Slovenský farmári stále zaostávajú za farmármi v zahraniči. Nie preto, že by boli neschopní (práve naopak) alebo, že by nemali chuť pracovať. Dôvod je oveľa prozaickejší. Trápia ich problémy s pôdou, legislatívou a nedostatkom finančných zdrojov na tak potrebne investície. Naše politické špičky pomaly a veľmi neochotne priznávajú, že Slovensko veľmi pokuľháva v sebestačnosti výroby potravín. Máme asi najnižšie číslo sebestačnosti vo výrobe základných potravín, je to okolo 60% pokiaľ by sme tam zahrnuli celkovú výrobu číslo je ešte omnoho nižšie. Treba však povedať že v r. 1990 sme boli vo výrobe potravín sebestační. Teda vývoj ide stále k horšiemu.
Je možne s tým niečo urobiť. V prvom rade by naši farmári mali hľadať nove možnosti ktoré im výhľadovo poskytnú určitú stabilitu na trhu. Kratkodobá výroba je veľmi neistá. Ceny základných produktov na svetových trhoch kolísaju, a mnohokrát sa stáva , že vzhľadom na svetové ceny a polnohospodárske politiky jednotlivých štatov naši farmári pracujú celý rok v tom lepšom prípade zadarmo v horšom so stratou.
Jednou z veľmi perspektívnych plodín je pestovanie kanadských čučoriedok. Investícia je zaujímavá predovšetkým pre poľnohospodárov, farmárov , SHR a subjekty pôsobiace v poľnohospodárskej činnosti V druhom rade i pre pre investorov, ktorí hľadajú zaujímavé možnosti. Tam je však situácia zložitejšia pretože väčšina investorov hľadá formu investície do 5 rokov alebo kratšiu kde táto jednoznačne nepatrí. Napriek tomu z dlhodobého hľadiska však patrí medzi veľmi bezpečne investície. Podľa predpokladov európskych združení pestovateľov čučoriedok sa bude najbližších 10 rokov dopyt po čučoriedkach v európe zvyšovať. Na Slovensku je v súčasnosti okolo 30ha produkčných výsadieb čučoriedky. Napr. v USA je to okolo 100 000ha, Nemecko 2000ha, Poľsko 2000ha atd. Trh s drobným ovocím a teda i s čučoriedkami je na Slovensku na vzostupe, dôkazom toho je zakladanie nových výsadieb drobného ovocia a v malom percente i čučoriedok
Prečo práve čučoriedky ? Všestranné využitie plodov (priamy konzum, zaváranie , spracovanie ), veľa možnosti pridanej hodnoty Ekonomicky zaujímavé zhodnotenie úrod Nedostatok domáceho produktu na trhu Dlhá životnosť plantáže - min 30rokov (v severnej amerike su známe produkčne plantáže až 60 rokov staré) Trvalý a zvyšujúci sa záujem o plody čučoriedky Plody čučoriedky boli zaradené medzi 10 najzdravších potravín sveta.
Plantáž je možne založiť prakticky na celom území Slovenska v výnimkou oblasti s nadmorskou výškou nad 600m.n.m. Kvalita pôdy nie je rozhodujúca nakoľko čučoriedky sa pestujú na umelých organických substrátoch. Plantáže možno zakladať na pôdach s najnižšou bonitou Nevhodné sú zamokrené a zaplavované pozemky a pozemky s vysokou hladinou spodnej vody
Základnou podmienkou pestovania je vytvorenie kyslého pestovateľského prostredia (pH3,5-4,5) najvhodnejší je organický substrát, rašelina, kôra, drvená štiepka piliny... Významnejšie choroby a škodce nie sú v našich podmienkach zatiaľ známe preto sa porasty minimálne chemicky ošetrujú a plantáže možno zakladať i v lokalitách s prisnejšou ochranou prírody
Aká je návratnosť investície ? Životnosť plantáže čučoriedky je plánovaná min na 30 rokov a návratnosť vloženej investície je zhruba 6 -8 rokov. Priemerné úrody po dosiahnutí plnej rodivosti (5-6rok) sa pohybujú na úrovni 8-12t čo pri súčasnej cene (samozber) 5€/kg predstavuje tržby min 40 000€ Ročné náklady na ošetrovanie sa pohybujú na úrovni 7-10000€ v závislosti na použitej technológii. Pri pohľade minimálnej životnosti 30 rokov a priemerných úrodách 8-10ť, a súčasnom i predpokladanom záujme o plody sa investícia javí viac než zaujímavou. Cena čerstvých čučoriedok priamo na farmách sa pohybuje na úrovni 5€/kg, spracovaných (hlavne dovozových ) pohybuje v našich hypermarketoch na úrovni 1,50-2€/125g čo predstavuje celkovú sumu 12-16€/kg mrazených čučoriedok
Predpoklad úspešnosti je potrebná kvalitná príprava podkladov, dokumentov a projektov, ktoré podrobne preukážu jednotlivé náklady, riziká ale i možnosti zhodnotenia produkcie na trhu
Bolo by nesmierne potešujúce ak by sa našlo viac farmárov ktorí by mali záujem o tuto plodinu a snažili sa zakladať aj menšie výsadby ktoré neskôr podľa požiadaviek trhu môžu rozširovať.