reklama

Nie je dôležité zúčastniť sa, ale zvíťaziť!

Saleziáni v Námestove organizovali žiacky futbalový turnaj a mňa pozvali, aby som im odslúžiť svätú omšu. Počas kázne som sa spýtal: "Poznáte slogan - nie je dôležité..." "...zvíťaziť, ale zúčastniť sa!" doplnili ma chalani zborovo. "A je to pravda? Lebo ja si myslím, že dôležité je zvíťaziť!" Evidentne som ich svojim tvrdením zaskočil. Pozn. viem, že onen slogan znie tak, ako ho odrecitovali účastníci turnaja a myslím si, že ho chápem. Nemáte však aj vy občas pocit, že sa z neho občas stáva mantra vedúca k rezignácii?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Fotografia ilustračná, nostalgická
Fotografia ilustračná, nostalgická 

Futbalu nerozumiem. Predpokladám ale, že dosiahnutie úspechu si vyžaduje okrem talentu predovšetkým zápal, obrovskú drinu pod vedením dobrého trénera a poznanie pravidiel.

Ak by som mal deväť a v rámci prípravy na turnaj by nám tréner povedal: "Dáte si desať koliečok okolo štadióna, potom päťdesiat brušákov... a pamätajte, že nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa," asi by som záverečnú časť jeho pokynov odignoroval. Veď načo inak behať ako o život a robiť brušáky a čo ja viem čo všetko, keď vyhrať netreba? Lebo v tom veku by som vyhrať chcel! S príchodom puberty by ale taký záver metodických pokynov pred tréningom mohol pôsobiť demotivujúco, si myslím.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A potom je tu iný zápas - zápas o vlastný život, bez zápalu a driny vopred prehratý. Jeho priekopníkom, najlepším metodikom a trénerom v jednej osobe je podľa mňa Kristus.

"Toho, kto zvíťazí, posadím vedľa seba na mojom tróne, ako som aj ja zvíťazil a zasadol som s mojím Otcom na jeho tróne." (Zjv 3, 21)

Obdivujem trénera, ktorý dokáže motivovať pubertiakov k víťazstvu a zároveň ich naučí vyrovnať sa s prípadnou prehrou. Lebo vo futbale je to tak. V zápase o život má však šancu na víťazstvo každý. A práve v ňom sa akoby v novom svetle ukazuje i onen otočený slogan: "Nie je dôležité zúčastniť sa, ale zvíťaziť!"

Juraj Drobný

Juraj Drobný

Bloger 
  • Počet článkov:  357
  •  | 
  • Páči sa:  12x

Pôvodne ODF (obyčajný dedinský farár), ktorý sa nedopatrením dostal k práci v masmédiách. Zoznam autorových rubrík:  Príbehy fotografiíTrochu o mojom kňazstveTrochu o tom, čo mi napadloTrochu aj o viereTrochu o životeTrochu o túlaní saTrochu o knihách, ktoré mám ráTrochu o všeličomSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu