reklama

Životný štýl Francúzok po 40tke

Vždy perfektne upravené, dobre naladené. Vyžaruje z nich optimizmus a spokojnosť, rozdávajú radosť.  Sú tak trochu herečky. Klamstvo používajú ako takú barličku, aby zakryli svoje občasné nedokonalosti. Sú dobré matky, manželky, milenky aj kamarátky. Základom je disciplína, poriadok a plánovanie. Proti vráskam a šedinám bojujú zdravým životným štýlom a francúzskou kozmetikou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (56)

Vždy perfektne upravené, dobre naladené. Vyžaruje z nich optimizmus a spokojnosť, rozdávajú radosť. Dbajú nato, aby si všimli každého naokolo a nikoho neprehliadli. Každému sa radi prihovoria. Nikdy a za žiadnych okolností neukážu svoje slabšie stránky. To radšej zrušia všetky termíny, zostanú doma zatvorené za dverami až kým sa opäť nedostanú do formy.

Svoje životné piliere už majú postavené a stoja na pevných základoch. Prvoradá je pre nich rodina. Nie všetky Francúzky sú vydaté a mali šťastie na deti. Po 40tke už vedia aké zázemie im vyhovuje a v akom chcú žiť naďalej. Francúzky nikoho nesúdia a nehodnotia. Neriešia. Akceptujú. Navonok sa tvária, že všetci sú pre nich rovnako dôležití. S každým sa porozprávajú, popri tom sa usmievajú a vo vnútri si urobia svoj vlastný názor. Sú tak trochu herečky. Majú svoj okruh blízkych priateľov. A ten je uzavretý.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Profesionálne už čo-to dokázali. Teraz chcú mať hlavne čas pre seba.

Svoju ďalšiu kariéru starostlivo zvažujú tak, aby ich pracovný a súkromný život boli v rovnováhe. Záleží im na tom, aby prácu vykonávali na 100%. Každá sa rozhodne, čo je pre ňu dôležitejšie - či kariéra alebo voľný čas pre seba a podľa toho si nájde prácu. Keď je pre Francúzku dôležitejší súkromný život, preferuje prácu pokojnejšiu a nepodniká žiadne riziká. Poznám však aj Francúzky, ktoré sú veľmi ambiciózne a sú ochotné riskovať veľmi veľa. Vek nie je pre nich žiadna prekážka. Sú aktívne a odvážne. Púšťajú sa do nových, neznámych situácií. Vedia, že preraziť môžu iba vtedy, ak sa budú odlišovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Majú svoje životné hodnoty. Sú to akési mottá, ktoré ich vedú životom a rámec ktorých nikdy neprekročia. Sú veľmi hrdé.

Je tu však jedna hodnota, ktorú sa neštítia používať vo svoj prospech, a to je klamať. Klamstvo používajú ako takú barličku, aby zakryli svoje občasné nedokonalosti.

Sú dobré matky, manželky, milenky aj kamarátky.

Pýtate sa, ako to robia? Tu je zopár trikov, ktoré som od nich odpozorovala a niektoré som si aj osvojila.

Základom je disciplína, poriadok a plánovanie.

Vedia, že vyžarovanie ženy ide z vnútra. Prvoradé je, aby bola žena spokojná sama so sebou. Veľmi radi trávia čas v spoločnosti ľudí, kam si chodia dobíjať svoje ego. Radi sa rozprávajú, počúvajú a chvália sa navzájom. Francúzky sa nekritizujú. Toto právo má iba rodina alebo najbližší priatelia. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zameriavajú sa na svoj duševný rast. Uvedomujú si, že s pribúdajúci rokmi ubúda pamäť a preto sa sústreďujú nato, aby ich mozog bol stále niečím zamestnaný a tak ho trénovali. Veľa čítajú. Hocičo. Romány, encyklopédie, cestopisy, časopisy o móde, jedle, bývaní. Všeobecne je známe, že Francúzi nehovoria cudzími jazykmi. Mne sa však zdá, ako keby teraz chceli dobehnúť stratené a tak aj ženy po 40tke chodia na kurzy angličtiny, alebo poznám aj jednu, ktorá sa začala učiť taliančinu.

Francúzky po 40tke majú svoje hobby. Sú aktívne. Niektoré tancujú , iné sú v turistickom klube, plávajú, behajú alebo jazdia na koni. Vďaka svojim hobby sú v neustálom pohybe a stále sa v niečom rozvíjajú, napredujú a vzdelávajú sa. Dôležitá je pre ne fyzická kondícia a mobilita. Zámerne robia všetko preto, aby sa v priebehu dňa museli čo najviac pohybovať. Výťah nepoužívajú, chodia po schodoch. Auto v obchodnom dome a na parkovisku v práci parkujú čo najďalej od vchodu, aby mohli chodiť pešo. Cestičky si neskracujú. Napríklad tradičná májová dovolenka mojej kolegyne je 100km/5 dní. 5 dni vo francúzskych Alpách, každý deň 20km túra. Minulý rok sa vrátila s boľavým členkom. Liečila si ho asi mesiac. To však nie je prekážka, aby tam v tomto roku išla opäť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo sa týka starnúcej pleti a pribúdajúcich vrások, tu som sa stretla s konzervatívnym názorom. Opačným ako mám ja. Podľa Francúzok, sú v živote ženy veci ktoré dokáže prirodzene ovplyvniť. Napríklad nadváha. Stačí jednoduchá úprava životného štýlu a žiadna z nás nemusí mať nadváhu. Na druhej strane, pribúdajúce vrásky, šedivé vlasy, fľaky na rukách bez estetického zákroku ovplyvniť nedokážeme. Sú to prirodzené znaky ktoré patria k veku a Francúzky sa za ne nehanbia. Jedinú zbraň, ktorú používajú na ich potlačenie, je francúzska kozmetika.

K životnému štýlu patrí aj strava a stravovacie návyky. Keď som na začiatku spomenula disciplínu, myslela som práve na stravu. V tomto sú Francúzky na seba veľmi prísne. Francúzska kuchyňa je vychýrená a bohatá na zeleninu, mäso, ryby. Nájde sa tu aj veľa tučných jedál. Francúzky jedia všetko, napriek tomu nepriberajú. Tajomstvo spočíva v tom, že vedia čo s čím môžu kombinovať a jedia vždy iba do polosýta. Uprednostňujú kvalitu pred kvantitou. Dôležité je, aby telo dostalo čo si žiada a nezostalo po niečom bažiť. Zopár odpozorovaných stravovacích trikov:

  •  Dennú potrebu cukru, Francúzky vybavia hneď ráno raňajkami. Francúzske raňajky sú sladké (croissant, káva, lekvár).

  • Tri hlavné jedlá za deň: raňajkami, obed, večera. Medzi jedlami nevyjedávajú.

  • Pijú veľa vody, čistej, nesladenej.

  • Po každom jedle by malo niečo zostať na tanieri.

  • Z bagiet zjedia iba kôrku.

  • Syry zásadne so zeleninou.

  • Pohár červeného vínka k večeri.

  • Pomazánky, nátierky a lekváre jedia bez pečiva. Veď načo aj pečivo? K čomu ho potrebujeme?

Mam skúsenosť ako mi jedna Francúzka rozprávala, že croissant má na raňajky vždy iba v piatok. Ostatné dni má cereálnu bagetu. Iná mi zase hovorila, že ich celá rodina má croissanty na raňajky iba 2 týždne v roku, počas letnej dovolenky.

Francúzky majú radi pekné a luxusné veci. A to nielen čo sa týka obliekania ale aj požadovaných služieb. Poznajú cenu peňazí. A za peniaze, ktoré platia, si žiadajú dostať hodnotu.

V šatníku každej Francúzky je zopár pekných, štýlových a drahých kúskov alebo doplnkov. Tie potom prefíkane skombinujú do svojho outfitu. Sú majsterky zvýrazňovania detailov. Veľmi sa mi páčia ich farebné kombinácie topánok so šatkami.

Toto sú moje skúsenosti s Francúzkami, s ktorými denne žijem. Možno sú medzi Vami takí, ktorí majú iné skúsenosti a so mnou nesúhlasia. Je to v poriadku. Podľa wikipédie sa v roku 2014 odhadovalo 65,8 miliónov obyvateľov Francúzska, z čoho je veľa Francúzok. Takže je prirodzené , že nemôže všetky radiť do jednej skupiny. Ja som spoznala spôsob života tak, ako som ho opísala. Priznám sa, že ma veľmi inšpiroval, a tí, ktorí ma poznajú, vedia, že svoj životný štýl som zmenila od základov. 

Ináč, celý čas, keď som písala tento článok som rozmýšľala, aké by to bolo napísať blog „ Životný štýl Sloveniek“ To by mohlo byť zaujímavé! Kto sa nato podujme ?

Silvia Kacerikova

Silvia Kacerikova

Bloger 
  • Počet článkov:  8
  •  | 
  • Páči sa:  1x

"She needed a hero, so that's what she became" - povedala moja dcéra o mne. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu