Ako som písal knihu o fajkách, 4. časť

V predchdzajcich častiach som hovoril o fajkch a tabaku. Vieme už aj to, že fajčenie fajky nie je tak bezproblmov činnosť ako fajčenie cigariet a treba dosť veľa vedieť, aby sme docielili želan efekt relax, pocit kľudu, vyrovnanosti, proste pžitok. Prve tomuto, rznym radm ako na to, a ako nie, sa venuje tto časť. Verm, že vm bude na osoh a hlavne začiatočnkom pomže vyvarovať sa rznych chb.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (56)
Peterson Kinsale XL 21
Peterson Kinsale XL 21 (zdroj: R. Kamas)

Treba si uvedomiť, že fajčenie fajky so sebou prináša určité komplikácie a vyžaduje si splnenie základných podmienok na fajčenie. Väčšina našich fajčiarov cigariet fajčí v práci na chodbe, vo fajčiarni alebo vonku. Odskakuje si „na cigaretku“. Doma fajčia na dvore alebo na balkóne. Fajčenie fajky si však vyžaduje minimálne hodinu kľudu, aby človek precítil vôňu a chuť tabaku, aby si oddýchol, spomalil tempo pracovného dňa. Ak teda nemôžte fajčiť pri práci, je to problém. Doma na balkóne sa dá vyfajčiť jedna kŕčová, stresová cigaretka aj v zime. Ale skúste tam hodinu relaxovať, ak je mínus desať a fúka hrozný vietor. Ideálne je byť šéfom so svojou kanceláriou a šoférom (aby ste mohli v kľude fajčiť aj v aute) a bývať v dome so svojou pracovňou a peknou terasou. Ale koľko je takých ?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak nemáte splnené základné podmienky na fajčenie fajky, problém treba riešiť. A ste fajčiar cigariet s priemernou spotrebou (jedna krabička denne), ťažko sa vám bude zvykať na to, že prvú fajku budete mať až namiesto obeda a druhú až na balkóne doma alebo s priateľmi pri poháriku.

Ak teda začnete fajčiť fajku, budete netrpezlivo čakať na reakcie okolia. S rodinnými príslušníkmi to už asi máte odkonzultované, ale iní to ešte nevedia. Ako so spomenul v úvode, budete exot. Nič si z toho nerobte, ale určite budete priťahovať zraky okoloidúcich (-sediacich). Blízky si zvyknú a tí druhí nemusia.

Teraz sa ešte vrátim k nákupu fajky. Ak prechádzate z cigariet na fajku, asi ste závislý fajčiar. Odporúča sa prejsť úplne na fajku, nekombinovať fajčenie fajky a cigariet. A tu vystupuje ďalší problém. Každá fajka by sa mala fajčiť maximálne jeden krát za 24 hodín. Znamená to, že ak ste závislý fajčiar a budete od začiatku fajčiť tri, štyri fajky za deň, potrebujete si kúpiť štyri fajky. Každá fajka potrebuje minimálne 24 hodín aby vychladla, oddýchla si, vrátila sa do svojich pôvodných rozmerov, ktoré sa počas fajčenia zmenili a aby dokonale vyschla. Ak by ste to nedodržali, mohli by ste fajku zničiť.

SkryťVypnúť reklamu

Pre dobré fajčenie je potrebné splniť niekoľko podmienok:

1. dobrá fajka- je dôležité, aby fajka bola v poriadku, nemočkovala, nehorela. Docieliť sa to dá správnym výberom fajky pri nákupe a správnou starostlivosťou o ňu.
2. dobrý tabak- tabak patričnej kvality, vlhkosti, nie starý, prípadne napáchnutý inými chuťami a vôňami.
3. správne naplnenie fajky- jedna z najdôležitejších vecí, pri ktorej bude mať asi väčšina začínajúcich fajčiarov najväčšie problémy.
4. správne zapálenie fajky- tabak musí horieť rovnomerne po celom povrchu. Tento problém je vypuklejší hlavne pri fajkách s väčším priemerom tabakovej komory, kde má tabak tendenciu horieť len v strede povrchu.
5. správne fajčenie – príliš rýchle a silné fajčenie môže nielen zničiť fajku, ale ani neposkytne želaný pôžitok. Fajka by sa mala fajčiť čo najpomalšie, ale nie tak, aby vám sústavne vyhasínala.

SkryťVypnúť reklamu

Tak poďme na to:


1 Plnenie fajky Veľmi dôležitým faktorom dobrého fajčenia je správne natlačenie tabaku do hlavičky fajky. Ak sa tabak natlačí príliš silno, fajčenie sa stáva utrpením, pri poťahovaní kladie tabak veľký odpor, fajka zhasína a vytvára množstvo kondenzátu- močky. Vtedy je potrebné tabak prevzdušniť pomocou šidla na napchávatku a začať odznova.
Ak sa tabak natlačí príliš slabo, bude horieť horúco, s tendenciou zhasínať, čo vedie fajčiara k tomu, aby ťahal silnejšie. To môže okrem vyštípaného jazyka viesť aj k zhoreniu fajky.


Aj keď je veľa metód plnenia fajky, dve vám odporúčam:
1. Tabak premelieme medzi prstami, aby sa jednotlivé kúsky od seba oddelili. Pomaly sypeme tabak do fajky až po okraj. Potom prstom jemne poklepeme po fajke, aby sa tabak usadil. Usadený tabak prstom alebo dusátkom jemne pritlačíme, ale veľmi opatrne, kým tabak pružne reaguje na náš tlak. Odporúča sa pri tom poťahovať z fajky, aby ste zistili podľa odporu, či nie je tabak natlačený príliš silno.. Toto celé zopakujeme, až kým nenaplníme fajku v požadovanom objeme.
2. Tabak premelieme medzi prstami, aby sa jednotlivé kúsky od seba oddelili. Potom plníme fajku „rodinnou rukou“. Najprv v spodnej časti jemne ako dieťa, potom v strede ženskou rukou a nakoniec tabak pritlačíme mužskou rukou. Ale nie silno, len tak, aby ste pri potiahnutí z náustku cítili slabý odpor

SkryťVypnúť reklamu

Ktorú z týchto metód si osvojíte je na vás, len treba mať na pamäti, že len pri dobre naplnenej fajke fajka horí správne, pri primeranej teplote.

2 Zafajčovanie
 
Ako som už spomenul, fajku treba najprv zafajčiť. Toto je najdôležitejšia časť, teraz môžete urobiť z dreva fajku alebo nepoužiteľnú smradlavú vec. Preto si ju pozorne prečítajte.

Novú fajku pootočením náustku rozoberieme a vyčistíme ju od zvyškov drevených pilín, prachu a iných nečistôt. Ak je vybavená filtračným systémom, založíme filter a jemným otáčavým pohybom „našraubujeme“ náustok do trúbele. Dôležité je, aby sme dodržiavali ten istý smer otáčania pri rozoberaní a opačný pri zložení fajky. Časom sa totiž vytvorí na náustku závit. Ak by sme rozoberali fajku bez otáčania náustku, mohli by sme ho zlomiť, alebo by sa vychodil a časom by mohol vypadávať. Ak sa aj rozhodnete fajčiť fajku bez filtra, pri zafajčovaní ho radšej požívajte, aby zmiernil štípanie na jazyku, ktoré vzniká vyparovaním sa vlhkosti z hlavičky fajky.

Zafajčovanie fajky je podobný proces ako zabehávanie auta. Fajku treba šetrne vystavovať čoraz väčšej námahe. Naviac sa začína budovať karbónová vrstva na vnútorných stenách fajky, ktorá je potrebná pre ochranu fajky v budúcnosti.

Zafajčovací proces trvá asi 14 fajčení, teda najmenej 14 dní. Neskracujte túto dobu v záujme zachovania dobrých vlastností vašej fajky.

Pri prvom fajčení fajku naplníme len do jednej tretiny objemu. Počas štrnástich fajčení postupne tento objem zvyšujeme až doplna. Po naplnení fajku zapálime, jemne poťahujeme. Ak vám zhasne, kľudne to zopakujte, kým sa fajka nerozhorí. Keď fajka horí, jemne poťahujeme. Treba mať na mysli, že fajka je v „zábehu“ a nemá vytvorenú ochrannú karbónovú vrstvu, preto ťaháme len tak, aby fajka nebola príliš teplá a aby nezhasla. Keď pocítite, že odpor pri ťahaní sa zoslabil, jemne horiaci tabak pritlačte dusátkom. Ak vám fajka počas fajčenia zhasne, znovu ju zapáľte. Je dôležité vždy fajku dofajčiť do konca, aby nám neostalo vlhké dno, ktoré by mohlo viesť k skysnutiu fajky. Počas prvých fajčení fajka chutí štipľavo, pretože sa vyparuje vlhkosť z dreva, takže fajka získa svoju chuť až po zafajčení. Keď fajku dofajčíme, lyžičkou fajkárskeho noža opatrne vyškrabeme popol z fajky. Fajku rozoberáme vždy až po jej vychladnutí, aby sme nezlomili náustok. Potom fajku pomocou drôtených kefkových čističov vyčistíme a odložíme na druhý deň.

Počas štrnástich dní zafajčovania postupne pridávame viac a viac tabaku až doplna. Fajku neplníme úplne povrch, aby sa nám z nej nevysypával horiaci popol.

Po kvalitnom zafajčení získa fajka tenkú ochrannú karbónovú vrstvu. Tá bude počas fajčenia vždy hrubnúť. Treba ju udržiavať v hrúbke 1 až 2 mm. Dostať kúpiť špeciálne nože na odstraňovanie prebytočného karbónu.

To, že je fajka zafajčená neznamená však, že znesie všetko. Fajka by nikdy nemala byť horúca. Ak je, prestaňme ihneď fajčiť. Mohla by nám zhorieť, alebo by sa mohol porušiť povrch (hlavne pri lakovaných modeloch).


3 Čistenie

Po každom fajčení treba fajku vyčistiť. Ihneď po dofajčení fajky odporúčam prehrabať popol vo fajke tak, aby sa prípadné vlhké zvyšky nedofajčeného tabaku dostali hore a na dno suchý popol. Pomôžeme tým dostať z fajky veľkú časť vlhkosti. Počkáme, kým fajka vychladne, popol vysipeme a opatrne vyškrabeme.

Otáčavým pohybom oddelíme náustok od trúbele. Ak máme filter, vyberieme ho. Kefkovými čističmi vyčistíme náustok tak, že čistič pretiahneme vnútrom náustka. Podobne vyčistíme aj trúbeľ a dymový kanál. Necháme fajku dokonale vyschnúť. Rozobratá schne rýchlejšie. Filter by sa nemal používať viac ako tri krát (pri zafajčovaní jeden krát), inak stráca schopnosť absorbovať škodliviny. Ja po každom fajčení nechám filter dôkladne vyschnúť, ak je potom ešte schopný použijem ho znova. Kým nieje špinavý, kým nepáchne, alebo kým sa dá prefúknuť (kým nie je zanesený).

Vnútro hlavičky vyfúknem. Treba dávať pozor, aby ste pred čistením nefúkli do trúbele, pretože by sa mohlo stať, že vám do hlavičky fajky vtečie kondenzát z trúbele a vsiakne do dna. Fajka zbytočne navlhne, a to ešte kondenzátom (močka), ktorý by začal skôr či neskôr páchnuť. Pravidelne kontrolujem dno hlavičky, či nie je vlhké. Ak áno, dám väčší dôraz na to, aby som danú fajku vyfajčil nabudúce do dna, nechám jej viac času na vyschnutie.

4 Top Ten Tips (najlepších desať tipov) pre dokonalý pôžitok z fajčenia 1. Vždy fajčime čistú a suchú fajku. Fajka znečistená včerajšími zvyškami nedohoreného tabaku, alebo tá, ktorá nemala dosť času vyschnúť chutí horko a ostro. Preto vždy po fajčení fajku poriadne vyčistite a nechajte najmenej 24 hodín odstáť.

2. Uistite sa, že váš tabak má správnu vlhkosť. Ak je tabak príliš suchý, horí horúco, čo nie je dobré pre vás, ani pre fajku. Ak je príliš mokrý, ťažko horí, núti vás ťahať silnejšie, čo zapríčiní horúci vzduch na vašom jazyku. Ideálna je vlhkosť je 70 %. Nemá každý vlhkomer, ale tabak by nemal praskať medzi prstami, ani by nemal byť mokrý. Vákuovo zabalený, čerstvo otvorený tabak má tú správnu vlhkosť, chyťte ho medzi prsty, takto by mal byť vlhký každý tabak. Ak je váš tabak suchý, vložte k nemu kúsok navlhčenej špongie, ktorá mu za pár hodín odovzdá svoju vlhkosť. Môžete si kúpiť aj sklenenú alebo porcelánovú dózu na tabak s tesným uzáverom.


3. Plňte svoju fajku správne. Aby tabak nehorel príliš horúco treba fajku správne naplniť. Už som spomenul dve metódy, ktoré by vám mali pomôcť správne fajku naplniť. Časom sa naučíte fajku plniť tak, ako vám to najviac vyhovuje.

4. Zapaľujte fajku len drevenými zápalkami prípadne plynovým zapaľovačom. Ako so už uviedol, benzínový zapaľovač má silnú arómu, ktorá ovplyvňuje chuť tabaku.


5. Buďte pripravení fajku viackrát zapaľovať. Nie je hanbou., ak vám fajka zhasne. Stáva sa to aj skúseným fajkárom. Tak relaxujte a zapaľujte si tak často ako potrebujete.

6. Meňte svoje fajky. Nemali by ste fajčiť jednu fajku viac ako raz denne.


7. Nikdy nerozoberajte fajku, kým je ešte teplá.  Mohol by sa vám zlomiť náustok.

8. Pred prvým fajčením tenko prstom potrite vnútro hlavy fajky medom. Pomôže vám to vytvoriť karbónovú vrstvu, ktorá chráni vašu fajku pred zhorením.


9. Aby ste mali maximálny zážitok z fajčenia fajky, vyčleňte si aspoň jednu hodinu času na fajčenie.

10. Fajku fajčite jemným poťahovaním dymu tak, aby fajka nezhasla, ale ani aby nebola horúca. Keď je fajka horúca, nefajčíme ju ďalej.

Takže hor sa na to a napíšte o svojich zážitkoch.

Roman Kamas

Roman Kamas

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  6x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu