reklama

Adventné zastavenie

Keď chcel Ježiš priblížiť svojim najbližším, prečo ho Otec poslal, povedal: "Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život." (Jn 3,16) A ja som si povedal, žeby mohlo byť celkom zaujímavé pozrieť sa, ako na neho reagovali jeho súčasníci. Čo robili, keď ich vyzýval k pokániu a upozorňoval na hriechy, alebo keď korigoval ich chápanie Božieho zjavenia. Hádajte, čo som našiel? Vlastne ani hádať nemusíte, stačí keď budete pokračovať v čítaní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu

Keď sa Ježiš vrátil z púšte, "prišiel do Galiley a hlásal Božie evanjelium. Hovoril: "Naplnil sa čas a priblížilo sa Božie kráľovstvo. Kajajte sa a verte evanjeliu."" (Mk 1, 14-15) A podobne, ako Ján Krstiteľ pred ním (pozn. tu), i on pri rôznych príležitostiach konkretizoval, v čom má ono pokánie spočívať.

Keď uzdravil chorého človeka pri rybníku Betsata, povedal mu: "Hľa, ozdravel si, už nehreš, aby ťa nepostihlo niečo horšie." (Jn 5, 1-14)

Keď mu priviedli ženu pristihnutú pri cudzoložstve (pozn. sex mimo manželstva - hriech), nielenže ju neodsúdil, ale svojim konaním jej zachránil život. A potom jej povedal: "Nik ťa neodsúdil?" "Nik, Pane." "Ani ja ťa neodsudzujem. Choď a už nehreš!" (Jn 8, 3-11)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pozn. je celkom zaujímavé vidieť, čo všetko Ježiš považuje za hriech. Medzi iným napríklad: "...zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, cudzoložstvá, chamtivosť, zlomyseľnosť, klamstvo, necudnosť, závisť, rúhanie, pýcha, hlúposť." (Mk 7, 21-22) Ale tiež spôsobiť pohoršenie deťom. V tom je nekompromisný: "Ale pre toho, kto by pohoršil jedného z týchto maličkých, čo veria vo mňa, bolo by lepšie, keby mu zavesili mlynský kameň na krk a ponorili ho do morskej hlbiny." (Mt 18, 6) A mohol by som pokračovať.

Teraz už poďme k veci. Ako reagovali Ježišovi súčasníci, keď priamo poukazoval na ich hriechy, či na nesprávne chápanie Božieho zjavenia, keď im - obrazne povedané - stúpil na otlak? Niektorí, dotknutí Božou milosťou, radikálnym spôsobom menili svoje životy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • Mýtnik Zachej počas Ježišovej návštevy: "Pane, polovicu svojho majetku dám chudobným a ak som niekoho oklamal, vrátim štvornásobne."(Lk 19, 8)

  • Rybárov Šimona a Ondreja Ježiš oslovil priamo: "Poďte za mnou a urobím z vás rybárov ľudí." Čo oni na to? "Oni hneď zanechali siete a išli za ním." (Mk 1, 18)

  • Keď Ježiš upozornil Petra: "Veru, hovorím ti: Ty ma dnes, tejto noci, skôr, ako dva razy kohút zaspieva, tri razy zaprieš," Peter to, žiaľ, urobil. (Mk 14, 29-30) Ale keď si uvedomil, čo sa stalo, "rozpamätal na slovo, ktoré mu bol povedal Ježiš: "Skôr ako dva razy kohút zaspieva, tri razy ma zaprieš." I rozplakal sa."" (Mk 14, 72)

Ďalší však reagovali úplne inak. Namiesto toho, aby sa zamysleli nad sebou a počúvli výzvu k pokániu, hľadajú tie najrozličnejšie dôvody, prečo Ježiša nepočúvať. Od spochybňovania jeho osoby, cez spochybňovanie jeho autority až po obviňovanie zo spolupráce s diablom.

  • Jeho rodáci: "Vari to nie je Jozefov syn?" A po krátkej epizódke "vstali, vyhnali ho z mesta a viedli do až na zráz vrchu, na ktorom bolo ich mesto postavené, a odtiaľ ho chceli zhodiť." (Lk 4, 22-29)

  • Keď sa Ježiš postavil za nerozlučiteľnosť manželstva, napriek tomu, že Mojžiš rozvod povolil, zareagovali jeho najbližší: "Keď je to takto medzi mužom a ženou, potom je lepšie neženiť sa." Ježišova odpoveď: "Nie všetci pochopia toto slovo, iba tí, ktorým je to dané. Lebo sú ľudia neschopní manželstva, pretože sa takí narodili zo života matky, iných takými urobili ľudia a iní sa takými urobili sami pre nebeské kráľovstvo. Kto to môže pochopiť, nech pochopí." (Mt 19, 3-12)

  • Keď Ježiš čistil žalúdky farizejom oným známym: "Beda vám," jeden zo zákonníkov zareagoval: "Učiteľ, keď takto hovoríš, aj nás urážaš!" (Lk 11, 45) A čo na to Ježiš? "Aj vám, zákonníkom, beda!" (Lk 11, 46-52)

  • Snaha pôsobiť na verejnú mienku tak, že ovplyvnila i konanie Ježišových príbuzných: "Pomiatol sa." (Mk 3, 21)

  • Ďalšia zo snáh ovplyvniť verejnú mienku: "Je posadnutý nečistým duchom." (Mk 3, 30)

  • Keď Ježiš hovoril ľuďom o chlebe života: "Veru, veru, hovorím vám: Ak nebudete jesť telo Syna človeka a piť jeho krv, nebudete mať v sebe život," zareagovali: "Tvrdá je to reč! Kto to môže počúvať?!" A mnohí od neho odišli. Pozn. Ježiš ich mohol zastaviť a povedať niečo v zmysle: "Ja som to myslel obrazne, chystám pre vás chlieb, ako moje telo a víno, ako moju krv..." Neurobil to, namiesto toho sa spýtal svojich najbližších: ""Aj vy chcete odísť?" Odpovedal Šimon Peter: "Pane, a ku komu by sme išli? Ty máš slová večného života. A my sme uverili a spoznali, že ty si Boží Svätý."" (Jn 6, 31-69)

  • Keď Ježiš vypráskal predavačov z chrámu a dopočuli sa o tom veľkňazi a zákonníci, "hľadali spôsob, ako ho zabiť." (Mk 11, 15-18)

  • Veľkňaz počas vypočúvania vo Veľrade: "Rúhal sa!" (napr. Mt 26, 65)

Mohol by som pokračovať, no nebudem. Stačilo. Ak chcete, vezmite si do rúk evanjelium a pokračujte v hľadaní sami.

Tak ako vtedy, i dnes zaznieva Ježišova výzva: "Naplnil sa čas a priblížilo sa Božie kráľovstvo. Kajajte sa a verte evanjeliu." Otázka znie, ako sa k nej postavím ja?

Juraj Drobný

Juraj Drobný

Bloger 
  • Počet článkov:  357
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Pôvodne ODF (obyčajný dedinský farár), ktorý sa nedopatrením dostal k práci v masmédiách. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy fotografiíTrochu o mojom kňazstveTrochu o tom, čo mi napadloTrochu aj o viereTrochu o životeTrochu o túlaní saTrochu o knihách, ktoré mám ráTrochu o všeličomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu