Ako som písal knihu o fajkách, 2. časť

V roku 1998 som sa stal vnivm fajčiarom fajky. Spsobil to jedin, dobre napsan člnok v časopise. Bohužiaľ, narazil som na množstvo problmov spsobench nedostatkom informci, nemohol som o fajčen fajky njsť nič. Po počiatočnch problmoch som sa horko - ťažko dostal k nejakm informcim z rznych zdrojov. Aby som pomohol sebe aj svojim nastvajcim kolegom, rozhodol, že napem knihu o fajkch. Tak sa aj stalo. Kamart mi sľbil, že ju zaves na internet, to sa už neudialo. Kniha dodnes ležala v uflku (na hard disku) a videlo ju len pr ľud. Preto by som využil možnosti, ktor mi tento blog dva a uverejnil tu jej prv časť. Knihu uverejňujem v originlnej podobe z roku 1998, bez dodatočnch prav (predsa si už zasluhuje ctu a ani času nie je toľko). Odvtedy sa mnoho s informovanosťou v tejto oblasti zmenilo, aj ja sa na niektor veci dnes pozerm inak, preto prosm, aby st

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Vauen - fajka roku 1995
Vauen - fajka roku 1995 

Ako som písal knihu o fajkách, 1. časť

3. Fajka

Ak ste si už našli svoj dôvod, treba prikročiť k činu. Treba si fajku kúpiť. Ako som už spomenul, vo väčších mestách sa nájde trafika so slušným výberom. Pri výbere fajky treba zhodnotiť viac kritérií.
V prvom rade si kúpime fajku, ktorá sa nám páči, dobre sa drží v ruke aj v ústach, je príjemná na dotyk. Mala by vyjadrovať osobnosť človeka, mala by sa k nemu hodiť- malý tenký chlap si nekúpi veľkú a ťažkú fajku a naopak, ťažko pracujúci robotník si nekúpi jemnú aristokratickú fajku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Ďalším dôležitým faktorom je kvalita. Začiatočníkovi je ťažko posúdiť kvalitu fajky, ale sú určité znaky, ktoré by si mal pri výbere všímať:


3.1 cena


Cena nevyjadruje vždy kvalitu, ale pomôže rozdeliť s určitou pravdepodobnosťou fajky do kategórií. Nemali by sme si kupovať lacné, nekvalitné fajky. Fajka sa kupuje na dlhšiu dobu, mala by vydržať pri dobrom zaobchádzaní niekoľko rokov. Naopak, začiatočník by si nemal kupovať ani najdrahšie fajky, keďže nemá istotu, či mu nový koníček vydrží, ale aj z dôvodu možného zničenia si fajky neodborným zaobchádzaním. Dobrá fajka pre začiatočníka sa dá kúpiť asi tak od osemsto korún.

SkryťVypnúť reklamu


 Je veľké množstvo faktorov, ktoré sú pre cenu fajky rozhodujúce. Po prvé treba rozlišovať, či bola fajka vyrobená strojovo a je teda sériovým kusom, alebo či sa jedná o ručne zhotovenú fajku- jedinečný exemplár, originál. Ručná výroba je pochopiteľne drahšia a cenový rozdiel býva veľký, ale väčšinou oprávnený.


Ručne zhotovené fajky, tzv. Handmades“, sú totiž fajkárom- dizajnérom vyrezané jednotlivo z bruyerového bloku, pričom tzv. ebauchon (kus vyrezaný z bruyerového dreva) interpretuje, tzn. dáva mu formu, ktorú vyčíta z dreva. Toto je úplne kreatívny proces, vyžadujúci si cit a vysokú remeselnícku zručnosť. Vlastnoručne potom dizajnér vysústruží formu, ktorú si predstavuje. K tomu sa pridruží celý rad opracovávacích krokov, ako napríklad brúsenie, morenie, lakovanie, vŕtanie dymového kanála a zvlášť obtiažne nasadenie náustku- ten totiž musí sedieť ako uliaty.

SkryťVypnúť reklamu

Nakoniec aj náustok býva fajkovými dizajnérmi, ktorý sa za niečo považujú, individuálne vyfrézovaný a zabrúsený z predpracovaného polotovaru. Najmenej s dvoma celými hodinami práce je potrebné počítať, kým dostanú fajka s náustkom definitívny tvar a dokonale do seba zapadnú. K tomu treba pridať morenie a farbenie fajky (často v niekoľkých pracovných etapách), politúra fajky a náustku.
Majstri medzi fajkovými dizajnérmi si často vyhradia celý deň na to, aby jednu jedinú fajku perfektne spracovali podľa svojich predstáv. Keď toto človek uváži a porovná s dnes obvyklými mzdami v západnej Európe, nezdá sa takto zhotovený kus vôbec taký drahý.

SkryťVypnúť reklamu


Druhým faktorom je optika. Tu ide predovšetkým o krásu žilkovania. Fajkárovi sú predsa pojmy ako „Straight grain- priame žilkovanie“ a „Birds eyes- vtáčie oká“ dávno známe, ale nevie, aké vzácne také kusy sú. A prečo by to pri fajkách malo byť iné: čo je vzácne, má tiež svoju hodnotu a samozrejme aj cenu. Keďže krása a pravidelnosť žilkovania fajky začne byť zrejmá až ku koncu procesu jej vzniku a pretože bruyerové drevo je koreňové drevo a vyskytujú sa v ňom aj nepekné miesta, je každá v tomto smere bezvadná fajka aj dielom šťasteny. V stovkách polotovarov na výrobu fajok sa veľmi často nájde sotva jeden absolútne špičkový kus. Všetky ostatné sú len „normálne“ a musia byť často viac či menej zagitované, aby sa vyrovnali malé nerovnosti. Na trh môžu byť uvedené len ako druhá trieda. Východiskom pre také fajky je napríklad povrch pieskovať, ale aj tak môžu byť predávané len za nižšie ceny.


Faktorom číslo tri je kvalita dreva. Dobré bruyerové drevo je stále vzácnejšie a keď je dobre pripravené (pozorne vyvarené, usušené a skladované), má na trhu vyššiu hodnotu ako to, ktorému sa taká starostlivosť nevenovala. Práve značkoví výrobcovia fajok s vysokými nárokmi nemôžu riskovať svoje meno kvôli nižšej kvalite dreva a platia zaň preto niekoľkonásobne viac ako výrobcovia masového tovaru. Samozrejme sa musí značka nejako zaplatiť. Nieje to iné ako napríklad pri hodinkách alebo v móde. Hodinky Rolex alebo oblek od Huga Bossa sú proste drahšie ako značky z obchodných domov. Do ceny sa totiž premieta aj imidž, reklama a celkové náklady, ktoré také firmy majú. Napríklad Dunhill má nielen reprezentatívne predajne po celom svete, ale aj vysoko kvalifikovaných a podľa toho aj odmeňovaných nákupcov, ktorý väčšinu svojho pracovného času strávia cestovaním po stredozemí, aby našli pre svoju firmu tie najlepšie bruyerové ebauchony.


Ako ďalší cenový faktor sa pri mnohých fajkách pridružuje aplikácia, napríklad strieborné krúžky a podobné, väčšinou ručne zhotovené ozdobné prvky, razenie, punc a podobne. To všetko sa samozrejme objaví aj v cene.


Nechcem tvrdiť, že neexistujú lacné sériové fajky, ktoré výborne chutia a naopak, že neexistujú napríklad fajky Dunhill, Savinelli alebo skvostný exemplár niektorého renomovaného dizajnéra, ktoré postrádajú excelentnú chuť, o ktorej by cena napovedala. Ale keďže ušľachtilé značky investujú väčšie sumy na nákup surovín, je pravdepodobné, že ich drahé fajky budú jednoducho lepšie. Ako fajka skutočne chutí sa ale spozná až po jej zafajčení.


Na záver treba ale povedať jedno: pri fajkách, ktoré nesú slávne meno nemá ani dizajn, ani ručné spracovanie, ani žilkovanie žiadny vplyv na ich neskoršiu chuť. Na čo ale máte ako kupujúci, pripravený zaplatiť vyššiu cenu, nárok, je atraktívnosť a kvalitatívne perfektné ručné spracovanie fajky. Kto má ale menej peňazí, alebo nechce toľko zaplatiť, sa môže aj tak utešovať, že pri troche šťastia príde k rovnakému fajčiarskemu pôžitku ako ten, kto je ochotný zaplatiť akúkoľvek cenu.


Nakoniec dobrý tip pre vás: nehľadajte dobrú fajku medzi špičkovými modelmi tej ktorej značky, ale medzi jej lacnejším tovarom. Všetky značky majú totiž vo svojom programe modelové rady v rôznych cenových kategóriách a často varianty s rustikovaným alebo pieskovaným povrchom, ktoré sú v nízkej cenovej kategórii. Fajku Peterson, Butz- Chocquin, Stanwell, Vauen a podobne môžete dnes kúpiť za päť až desať tisíc korún (aj viac), ale aj výrazne pod dve tisíc. Od absolútne lacných fajok sa ale držte ďalej. Je tu totiž veľké riziko, že sa šetrilo na dreve a na kvalite spracovania.


 Pre štíhle peňaženky ešte jedna rada: U dobrých obchodníkov môžete naraziť na akcie, pri ktorých sa značkové fajky predávajú za zníženú cenu. Napríklad keď sa musí vytvoriť miesto pre novú kolekciu alebo keď niektorá séria končí. Tieto príležitosti potom môžete využiť, aby ste získali niektorú z dobrých značiek za nižšiu cenu. Toto však platí len v zahraničí, keďže u nás predajne fajok s celými kolekciami zatiaľ nie sú (a možno ani dobrí obchodníci).


3.2 kvalita


Aj začiatočník si môže všimnúť určité znaky, ktoré nám dosť povedia o kvalite fajky. V prvom rade by fajka mala byť neporušená. Treba ju opatrným pootočením náustku rozobrať a prezrieť zvonku aj zvnútra. Nemala by mať praskliny. Dymový kanál by mal ústiť na dne vnútra hlavičky, aby tabak dokonale dohorel, inak by mohla fajka navlhnúť a po viacnásobnom zvlhnutí skysnúť. Preto je pre začiatočníka vhodnejšia fajka rovná- typ biliard. Fajka s väčšou hlavičkou a silnejšími stenami sa lepšie drží v ruke a nerozpaľuje sa tak, ako fajka s tenkými stenami. Náustok od trúbele by nemal ísť veľmi ľahko. Znamená to, že pri studenej fajke by sa mal dať potočiť, ale nie priamo vytiahnuť.


Fajky majú aj rôznu úpravu interiéru hlavičky. Väčšina fajok má vnútorné steny natreté hmotou, ktorá napomáha karbonizácii stien. Je to proces, pri ktorom sa počas fajčenia vytvára na vnútorných stenách hlavičky vrstva karbónu, ktorá chráni steny pred zhorením. Niektoré fajky nemajú vnútornú úpravu stien. Niektoré firmy (napríklad. Amfora) potierajú interiér hlavičky šamotom, aby zabránili prehoreniu fajky najmä počas zafajčovania.


3.3 dizajn 


Fajky sa vyrábali z rôznych materiálov. Dnes hlavne z nerastu meerschaum (morskej peny) a z bruyeru (vriesovca stromovitého). Fajky meršaumky sú vysoko cenené fajčiarmi dodnes vďaka svojmu poréznemu materiálu, ale v dnešnej dobe je najrozšírenejšia výroba fajok z dreva- z bruyeru. Najkvalitnejšie sú z bruyeru, ktorý nemá žiadne kazy, vrastené kamienky alebo vzduchové komôrky. Bruyer sa delí podľa kvality na kategórie: prvá, druhá, „odmietnuté“ a tretia kategória.


V prvej kategórii sú bruyery bez kazu so žilkovaním všade okolo hlavičky, rovným žilkovaním alebo vtáčími okami, v druhej sú fajky s chybičkami krásy na žilkovaní, napríklad. nerovnaká vzorka, odmietnuté môžu byť veľmi dobrá kúpa, v tretej kategórii sú lakované, gitované fajky, ktoré nedýchajú, majú horúci a štipľavý dym, veľa fajkárov ich má odložené a nepoužíva ich. Povrchová úprava fajok z prvej a druhej kategórie pozostáva najčastejšie len z namorenia fajky, niekedy sa tieto fajky aj lakujú, „odmietnuté“ fajky sa musia výraznejšie upraviť, aby sa zakryli vady na povrchu . Touto úpravou je väčšinou pieskovanie. Fajky tretej kategórie sa musia gitovať, natrieť tmavou farbou, niekedy „rustikovať“, čo znamená opracovávať fajku na povrchu vrtákom alebo iným predmetom, aby sa zakryli vady materiálu.


Najkrajšie bruyery sa ukazujú v plnej kráse sú hladké a jemne morené, aby vynikla nielen krása fajky, ale hlavne krása dreva. Keď je na fajke menšia závada, napríklad. veľkosti špendlíkovej hlavičky, fajka sa pieskuje. To znamená, že sa na hlavičku fajky strieka pod veľkým tlakom piesok alebo jemné sklo, ktoré vymelie mäkké časti dreva a vzniká plastická kresba. Takto upravené fajky sú mužnejšie a lepšie odvádzajú teplo. Keď má fajka viac kazov, tak sa zatrie tmavou farbou, prípadne sa upravuje vrtákom. Takto upravené fajky sú najmenej kvalitné a pri ich kúpe treba byť opatrný.


Dôležitá je aj dĺžka náustku a trúbele. Vo všeobecnosti platí, že pre začiatočníka je najlepšie, ak dĺžka trúbele a náustku je najmenej 10 cm, aby nemali pri fajčení horúci dym na jazyku.


3.4 systém


Väčšina fajok, ktoré sa u nás predávajú, je vybavená nejakým systémom na úpravu dymu. Poznáme chladiče na chladenie dymu, filtre na zachytenie škodlivín a štipľavej chuti. Niektorí, hlavne tí konzervatívny fajkári chladiče a filtre vyhadzujú a nepoužívajú ich. Tvrdia, že je to cudzí element medzi nimi a tabakom, mení chuť tabaku atď. Je na samotnom fajčiarovi, či bude systém používať, alebo nie. Jedno je však isté- filtre zachytávajú podstatnú časť škodlivín a preto je ich požívanie v záujme zachovania zdravia. Napríklad v Nemecku je zakázané predávať fajky, do ktorých sa nedá vložiť filter.


3.5 anatómia fajky


 Z hľadiska dizajnu a funkčnosti fajky pozostávajú z niekoľkých základných častí. Na obrázku popisujem fajku bez systému, t.j. bez filtra alebo chladiča:  

Obrázok blogu

1. Hlavička fajky
2. Nástavec (trúbeľ)
3. Náustok (pipasár)
4. Čap- miesto, kde sa spája náustok s nástavcom
5. Koniec náustka
6. Tabaková komora
7. Karbónová vrstva, začína sa vytvárať po prvých pár fajčeniach
8. Dymový kanálik, kadiaľ sa ťahá dym z tabaku, cez nástavec, náustok až do úst
9. Miesto pre filter alebo chladič
 

3.6 základné tvary fajok


 Aj keď existuje veľa rôznych tvarov fajky a každá fajka je iná, dajú sa začleniť do určitých tvarových kategórií, podľa hlavných znakov. Toto sú základné tvary podľa britských fajkárov. Nie sú tu všetky základné tvary ako ich poznáme my “na kontinente”. Chýba tu napríklad notoricky známy rhodesian a iné.

Obrázok blogu


Obrázok blogu

 
 

3.7 značka


Ak sa rozhodnete kupovať fajku, ktorá by mala mať určitý štandard kvality, mali by ste vedieť, ktorí výrobcovia si na trhu získali povesť ako firmy vyrábajúce kvalitné výrobky. Nie sú tu uvedené všetky, ale je to prehľad tých najúspešnejších. V súčasnosti sa výroba fajok v Európe sústreďuje do štyroch oblastí:


Taliansko

- svetová špička- Castello, Ascorti, Ser Jacopo, Maestro de Paya
- dobrá kvalita- Savinelli, Brebbia, Lorenzo, Paronelli, Gasparini, Morelli


Francúzsko

- svetová špička- Butz- Chocquin- jedna z najväčších tovární na fajky, s vynikajúcou kvalitou


Veľká Británia a Írsko

- absolútna svetová špička- Dunhill- najkvalitnejšie a najdrahšie fajky, Peterson
- vynikajúca kvalita- GBD, Ben Wade, Chartan, Parker


Dánsko - Stanwell, Larsen, Karl Erick


Ďalšie firmy - Gubbels, Douwe Egberts (Hol.), Bonet (Špan.), Design Berlin, Vauen (Nem.)

Pokračovanie nabudúce ...

Roman Kamas

Roman Kamas

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,078 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu