reklama

Svedok proti žilinským sudcom sa postaví pred súd pre prípravu vraždy konkurenta

Obvinili ho z objednávky vraždy konkurenta v podnikaní, začal vypovedať o korupcii na žilinských súdoch a prokuratúre. Kriminálnik Patrik Murza sa v máji postaví pred súd.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Kriminálnik Patrik Murza od augusta 2019 vypovedá, že cez Františka Tótha, prezývaného Veľký Fero, uplácal sudcov žilinského krajského súdu a na žilinskej krajskej prokuratúre. Spomína sudcu Pavla Polku, sudkyňu Evu Kyselú, či námestníka prokuratúry pre trestný úsek Juraja Pikoru. Na prípad upozornil ešte vlani v septembri denník N.

Tótha a aj ďalších obvinili z korupcie. Sudcovia a prokurátor medzi nimi nie sú. Špecializovaný trestný súd vzal Tótha aj do väzby a najvyšší súd ju potvrdil. V korupčnom prípade je obvinený i Murza.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najvyšší súd vlani pri rozhodovaní o väzbe Tótha uviedol, že viackrát trestaný Murza si možno v minulosti vymýšľal. “No z uvedeného nemožno vopred uzavrieť, že v tomto prípade ide o klamstvo,” konštatoval.

Pripomenul, že“ v tomto type korupčnej trestnej činnosti, keď mali byť podplácaní sudcovia a prokurátori, ťažko očakávať, že bude na odhaľovaní skutkov spolupracovať niekto netrestaný, bezúhonný, človek s pevným charakterom.“ Murzu z väzby prepustil prokurátor.

Oslovený si vraždu rozmyslel

Podľa hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry Jany Tökölyovej si mal Murza na začiatku roka 2016 zadovážiť hromadne účinné zbrane, ktoré bez náležitého oprávnenia prechovával. Tiež chcel odstrániť konkurenta v spoločnom podnikaní v taxislužbe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Na začiatku roka 2016 v úmysle zakryť svoju majetkovú trestnú činnosť spáchanú v priebehu roka 2012 spoločne s osobou poškodeného a súčasne odstrániť túto osobu ako konkurenta v spoločnom podnikaní požiadal Štefana D., aby za poskytnutie odmeny realizovať jeho zámer a následne pripravovali podmienky na vykonanie,“ priblížila skutok obžaloby pre môj blog Tökölyová.

Štefan D. však na určenom mieste pod vymyslenou zámienkou odstúpil od realizácie vražedného zámeru, vrátil sa k obvinenému Murzovi a vrátil mu aj zbraň určenú na vraždu.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu ešte 19. novembra 2019,“ informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. Pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku je naplánované na 20. mája.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vypovedá aj Salinger

Začiatkom marca tohto roka začal o úplatkoch na žilinských súdoch vypovedať aj boss žilinského podsvetie František Salinger, ktorý si odpykáva trest za vraždu z jesene 1998. Opakovane podáva žiadosti o podmienečné prepustenie na slobodu a potom si rozmyslí a žiadosti vezme späť. Trest mu uplynie koncom tohto roka. Aj Salinger je už obvinený v korupčnej prípade.

Tóth vinu v korupčnom prípade popiera a spochybňuje svedectvá kriminálnikov, ktorí sa podľa neho chcú “vykúpiť”.

„Mám vedomosť o prebiehajúcom vyšetrovaní, ktoré vedie polícia od 17.mája 2018. Vyšetrovanie je vedené na podklade obsahu odpočúvaných rozhovorov obvineného Patrika M. vo väzbe a následne na podklade jeho trestných oznámení,“ vyhlásil Polka na margo korupčných podozrení pre denník N.

Murzu označil za recidivistu, pripomenul, že v septembri 2017 vzal Okresný súd v Žiline Murzu do väzby kvôli obvineniu z poškodzovania cudzej veci a senát Krajského súdu, v ktorom pôsobí, štyrikrát zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Polka sa vyjadril, že Tóth ho nikdy o vybavenie rozsudkov nežiadal, nič mu nedal, ani nesľuboval. Žiadne rozsudky nevybavoval a od nikoho nič neprevzal.

 Námestník krajskej prokuratúry v Žiline Juraj Pokora sa sudcom Polkom pozná, pretože boli spolužiaci na Vysokej škole. „Profesionálne prichádzajú do styku“, povedali zo žilinskej prokuratúry.

Predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva Kyselová sa vyjadrila, že s políciou spolupracovali, k prípadu sa však nebudú vyjadrovať, aby nenarušili priebeh vyšetrovania.

Júlia Piraňa Mikolášiková

Júlia Piraňa Mikolášiková

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  451
  •  | 
  • Páči sa:  1 673x

Témy spojené s políciou, prokuratúrou, súdmi a organizovaným zločinom. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu