reklama

Pohľad do kalkulačky opozičného voliča

Veľký počet ľudí bolo donedávna optimistických ohľadne možnej zmeny v nasledujúcich voľbách. Potenciál opozičných strán sa však javí stále rozdrobenejšie a ponúka aktuálne len zneisťujúce otázky. Nastal čas vytriezvenia?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Voličské preferencie najväčšej strany sú odolné. Ďalšia mediálna kompromitácia jej čelných predstaviteľov je obmedzená. Predsedníctvo si asi uvedomilo, že je výhodnejšie stiahnuť sa dočasne z obrazoviek a prenechať komunikáciu politikovi s aktuálne najprijateľnejšou tvárou. O víťazovi volieb je možné pochybovať iba ťažko.

Opozícia z pohľadu opozičného voliča je v komunikačnej kríze podporenej obmedzeným rastovým potenciálom preferencií voličskej základne. Nevysielajú mu dostatok pozitívnych signálov. Niektoré strany opozície sa prostredníctvom ega svojich lídrov vnútorne masakrujú a genocída vlastnej voličskej základne pokračuje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jednoduché posolstvá vládnej koalície pôsobia ako inhibítor tém týkajúcich sa dlhodobo pretrvávajúcich nedostatkov štátu. Pre veľkú časť voličov sú zaujímavejšie témy interupcií, minimálnej mzdy, neoliberalizmu, niečoho zadarmo a imigrantov. Korupcia sa stala v myslení veľkej časti obyvateľstva pravdepodobne nevyhnutným životným štandardom, ktorú berie ako alternatívu menšieho zla voči vyššie spomenutým súčasným témam života a smrti. Slabá vymožiteľnosť práva, efektívnosť výkonu verejnej správy, transparentnosť verejného obstarávania a prostriedkov z eurofondov sa stávajú pre väčšinu publika len skorodované frázy, kde badateľný výsledok by bol maratónsky beh v Katare, v septembri, so začiatkom o 13:00.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výsledkom volieb bude najpravdepodobnejšie len otázka, ktoré zo strán nahradia koaličnú stranu Most-HÍD a pokles voličských preferencií samotnej strany SMER oproti posledným voľbám. Odolá niektorá z opozičných strán lákaniu silnejšieho politického smeru?

Alebo nakoniec paradoxne pozitívne opozičného voliča prekvapí strana Vlasť a pošle SNS do politického odpadkového koša na najbližšie štyri roky?

Každá zo súčasných opozičných strán, ktorá je na hrane a vo voľbách neprekročí prah zvoliteľnosti, predstavuje pre aktuálne najväčšiu stranu veľký dar v podobe ďalších kresiel v parlamente na úkor celkového opozičného potenciálu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nech to už dopadne akokoľvek, hádam už nebudeme svedkami bájneho „po voľbách môžeš všetko“.

Článok je výhradne osobný názor autora. Nemusí korešpondovať s názorom iných osôb a inštitúcií. Text neprešiel korektúrou. Za prípadné chyby sa vopred ospravedlňujem. 

Branislav Karmažin

Branislav Karmažin

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

som obyčajný priemerný človek, ktorý má rád svoju rodinu a verí v naplnenie potenciálu našej krajiny Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu