reklama

Čo spája Petru Polnišovú a Vajnory?

Známi a slávni obyvatelia i rodáci našej mestskej časti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Najstaršia písomná správa o našej obci je z roku 1237, vtedy mala slovanský názov Prača či Pračany. Od roku 1307 obec vlastnil kláštor v rakúskom Heiligenkreuzi a používalo sa nemecké označenie Weinern,  podľa aktivít obyvateľov, ktorými bolo vinohradníctvo a vinárstvo. Toto pomenovanie sa uchovalo až do súčasnosti  v slovenskej podobe - Vajnory. Mestskou časťou Bratislavy sa Vajnory po krátkej prestávke opäť stali v roku 1946. V rímskokatolíckom farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie  sú od roku 2010 uložené pozostatky vajnorského rodáka, saleziánskeho kňaza Titusa Zemana.  Je to jeden z najznámejších Vajnorákov, ktorí už nie sú medzi nami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Každý kto tu v súčasnosti žije je Vajnorák a miesto pre život si vybral aj pre vajnorský charakter. Medzi žijúcimi rodákmi a súčasnými obyvateľmi je viacero zaujímavých osobností, ktorých príbehy v profesionálnej či voľnočasovej sfére stoja za pozornosť. Pred časom som založil na sociálnej sieti skupinu Svet Vajnorákov . Prostredníctvom zaujímavostí zo života Vajnorákov, by som tak chcel popularizovať našu mestskú časť. Do tohto článku som vybral niektorých z nich. Prečítajte si stručné príbehy našich Vajnorákov.

Petra Polnišová – herečka

Keď som pred pár týždňami písal článok o živote vo Vajnoroch, spomínal som aj folklórny súbor Vajnoráčik, v ktorom som ako malý chlapec tancoval. Natrafil som na zaujímavý článok v denníku Plus JEDEN DEŇ. Zistil som, že v súbore účinkovala aj populárna herečka Petra Polnišová. Spojil som sa s ňou a objasnila mi, ako to s jej pôsobením v detskom folklórnom súbore bolo i to aký má vzťah k Vajnorom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Takto písali o Petre a Vajnoráčiku  v Plus JEDEN DEŇ.
Takto písali o Petre a Vajnoráčiku v Plus JEDEN DEŇ. (zdroj: Pluska.sk)

Príjemne sme si s Petrou pokecali. Spýtal som sa jej na to, aký má vzťah k Vajnorom. Povedala mi, že chodila do Vajnoráčika v rámci školy, ako do krúžku, navštevovala základnú školu, ktorá je dnes cirkevnou základnou školou Jána Pavla II.  Do tej istej základnej školy som chodil aj ja. Ona tam chodila do roku 1984, teda z tejto školy odišla ako osem ročná.  Ja som sa narodil v roku 1982, takže som mal vtedy iba dva roky.  Neskôr postavili novú školu a žiaci sa presunuli tam, ide o školu na Osloboditeľskej ulici. Zistil som, že Petra má k Vajnorom veľmi dobrý vzťah. My sme sa v minulosti s Petrou aj náhodne stretli v karaoke bare na Zelenej ulici, kde sme spolu aj spievali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zuzana Mišáková, rodená Zemanová – folkoristka

Pôsobila vo folklórnom súbore Lúčnica. Zuzka ma trénovala aj s Andrejkou Vajdovou v spomínanom detskom súbore Vajnoráčik, ktorý kedysi v našej mestskej časti fungoval. Aktívna je aj vo Vajnorskom okrášľovacom spolku.

Michal Slivka - historik, archeológ, vysokoškolský pedagóg

V súčasnosti pripravuje zaujímavú knihu, týkajúcu sa histórie Vajnor. Narodil sa síce v Letanovciach v okrese Spišská Nové Ves, ale celé roky žije v našej mestskej časti. Jeho špecializácia je archeológia stredoveku - oblasť kresťanskej archeológie monasterológie a fortifikačné útvary. Prednášal stredovekú archeológiu a históriu na viacerých vysokých školách. Riadil terénne výskumy na hradoch Trebišov, Šariš, Medzianky, Vajkovce aj Hrabušice či v kostoloch v Poprade, Kežmarku i Rusovciach a v kláštore Letanovce-Kláštorisko. Jeho meno je však naviac spojené s Kláštoriskom v Slovenskom raji.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Martin Babjak – operný spevák

Narodil sa v Banskej Bystrici, no žije vo Vajnoroch. Vyštudoval dopravnú priemyslovku vo Zvolene. Absolvoval štúdium na bratislavskom konzervatóriu.

Pôsobil v opere Divadla Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici a bol aj sólista opery Slovenského národného divadla.

Ivana Krištofičová – športovkyňa

Narodila sa s poškodeným sluchom, odčíta z pier, rozumie posunkovému jazyku, perfektne ovláda verbálnu reč tela, mimiku. Venuje sa  atletike – vrhu guľou, hodu diskom v  ŠK OLYMP Slovakia.

Ján Jurkovič  - kunsthistorik

Venuje sa oblasti umenia, starostlivosti o prírodu, muzeálnej sféry a digitalizácii. Pre nás Vajnorákov vytvoril a už 10 rokov nezištne prevádzkuje platformu Vajnory v spomienkach. Pred dvoma rokmi zaregistroval aj doménu spominajme.com a odvtedy na nej spracováva digitálne albumy.

Ľubomír Paulovič - herec

Narodil sa v obci Prašice v topoľčianskom okrese, býva však vo Vajnoroch. Istý čas pôsobil aj ako riaditeľ činohry Slovenského národného divadla. Stvárnil desiatky divadelných, televíznych, či filmových postáv. Diváci si ho môžu pamätať z filmov ako Pásla kone na betóne, Alžbetin dvor, Soľ nad zlato, Noční jazdci, Nedodržaný sľub, či Pokoj v duši.

Juraj Zeman - matematik

Keď mal 41 rokov nechal sa  ľuďmi z Univerzity v Pittsburghu nahovoriť, aby si v USA doplnil vzdelanie o ekonómiu. Z postaršieho študenta z východnej Európy sa za Atlantikom stal spoluautor učebnice Matematická analýza pre ekonomickú teóriu a ekonometriu. Vyšla v čase, keď sa finančná kríza dostala z USA do Európy.  Okrem toho je aj vajnorský ľadový medveď a patrí k našim otužilcom.

Roman Fekete - inovátor

Slovenská technická univerzita vyvinula technologickú linku na vysoko efektívne bezodpadové spracovanie multikomponentných hnojív s využitím granulátora s plochou matricou. Roman Fekete patril do tímu inovátorov, nedávno dostali za svoju prácu aj ocenenie.

Jozef Šimonovič - herec, recitátor a pedagóg

Jeho hlas znel z rádia a poznali ho dospelí a aj všetky deti na Slovensku. Ako jeden z mála hercov dokáže recitovať staroslovenčinou. Pôsobil aj dabingu, napríklad v seriáli Komisár Rex. Vo Vajnoroch pôsobí ako člen redakčnej rady Vajnorských noviniek. Vo Vajnoroch pôsobí ako člen redakčnej rady Vajnorských noviniek. Vajnoráci ho poznajú aj z kostola, kde často číta zo Svätého písma.

Ďalší

  • Anna Zemanová - poslankyňa národnej rady, do politiky sa zapísala v časoch keď pôsobila ako naša starostka a v súčasnosti je poslankyňa v parlamente.

  • Richard Fekete, športový komentátor a funkcionár FK-Vajnory .

  • Ivan Štelár, predseda už spomínaného Okrášľovacieho spolku Vajnory a hádzanár.

Juraj Ondruška

Juraj Ondruška

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  44x

Volám sa Juraj Ondruška. Narodil som v roku 1982. Som ženatý a mám jednu dcéru. Pochádzam z rodiny, ktorá má vo Vajnoroch hlboké korene už niekoľko generácií. Pôsobím na Ústave výrobných systémov, environmentálnej techniky a manažmentu kvality Strojníckej Fakulty Slovenskej technickej univerzity. V pedagogickej činnosti sa venujem oblastiam metodiky konštruovania a metódam MKP. Som spoluautorom úspešných projektov, ktorých výstupom sú aj úžitkové vzory, patenty, prototypy a nové zariadenia. Na blogu sa venujem regionálnym témam, zaujímavostiam z mojej práce a aj témam, ktoré sa týkajú mojich koníčkov. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu