre zločineckú skupinu sýkorovcov. Pojednávanie sa začne v stredu na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici.

Prokurátor uvádza, že minimálne od roku 2000 do minimálne roku 2011, bol Jozef Rehák s prezývkou Dodo, činný pre zločineckú skupinu sýkorovcov. Pracoval aj v Slovenskej informačnej službe (SIS). Od konca júna 2006 pôsobil ako referent na Úrade boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) a od  začiatku októbra 2010 bol riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činnosti (odpočúvanie a sledovanie), z funkci odišiel v roku 2012.  Neskôr sa do polície vrátil na rovnaký post a potom opäť odišiel do civilu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Reháka alias Doda do čela utajeného útvaru polície v roku 2010 dosadil vtedajší minister Daniel Lipšic, ktorý je dnes špeciálnym prokurátorom. Súčasný minister práce Milan Krajniak robil Lipšicovi v tom istom čase poradcu pre rómsku problematiku, tvrdí, že Reháka im poradili policajti, ktorým dôverovali. Zároveň však o Rehákovi napísal článok, v ktorom ho ako funkcionára SIS podozrieva zo skartácie nahrávky Gorily.

Rehák podľa obžaloby pre sýkrovcov zabezpečoval informácie z Policajného zboru ako aj  informácie o pripravovaných a existujúcich trestných stíhaniach a za poskytovanie týchto informácií minimálne ,v rokoch 2003 až 2006, pravidelne na mesačnej báze prijímal finančné prostriedky vo výške 20–tisíc korún, v prepočte 663,88 eur, ktoré v hotovosti, osobne preberal od členov zločineckej skupiny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z NAKA na inšpekciu

NAKA tento prípad vyšetrovala už v roku 2016. Spis NAKA vo veci, v ktorej chceli stíhať Reháka, obsahoval informácie a aj dôkazy z vykonanej rekognície svedkami z prostredia sýkorovcov, ktorí Reháka opoznali.

S názorom vyšetrovateľa NAKA stíhať Reháka sa vtedy stotožnili aj jeho niektorí vtedajší nadriadení. Iní však nie rozhodli, že konanie bude vykonávať inšpekcia.

Následne dozorvý prokurátor Peter Kysel argumentoval, že vec súvisí so zločineckou skupinou sýkorovcov, ktorú NAKA vyšetrovala, ako aj tým, že trestnej činnosti sa mala dopúšťať aj osoba, ktorá mala pôsobiť na inšpekcii. Opatrením prípad inšpekcii odňal a opäť prikázal NAKA.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte v ten istý deň však vtedajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vydal pokyn, ktorým mu uložil, aby mu bol spis opätovne predložený, nakoľko na základe anonymných trestných oznámení mala vyplynúť dôvodná obava zo zaujatosti Kysela.

Po preskúmaní spisového materiálu Kováčik spochybnil zákonnosť uznesení o začatí trestného stíhania vo veci, právnu kvalifikáciu skutkov, svedka, samotnú objektivitu vyšetrovania, aby napokon spisový materiál dozorovému prokurátorovi úplne odňal a vec pridelil inému prokurátorovi.

Následne po vykonaní ďalších úkonov bolo trestné stíhanie uznesením vyšetrovateľa inšpekcie zrušené, „bolo nepochybné, že sa skutok nestal“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O vyšetrovaní mu povedal Málik

O plánovanom zadržaní, ktoré vtedy chceli realizovať, sa Rehák vraj dozvedel od vtedajšieho 1. policajného viceprezidenta Jaroslava Máika. Podľa Hospodárskych novín to sám Rehák po obvinení aj vypovedal pred vyšetrovateľom.

"Povedal, že ma chcú zadržať, a že by som sa mal na to pripraviť rodinu. Vtedy mi Málik povedal ešte jednu vec, že bol u pána Kováčika, a že sa ho pýtal na tú moju vec, ten mu vraj povedal, že to nevyzerá dobre,” tvrdil Rehák vyšetrovateľovi s tým, že až do obvinenia nevedel, o čom Málik v roku 2016 hovoril.

V tom čase totiž k žiadnej veci nevypovedal, z ničoho nebol oficiálne obvinený a vlastne až  kým sa neoboznámil po obvinení so spisom nevedel, ako sa to vtedy všetko skončilo. 

Sýkorovci si ho nahrali

Proti Rehákovi vypovedá aj jeho bývalý zástupca Norbert Paksi. Dnes známy kajúcnik, ktorý si za vlastnú, inú trestnú činnosť už odpykáva trest. Súd vlani v máji schváli dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a uznal ho  za vinného z činnosti pre zločineckú skupinu takáčovcov, zneužívanie právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažného pokračovacieho zločinu prijímania úplatku. Odsúdil ho na trest odňatia slobody vo výmere päť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia s ochranným dohľadom na dva roky. Súčasťou rozsudku je aj prepadnutie Paksiho majetku v prospech štátu. 

Reháka usvedčujú aj sýkorovci, šéf seneckej vetvy Martin Bihári a ďalší. Rehák a sýkorovci sa stretávali sa na rôznych miestach v Bratislave a pri jednom z týchto stretnutí nainštalovali nahrávacie zariadenie, ktorým si nahrali rozhovor s Rehákom, s tým, že ak to bude potrebné, nahrávku použijú na jeho vydieranie. „Bolo to také spečatenie spolupráce s ním.“

Z väzby sa dostal pre chybu prokurátora

Reháka zadržali v decembri 2020 pri akcii Judáš a stíhaný bol vo väzbe. Senát Najvyššieho súdu SR ho vlani v apríli prepustil na slobodu paradoxne pre chybu dozorujúceho prokurátora Kysela, ktorý ako som už vyššie spomenula chcel Reháka stíhať už pred rokmi.

No a minulý rok v marci, bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika obvinili za to, že za 50-tisíc eur prípad Reháka zamietol pod koberec. Spolu s ním  obvineniu čelí aj podnikateľ Peter Košč, ktorý podľa vyšetrovateľa v tej veci uplácal. Usvedčuje ich kajúcník Bernard Slobodník, ktorý mal úplatok sprostredkovane odovzdať. Košč je na úteku a je na neho vydaný európsky aj medzinárodný zatkýkací rozkaz.

Týždenník Plus 7 dní priniesol minulý rok v septembri vyjadrenie Košča, v ktorom priznal, že sa s ním stretával Daniel LIpšič ešte ako advokát. A to nie sám, spoločnosť im robil aj dnes väzobne stíhaný a neprávoplatne odsúdený v inej veci bývalý špeciálny prokurátor Kováčik, Vladimír Pčolinský, z ktorého sa neskôr stal šéf SIS i vtedy ešte policajný funkcionár Slobodník.

A práve Slobodník sa na konci októbra 2020 dostavil v sprievode vtedy advokáta Lipšica a novinárov z Aktualit.sk, TV MarkízaTopky.sk na Úrad špeciálnej prokuratúry. Išiel vypovedať o rozsiahlej trestnej činnosti a sputil lavínu policajných akcií.

Košč sa vyjadril, že s Lipšicom riešil mediálnu imunitu pre Kováčika, pričom Aktaulity.sk a denník N vraj im vyšli v ústrety. Lipšic zase uviedol, že spoločne rozoberali kauzy jeho vtedajších klientov, ktorých ako advokát zastupoval.

Kompromitácia policajtov

O úniku informácií z polície k sýkorovcom som v minulosti napísala veľmi veľa článkov, na blog tiež na web Aktutuálne.sk, z ktorého sa však linky sa zdieľať nedajú, nový vlastník portálu totiž všetky pôvodné texty vymazal.

Vtedajšia hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová tvrdila, že chcem kompromitovať policajtov. Opakovane som sa totiž pýtala, či inšpekcia preveruje závažné informácie o tom, že šéfovi gangu sýkorovcov Róbertovi Lališovi alias Kýblovi a spol. niekto z radov polície vynášal. 

„Pohybujeme sa v prostredí, kde sú informácie o podozrivom konaní policajtov na dennodennom poriadku, nemôžem ale „odpaľovať" ľudí na základe neoverených informácií," povedal v novembri 2015 vtedajší šéf protizločineckej jednotky NAKA Martin Smiško o podozreniach na úniky ku gangu sýkorovcov, keď som s ním robila rozhovor o zatknutí šéfa Kýbla. NAKA vtedy iba pár dní viedol Peter Hraško po tom, čo z funkcie odišiel Daniel Goga. Smiško je dnes zástupca riaditeľa NAKA.

Dozorujúci prokurátor Peter Kysel sa v čase, keď som sa téme únikov z polície k sýkorovcom venovala, nechcel vyjadriť. „Dôvodom je, aby nezmaril vyšetrovanie,“ odkázala vtedy vtedajšia hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Zo skrýše pripravoval vraždu Kysela

Kýbel si už odpykáva doživotný trest.  Ešte keď bol na úteku, požiadal členov svojho gangu aby zistili informácie o prokurátorovi a policajtoch, ktorí na prípadoch sýkoriek pracovali. Dal im lístoček s menami, aby k nim zistili veci. Bolo tam aj meno prokurátora Kysela. Dokonca plánoval jeho vraždu. Môj článok na túto tému z júla 2017 si môžete prečítať tu.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  446
  •  | 
  • Páči sa:  1 643x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu