reklama

Čo je skutočným problémom košickej pešej zóny?

Pred niekoľkými týždňami schválilo Mestské zastupiteľstvo v Košiciach Všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa upravuje daň za vjazd a zotrvanie motorových vozidiel v historickej časti mesta. Jej súčasťou je aj pešia zóna (vymedzená v §2 odsek 2 príslušného VZN). Čo mňa, ako Košičana, prekvapilo, bol článok, ktorý nepoukazuje na skutočný problém s parkovaním, vjazdom a jazdou v pešej zóne (link), ale v ktorom sa písalo iba o znížení počtu svadobných vozidiel so vstupom do pešej zóny. Samozrejme, v článku je uvedený nafúknutý príklad(ktorý uvádza R. Raši), kedy by mohlo byť v pešej zóne naraz až 18 áut, ale v podstate sa týmto VZN znížil počet svadobných vozidiel z 3 áut na 2 svadobné autá. To je fakt! Čo je skutočným problémom košickej pešej zóny?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

Z môjho pohľadu sú to:

  • Zásobovacie autá, ktoré sa v ranných hodinách ženú po Hlavnej ulici a pred ktorými musia chodci odskakovať, aby náhodou nemuseli vodiči pribrzdiť. Tým, samozrejme, nechcem povedať, že by tam nemali mať prístup. Len by som si vedel predstaviť, že jazdia v čase na to vyhradenom pomalšie.

  • Sú to aj muži zákona, ktorí sa vo vozidlách PMJ premávajú namiesto toho, aby sa prešli pešo. Aby skutočne plnili to, čo majú na autách nalepené - Pomáhať a chrániť!

  • A poslednou kategóriou, ktorej by som chcel venovať osobitnú pozornosť, sú vozidlá honorárnych konzulov Maďarska a Gruzínska. Títo „diplomatickí experti" poznajú veľmi dobre svoje oprávnenia. Vedia, že ich nemožno pokutovať za porušovanie dopravných predpisov, a preto to zneužívajú. Avšak aby som len nehodnotil daný stav, tak prichádzam s dvoma možnosťami, ako riešiť situáciu: Ad 1 Každý konzulát by mal mať vyriešenú aj otázku parkovania, preto ak je v nejakej lokalite problém s parkovaním, tak by tam ani konzulát nemal byť umiestený! Do budúcna, ak sa budú zriaďovať v Košiciach ďalšie konzuláty, malo by mesto trvať na tejto podmienke. (Nestačí sa len usmievať a tľapkať po pleci na spoločenských akciách.) Ad 2 Naši volení zástupcovia by sa mali pri takomto probléme angažovať. Týka sa to primátora Rašiho a starostu MČ Staré Mesto pána Gregu.

Títo páni sú kompetentní, aby sa oficiálne (hoci aj neoficiálne) stretli s honorárnym konzulom a vysvetlili mu, čo sa patrí a čo nie. (Ak by si nedal povedať, sú aj iné možnosti, no sú na hrane zákona a naštrbujú vzťahy.) Honorárnemu konzulovi Maďarska odporúčam, nech si nechá vyhradiť parkovacie miesto na Kováčskej ulici a nech sa do úradu prejde pešo. Gruzínskemu konzulovi odporúčam to isté, s rozdielom, že bude parkovať na Alžbetinej ul. alebo na Mäsiarskej ul., prípadne nech nám, Košičanom, idú obaja diplomati príkladom a jazdia na bicykloch. Tie dva diplomatické stojany na bicykle by sme – my, Košičania– nejako strpeli.

Dominik Karaffa

Dominik Karaffa

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Košičan. Absolvent Právnickej fakulty UPJŠ, ktorý nepoužíva slovné spojenie "nedá sa". Poslanec MZ Košice, poslanec Mestskej časti Košice-Západ. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu