
Poznáme dve základné druhy tabaku: Nicotiana tabacum (Tabak virginský). a Nicotiana rustika.
Výrovcovia tabaku doržiavajú nasledovnú hierarchiu. Najkvalitnejší tabak ide na cigary, menej kvalitný do fajok, ešte menej kvalitný sa používa na výrobu cigaretových tabakov na ručné šúľanie a ten posledný sa pchá do cigariet. (A z toho, čo zostane na zemi sa robia Marsky. :-))
V období zberu sa postupne odtrhávajú listy tabaku a dávajú sušiť v tieni, na slnku, prípadne v dyme. Usušené sa podrobia fermentácii (mliečnemu kvaseniu), podobnému procesu akým sa upravuje čaj, kyslá kapusta, víno. Po fermentácii sa tabak znova suší a ide na spracovanie do tabakových tovární.
Základom fajkového tabaku je virginský tabak a burley. K nim sa ako koreniny do jedla pridávajú ďalšie, najmä orientálne, z nich je najznámejšia Latakia, ktorá dodáva anglickým tabakom ostrú smolnú chuť, alebo Perique- údený výrazný tabak.

Podľa spôsobu konečného spracovania tabaku poznáme:
• Cavendish- anglický typ- zmes rôznych tabakov, ktorá sa za tepla lisuje. Potom sa rozreže a rozoberie (napríklad. Amphora, Mac Baren)
• Flake- anglický typ- zmes tabakov sa zlisuje a nareže na plátky, tie sa pred fajčením musia rozmrviť v ruke.
• Cutly Cut alebo Spoon- má podobu malých koláčikov. Vyrába sa tak, že sa rôzne druhy tabakov stáčajú do dlhého valčeka ako povraz. Ten sa potom krája, pričom sa vytvára mozaika.
• Mixture- zmes tabakov, kde sa rôzne tabaky najprv narežú a potom sa miešajú v rôznych pomeroch podľa chuti fajčiara. Väčšina anglických tabakov je tohto typu.
• Granulated- je spracovaný lisovaním a potom krížovým rezom. Tým vzniknú malé kocôčky.
Podľa chuti delíme tabaky na:
• anglické chute- hlavne mixture a flake. Výrazné sú tabaky latakia mixture. Sú ostrejšie, smolnej chuti.
• holandské chute- hlavne cavendish a mixture, často aromatizované
• francúzske chute- hlavne mixture, viac-menej cigarovej chuti
• dánske chute- hlavne mixture a granulated, aromatizované so sladkou, korenistou chuťou
• americké chute- mixture a granulated- korenenej chuti s výrazným podielom virginského tabaku a údeným Perique.

Na našom trhu to začína byť v konkurencii výrobcov fajkových tabakov prepchaté. V súčasnosti si môže fajkár vybrať asi zo 180 druhov fajkových tabakov. Pre začínajúceho fajkára je to labyrint, v ktorom sa nedokáže orientovať. Preto urobíme prehľad najznámejších výrobcov fajkových tabakov:
Holandsko- najznámejší výrobcova tabakov sú Douwe Egberts, Van Nelle a Royal Theodorus Niemeyer. Tabaky Amphora a Clan boli v 60-tych rokoch najpredávanejšími v západnej Európe. Dnes ich tvrdá konkurencia vytláča z trhu.
Veľká Británia a Írsko- asi najkvalitnejšími tabakmi sú tabaky firiem Dunhill a Erinmore. Sú to tabaky znalcov, nie sú príliš vhodné pre začiatočníkov. V Írsku vyrába veľmi kvalitné tabaky firma Peterson.
Dánsko- najväčšími výrobcami sú firmy Mac Baren, Petersen a Orlik. Tabaky Mac Baren a Petersen patria už roky medzi najvyhľadávanejšie.
Nemecko zaznamenalo v poslednom období najväčší rozmach výroby tabakov. Najväčšia firma Planta Tabak vyrába úspešnú sériu Holger Danske a Mc Lintock. Druhou je firma Pöschl s výbornými sériami Radford a Exclusiv.

Toto je krátka informácia o situácii na trhu. Ako sa ale zorientovať v tak širokej ponuke ?
Keďže ponuka je neuveriteľne široká, musíme si nájsť niekoľko kľúčov podľa ktorých ju zoradíme. Už máme tri- výrobca (značka), chuť a konečné spracovanie. Pri výbere tabaku sa nebojme vypýtať si viac druhov a poriadne si ich poobzerať. Na obaloch sú ďalšie dôležité informácie. Nájdeme tam samozrejme značku, názov, konečné spracovanie, ale aj to, či je a ako je aromatizovaný, aký je silný (light). Pre začiatočníkov sa odporúča začať s ľahšími aromatizovanými tabakmi, napríklad Holger Danske Honey Light.
Aróma tabaku je dôležitá vec. To je tá informácia o vás, ktorá sa okolo vás šíri pri každom fajčení. Tak isto ako fajka, aj aróma tabaku by mala vyjadrovať vašu osobnosť. Nechcem vás nijako ovplyvňovať, najdôležitejšie je, aby vám tabak chutil, prípadne, aby sa páčila jeho aróma vašej rodine, známym (aby bola aróma tzv. wife- friendly). Aj tu ale platia určité pravidlá harmónie. Tak napríklad stokilový drevorubač by nemal fajčiť tabak s nasladlou kvetinkovou arómou.
Tabak má chuť a arómu. Chuť si získava pri prvom aromatizovaní v továrni. Arómu pri druhom aromatizovaní. Dobrý tabak by mal byť vyvážený, znamená to, že chuť a aróma by mali harmonizovať. Teda dobrý tabak je ten, ktorý vám chutí a do okolia posiela takú informáciu, akú vy chcete. Výrobcovia tabakov (aj tí najkonzervatívnejší) pochopili trend v dopyte. Dnes sa čoraz viac fajčiarov pri kúpe tabaku riadi jeho arómou.

Je to zapríčinené viacerými faktormi. Dnes je menej času a možností fajčiť fajku vonku, alebo vo veľkej pracovni, knižnici. Fajčíme doma v obývačke, v práci a všade okolo nás sú iní ľudia. Aj vplyv bojovníkov ligy proti fajčeniu a ochrancov nefajčiarov hrá dôležitú úlohu. Nehovorím, že to je zle. Chcem len povedať, že toto sú príčiny, prečo sa fajkár čoraz viac snaží, aby jeho tabak krásne voňal. Predsa ak si zapálite v reštaurácii krásne voňavý tabak z čistej fajky, tak navodíte úplne inú atmosféru, ako pri fajčení nekvalitnej zmesi z neudržiavanej, močkou zapáchajúcej fajky. Poznám prípad, keď si skúsený fajkár mieša k svojmu obľúbenému tabaku aj čerešňovo aromatizovaný tabak kvôli okoliu.
Takže vieme, že si máme kúpiť tabak značkový, ľahký, aby nám voňal a chutil. No vôňu a chuť cez obal nezistíme. Aj tu je viac možností, ako postupovať. Dovozcova tabakov ponúkajú s tabakmi do predajní aj ich vzorky v malých 2,5 a 5 g množstvách, ktoré vám vydrží na jedno, dve fajčenia. Personál predajní tabaku a trafík vie o tabakoch podať základnú informáciu, vie, ktoré tabaky sú vhodné pre začiatočníkov a ako voňajú. Mali by vám teda ponúknuť pár vzoriek na ochutnanie. Vy si už len vyberte ten svoj tabak. Spočiatku budete testovať viac druhov, no postupne si obľúbite pár, ktoré začnete fajčiť. Skúsení fajkári fajčia jednou fajkou len jeden tabak, pretože fajka ním napáchne, stotožní sa s ním a prechod na iný druh spôsobí disharmóniu chutí a vôní.
Aróma tabaku je veľmi variabilná. Fajkári často začínajú s ľahkými kvetinovými alebo ovocnými arómami. Väčšinou ide o čerešne, višne, mango, marhule, med, ruža a iné, prípadne zmesi týchto aróm (často s vanilkou). Neskôr prechádzajú na ťažšie tabaky s ťažšími arómami, napríklad whisky, prípadne na tabaky nearomatizované. No a vrchol sú latakiové tabaky. Tie fajčia skúsený fajkári, pretože cesta k nim je dlhá a tŕnistá. Hovorí sa, že od latakie sa plašia aj kone.
(Na obrázkoch som vám predstavil časť konzervatívnej zbierky tabakov Dunhill. Je to kvalitatívna špička.)