reklama

Čo o nás vie Google

V rámci vzdelávania o otvorenom SW sme mali aj kapitolku o googli a jeho možnostiach o ktorých mnohí možno ani nevieme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

 

Anonymita internetu vzbudzuje v ľuďoch pocit bezpečia. Tento pocit je často iba ilúziou. Pri našej činnosti v internete zanechávame stopu, ktorá sa niekde zaznamenáva. Podľa tejto stopy sme identifikovateľní a veľakrát aj identifikovaní. Veľké spoločnosti ich majú k dispozícii. Mali by sme mať predstavu, ktoré informácie, a ako o sebe prezrádzame, kto sa k nim môže dostať.

Google, ako vyhľadávač, je veľmi populárny, ponúka mnoho služieb (zadarmo), ale o čom nevieme, tieto služby sú navzájom veľmi úzko prepojené. Google pracuje v 110 jazykoch sveta. My užívatelia vyhľadávame vždy len to, čo nás zaujíma, čo potrebujeme, s čím sa zaoberáme a s čím žijeme. Práve tieto naše otázky na Google o nás povedia veľmi veľa. Keď ich niekto vytriedi, má o nás perfektný psychologický obraz. (Myslíte si, že ich nikto netriedi?)

Komunikácia cez internet je v súčasnosti hádam najpopulárnejšia. Naše maily (denne 30 000 000 000 ) kolujú po počítačoch na celom svete, a všade zanechajú po sebe stopy. Náš všemocný Google ich zachytí a spracováva, vyhodnocuje a hneď sa chová aj obchodne. Okamžite vyhodnotí Vaše záujmy podľa obsahu mailu, a pošle Vám skrytú reklamu, čím vám vnucuje veci, o ktoré (ako si myslí G) sa zaujímate. Mnohí ju neregistrujú, lebo reklanma na internete je všade. Skúste sa však nad tým zamyslieť a sledujte túto reklamu. Zistíte, že je veľmi, aj keď nie úplne vždy, blízka vašim záujmom. U mňa to vychádza na 60o/o.

Mapy sú v Google veľmi populárne, keď nemáme doma navigátor. Hádam každý si ju otvorí, keď cestuje do novej oblasti a nepozná cestu. Pri plánovaní cesty nám vytvorí podrobný popis cesty, ako aj trasu na mape. Stačí si ju vytlačiť. Zaujímavou službou je StreetView. Môžete navštíviť svet a z domu sa ani nepohnúť (tak, ako spieva Jaro Filip vo svojej pesničke). Stačí zadať odkiaľ a kam, spraviť dostatočné priblíženie, a už sa prechádzame po meste a vidíme všetky oporné body cesty. Zadal som nepresný cieľ? Nič sa nedeje. Náš všemocný Google to vyrieši a ponúkne nám rôzne alternatívy. Stačí si vybrať.

A nezabudnime GOOGLE NÁS SLEDUJE!!!! Internet nie je anonymný, nevieme, či niekto, niekde, na nás, niečo nenájde.

 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

ako zdroj počiatočných informácií som použil : študijný materiál DVUI "Čo o nás Google vie".

Pavol Kapusňák

Pavol Kapusňák

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Učiteľ na SŠ, momentálne študujúci cez Európsky Sociálny Fond v projekte ĎVUI- ďalšie vzdelávanie učiteľov informatiky. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu