reklama

Sasanka a ja

Ešte pred pol rokom som ani netušil, aké články budem písať, aké témy budem rozoberať. Nelezie mi to z klávesnice ľahko. Najprv choromyseľný podraz v podobe pádu vlády, ktorý zosnovali gorilie strany, potom samotná Gorila, teraz aj Sasanka. Nikdy som si nemyslel, že budem musieť tak tvrdo písať proti Dzurindovi and Company, proti kádéhákom, ktorí už verejne obcujú s Ficom, slintajúci po flekoch už teraz, pred voľbami. Navyše som dostal niekoľko výziev, že teda napíš niečo k Sasanke. Tak nech sa páči.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)

Nie je ľahké vyjadriť sa takým spôsobom, aby to nevyznelo ako propaganda. Akákoľvek obhajoba, či zjemňovanie podstaty činu Sulíka môže z mojej strany vyznievať ako neobjektívne a tendenčné. Ubezpečujem vás však, že to tak nie je.

Áno, som tiež z toho sklamaný. Kto pozná Sulíka vie, že to je pomerne inteligentný človek. Od takého by som čakal, že sa bude obdobným hadom vyhýbať ako pĺž kyseline octovej. Najmä vo funkcii predsedu NR SR. Som prekvapený, ako ľahko nechal Richard so sebou vybabrať. Veď predpokladať, že od toho dobre živeného ksichta vydoluje nejakú užitočnú informáciu, to vyžaduje neskutočne veľkú mieru viery a naivity.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj fanatická obhajoba Richarda Sulíka nie je na mieste. To zase nebola len taká chybička, aj keď som presvedčený, že v samotnej podstate to nemyslel zle. Totiž táto chyba môže stáť SaS strašne veľa. A je úplne jedno, že to je smiešnosť, že to je doslova nič v porovnaní so svinstvami iných, len tak spontánne ma napríklad napadajú patologickí kmíni zo Súmračnej. To podstatné je, ako to vnímajú ľudia.

Richard Sulík urobil podľa mňa veľkú chybu. Nie maličký prešľap. Tak ako sa to snažia krížom krážom vysvetľovať a obhajovať niektorí najbližší spolustraníci. Neobstojí ani argument, že ten dobre živený homunkulus sa stretával s mnohými inými politikmi, obcuje s pregrcaným prokurátorom pomaly denne a že to si nikto nevšíma. Tu ide o to, že SaS a Richard Sulík chcú byť vzorom čistoty a transparentnosti v politickom živote. Ak bol Fico ako jediný čelný predstaviteľ strany v konšpiračnom byte a spomína sa v Gorile 107 krát, je to normálne, lebo nikto iné ani nečaká, takže nikto sa nebude nad tým vzrušovať. So Sulíkom je to presne naopak.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale je aj faktom, za ktorým si stojím, že tá chyba bola z pohľadu celospoločenskej nebezpečnosti absolútne nepodstatná. Veľkosť tej chyby spočíva hlavne tom, že Richard Sulík nebol schopný odhadnúť podlosť toho pajáca a dal tak do rúk ostré náboje tým, ktorí dokážu vyrobiť z každej maličkosti obludnú kauzu. A samozrejme aj tým, že sa vôbec stretával s takou pofidérnou persónou.

Gorilami vlastniace médiá zúrivo útočia na SaS, dokonca Kali (áno ten galantný Kali, ktorý sa baví so ženami ako posledný skunk a rozhoduje o tom, kto bude šéfredaktor Pravdy) dostal dlhočizný priestor v jednej „objektívnej" televízii, aby ON mohol komentovať tie inkriminované videá. Nikto, koho sa týkajú, ani niekto, kto má k Sulíkovi blízko, ale Kali! Takže vidno, že malá chyba (v porovnaní s rozkradnutým štátom) môže mať fatálne následky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stalo sa, čo sa stalo. Za výdatnej pomoci všetkých možných, ktorým leží SaS v žalúdku sa rozpútala zúrivá kampaň, síce neférová a podlá, ale to nevadí, na Slovensku je to proste tak, s tým bolo treba počítať. Teraz je len na inteligencii voliča, aby zvážil, aký „závažný" prúser je Sasanka, keď sa Sulík stretával s tým vykŕmeným gunárom, ktorý si ho nahrával, pekne si všetko uložil do sejfu, aby to vytiahol v presne načasovanom momente.

Samozrejme, že toto všetko poškodilo imidž SaS. Bez najmenšej pochybnosti. Presne z toho dôvodu, že volič SaS je určite najcitlivejší zo všetkých, na akékoľvek prešľapy. U kohokoľvek iného by si to nikto ani nevšimol. Tí, čo Sulíka osobne poznajú, vedia, že jeho motivácia bola naozaj len tá, že čakal zaujímavé informácie, s ktorými by potom mohol ohúriť. Nuž a tí, ktorí ho nepoznajú, tak tí si môžu naozaj myslieť, že ha, ty kokso, čo to tam ten Sulík spriadal s tým pandrlákom? Bavil sa s ním ako s najväčším kámom, švitorili si tam kadejaké intímnosti, tajne sa s ním stretával, do šľaka, čo to teda má byť?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Avšak toto predsa nemôže byť dôvodom zavrhnúť dobrý projekt SaS. Zavrhnúť všetkých ľudí, ktorými saska disponuje. Nepríjemná chyba predsedu SaS je mementom pre ostatných a výstrahou do budúcnosti, že takéto veci sa naozaj nemajú robiť. Možno je poľahčujúca okolnosť, že Sulík sa okamžite a bez váhania priznal, ťažko a hlboko oľutoval, že sa dal nachytať ako malé decko. A to nebolo len gesto, na to ho už trochu poznám, aby som vedel, že to myslel úprimne.

Ešte jedna maličkosť. Ktorá trochu uniká. Keď tak surfujem po nete, čítajúc komentáre insitných politológov, tak sa zo zvýšenou frekvenciou objavuje v „analytických článkoch" ako jeden z dôvodov zlyhania sasky, že mali Gorilu k dispozícii od roku 2010 a oni nič. Že išli do vlády s Gorilami a vedeli to. A tu by som sa sasky zastal. Dokonca viac. Tu by som ich aj pochválil. Akosi aj z prostredia SaS to málo počujem. SaS bola predsa jediná, ale jediná zo všetkých (zbabelé médiá, politické prasce, na čele s Ficom a Dzurindom), ktorí o opiciach vedeli (a nebolo ich zase tak málo) a napriek tomu, že nikto netušil, či to je pravda (teda manekýni ako Miki a Robo to vedeli), tak iba SaS predniesla výhrady na základe Gorily voči tetuške Bubeníkovej! Len to nebolo akceptované z dobre známych dôvodov. Ale bol to jediný pokus, boli to jediní ľudia zo všetkých, ktorí len na základe vtedy ešte nejakého pamfletu konali! Je to málo, či veľa?

Môžeme o tom diskutovať, ale faktom zostáva, že nikto iný, ani náhodou s Gorilou nič nerobil. Iba SaS a to v ešte v roku 2010! Tak nech každý sám osobne zváži, pošpekuluje, či sa Sulík definitívne odrovnal a diskvalifikoval kvôli pokecu s Kočnerom, kvôli faktu, že sa tou figúrkou vôbec stretával a kvôli obsahu ich rozhovoru. Ak áno, nikomu neberiem názor. Nakoniec, každý má k dispozícii 4 krúžky. Ale kvôli tomu pochovať veľké množstvo dobrých nápadov a riešení sa mi zdá neopodstatnené.

Nejaký čas som nad tým všetkým hútal, uvažoval som čo a ako, priamo vravím, že som tiež bol vyvalený zo Sasanky. Ale následne s chladnou hlavou, s tým čo už viem, nakoľko poznám Sulíka (netvrdím že veľmi dobre, ale mám aj informácie od iných, ktorí ho poznajú naozaj veľmi dobre), tak som schopný tento prešľap prežuť. Lebo Sulík nekorumpoval, nebavil sa o kšeftoch, o zákazkách, o keši, nedohadovali provízie (inak ak by to tak bolo, tak čestné slovo, že už medzi nimi nie som) a nie je zločinec, ako väčšina starých kmínov v politike... Viete, nakoniec, ak by sme mali len takéto škandály na Slovensku, tak by sme si mohli vlastne gratulovať, ako dobre na tom sme.

Pri tomto článku som sa snažil odosobniť ako som vedel. Snáď to je cítiť, že som ho nepísal ako saskársky agitátor, ale ako niekto, kto má svoj názor, niekto, kto nie je zaťažený falošnou lojalitou. Myslím si, že dokonca ak by som nebol na saskárskej kandidátke, tak by som ho napísal ešte jemnejšie, viac v prospech SaS. Tak ako som kedysi písal o SDKÚ, keď som s nimi nič nemal, ale som ich považoval v tej dobe za najlepšiu možnú voľbu. Pritom som vedel a tušil, že majú toho na rováši až, až.
Inak, ak by sa niekto ešte prekonal a napriek všetkému volil SDKÚ (ja osobne už za nič na svete), tak odporúčam dať krúžok číslu 108, je to človek, ktorého poznám, je v poriadku a na sneme vo Zvolene bol jeden z troch, ktorí našli odvahu a zdvihli ruku za to, že by bolo lepšie, aby Miki Mauz odstúpil z kandidátky. Je to Marcel Burkert.

Ja osobne som aj napriek Sasanke neoľutoval, že som vzal na kandidátke SaS aj číslo 124.

Boris Kačáni

Boris Kačáni

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Potrím k tým, ktorí nikdy neparazitovali na štáte, ktorí nekradli a nekorumpovali. Teda k menšine. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáSúkromnéPolitika

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu