reklama

Mafia chcela zabiť vyšetrovateľa takáčovcov. Na schôdze s gangstrom si zabudol zbraň

Elitného vyšetrovateľa sledovali a plánovali jeho vraždu. Na schôdzke s mafiánom si zabudol zbraň aj preukaz. Zaznamenali to na kameru a chceli tvrdiť, že vzal úplatok. Vypovedá to muž s prezývkou Tatranka od takáčovcov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

AKTUALIZOVANÉ 11.1. 2017 o 12:35 o vyjadrenie rektorky Akadémie PZ - box na konci článku.

:35Jozef Walzer alias Tatranka čelí obvineniu v kauze zločineckej skupiny takáčovci. Rozhodol sa spolupracovať s políciou. Vypovedá nielen proti bývalým kumpánom, rozhovoril sa aj o policajtoch, prokurátoroch a sudcoch, ktorí mali ovplyvňovať vyšetrovanie v kauzách spojených s takáčovcami.

Vyplýva to z rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorí v novembri 2016 takáčovcom predĺžil trvanie väzby do júla tohto roka. Získala som ho na základe zákona o slobodno prístupe k informáciám. (Celé si ho môžete prečítať tu.)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Z tohto dokumentu vyplýva, že traja obvinení sa domáhali odpovede na podanú námietku zaujatosti voči vyšetrovateľovi prípadu kapitánovi Ď. Zisťovala som o čo ide.

Najskôr ho sledovali

Jozef Wakzer alias Tatranka
Jozef Wakzer alias Tatranka (zdroj: archív pir)

Podľa informácií, ktoré som získala zo zdroja blízkeho prokuratúre v jednej z výpovedí obvinený Jozef Walzer porozprával ako elitného vyšetrovateľa z Národnej protizločineckej jednotky niekedy v období rokov 2012 až 2013 sledovali, vypátrali kde býva a zistili, že mal dopravnú nehodu. Práve on vyšetruje prípady, v ktorých figurujú takáčovci.

Walzer opísal aj príhodu ako sa s vyšetrovateľom stretol v sprievode dvoch kriminalistov. Vyšetrovateľ si na schôdzke zabudol taštičku so služobnou zbraňou, služobným preukazom a ďalšími vecami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stretnutie sa podľa Walzera konala v hoteli, ktorí takáčovci roky využívajú ako svoju základňu a trvalo asi hodinu. Dôvodom bola vraj príprava vraždy Walzera, ktorú Národná kriminálna agentúra vyšetruje od roku 2012.

Walzer tvrdil, že ho najskôr kumpáni navádzali, aby so zbraňou niečo spáchali, čo odmietol. Zatelefonoval tak vyšetrovateľovi, že si tam niečo zabudol a vrátil mu taštičku. Vyšetrovateľ sa mu poďakoval.

Má video, ukázať ho nechce

Walzer povedal, že z tohto stretnutia existuje kamerový záznam. Vypovedal, že video chceli jeho parťáci odovzdať inšpekcii a tvrdiť, že vyšetrovateľ si v taštičke od Walzera prevzal úplatok. On mu však žiadny úplatok nedával.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo výsluchu vyhlásil, že záznam má schovaný na tajnom mieste, polícii ho neodovzdá a predloží ho až na súde.

Zaujímavosťou je, že práve tento výsluch Walzera neviedol dotknutý vyšetrovateľ, ale zastupoval ho kolega. Iné výsluchy Walzera, vypočúvanie ďalších obvinených a svedkov už robil sám.

Na policajnom prezídiu sa k tomuto prípadu nechceli vyjadriť. 

Nevadí mu, že ho chceli zabiť

Podľa informácií, ktoré som získala, vyšetrovateľ k podaným námietkam zaujatosti v týchto súvislostiach uviedol, že prípad takáčovcov mu pridelili nadriadení a nemá žiadny pomer k veci a vyšetrovanie trestnej činnosti je jeho pracovná náplň.

Až do výsluchu Walzera nemal informácie o tom, že plánovali jeho likvidáciu. Necíti sa byť poškodený a nie je jeho záujmom nárokovať si práva, ktoré zákon poškodenému priznáva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poukázal na to, že Walzer neuviedol žiadne bližšie informácie o príprave jeho likvidácie. Podotkol, že keďže sledovanie sa malo odohrať ešte v rokoch 2012 – 2013 a je teda zrejmé, že od zámeru jeho likvidácie upustili. V tom období nezaznamenal žiaden útok a Walzer vypovedal, že informácie o príprave jeho vraždy má len z počutia.

Vyšetrovateľ vyhlásil, že sa necíti byť zaujatý. Obvinení si tak podali sťažnosť. Rozhodovala jeho nadriadená.

Zodpovedný Walzer

Šéfka Národnej protizločineckej jednotky expozitúra Bratislava uviedla, že vrátenie služobnej zbrane a služobného preukazu nemožno považovať za prekročenie nestranného vzťahu.

Skonštatovala, že ak by Walzer nevrátil vyšetrovateľovi zbraň, dopustil by sa trestného činu nedovoleného ozbrojovania a ak by si ponechal služobný preukaz ďalšieho protiprávneho konania. Skutočnosť, že Walzer bezodkladne vrátil veci vyšetrovateľovi, svedčí podľa riaditeľky expozitúry elitnej jednotky o jeho zodpovednosti.

Doplnila, že ihneď potom ako boli zistená informácia o príprave vraždy vyšetrovateľa, bol prípad odstúpený inému policajnému útvaru na preverenie.

Sťažnosť o námietke vyšetrovateľa zamietla.

Čo hovoria o takáčovcoch?

  • Z uznesenia Najvyššieho súdu vyplýva, že takáčovci vyberali výpalné v reštauráciách, ktoré patria ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a exministrovi Jánovi Počiatkovi. Tí to popierajú. Jeden z podnikov vlastnil aj ich kamarát, dnes policajt na významnom poste na ministerstve vnútra Róbert Pintér. K plateniu výpalného sa nevyjadril.
  • V dokumente sa píše, že skupina mala svojich ľudí na polícii, prokuratúre.
  • Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry tvrdí, že finančná odplata bola poskytnutá prokurátorovi Bysríkovi Palovičovi staršiemu, dnes už sudcovi v penzii Jánovi Jamrichovi a podozrieva aj Štefana Harabina. Všetci traja to označili za nezmysel.
  • Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa odvoláva sa na výpoveď obvineného Jozefa Walzera s prezývkou Tatranka.
  • Tatranka prehovoril ak o tom ako plánovali zavraždiť vyšetrovateľa a ako si vyšetrovateľ zabudol na stretnutí služobnú zbraň a služobný preukaz.

Zabudnúť služobnú zbraň? Veľmi nebezpečné, tvrdí rektorka policajnej akadémie

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  451
  •  | 
  • Páči sa:  1 673x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu