reklama

Ilúzia budúcnosti bez zmeny

Nejeden národ trpí ilúziou, že sa práve nachádza na vrchole dejín a že beh veľkej histórie sa jeho existenciou na jeho území končí. Rovnako sa aj množstvo ľudí domnieva, že politický svet v ich okolí bude pokračovať bez významnej zmeny, alebo sa bude vyvíjať iba pomaly a viac-menej len v TV - bez dopadu na ich život.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Keď sa však pozrieme na históriu nášho územia za posledných 70 rokov zhrnutú do (mnou zvolených) siedmych bodov, je zrejmé, že väčšine ľudí narodených pod Tatrami v dvadsiatom storočí sa život významne menil viac krát.

1939 Prvá Slovenská republika / 1945 Koniec II svetovej vojny / 1948 Nástup komunizmu a totality / 1968 Normalizácia / 1989 November - Zmena režimu / 1993 Vznik SR / 2004 Členstvo v EU

Približne 70 rokov = 7 zmien
(niektoré sú viac významné, niektoré menej, pri váženom priemere ich je približne 7).
Ak mám teraz takmer 30 rokov a za sebou 3 zmeny, tak nie je náročné vnútorne si odhadnúť, koľko zmien ešte zažijem.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak nesúhlasíte s mojím vymenovaním historických udalostí, pridajte alebo odstráňte ktorúkoľvek z nich a stanovte si vlastný pomer XX rokov = X zmien. Ak si myslíte, že Európa sa stabilizovala, tak si výsledných počet očakávaných zmien znížte. Domnievam sa však, že ani najväčší optimista nebude veriť, že počas nasledujúcich 50 rokov sa nič podobne významného neudeje.

Čo nás teda čaká? Zmena hraníc? Pád demokracie? Vojna?
Budú to zmeny k lepšiemu alebo horšiemu?

Trojčlenka je značne zjednodušená, ignoruje množstvo významných vplyvov - nemám však v úmysle niečo skalopevne predpovedať - len jednoduchým argumentom ukázať, že je namieste byť duševne pripravený na príchod zmien významného rázu a nežiť v tom, že tak ako je teraz, bude večne.

Vladimír Kaštier

Vladimír Kaštier

Bloger 
  • Počet článkov:  16
  •  | 
  • Páči sa:  0x

... Zoznam autorových rubrík:  názory

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu