reklama

Škótsko a 10 zaujímavostí, ktoré by ste o ňom mali určite vedieť

Tajuplná krajina, ktorá vás podmaní svojou krásou a bohatou históriou... William Wallace, Walter Scott, Loch Ness, Edinburgh, Highlands, whisky, gajdy, kilt, Haggis,...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Nie tak dávno sa mi naskytla príležitosť stráviť dva týždne v Škótsku (pôvodný názov Alba- gaelčina). Toto „BIG EXPERIENCE“ bolo pre mňa nielen odrazovým mostíkom na získanie lepších jazykových znalostí z angličtiny (hoci škótsky akcent je šialený). Návšteva Škótska zo mňa spravila nadšenú cestovateľku dychtiacu po nových dobrodružstvách. Ale keďže na nič netreba ísť zhurta, začnem pekne po poriadku.

V auguste som priletela do Edinburghu, kde som sa na tých pár dní stala akousi prirodzenou súčasťou tohto krásneho historického mesta. A veru nebolo náročné zapadnúť do multikultúrneho davu, ktorý na tri týždne zaplňuje celé mesto. I tentoraz sa počet obyvateľov vďaka medzinárodnému umeleckému Festivalu Fringe opäť zdvojnásobil. Jeho počiatky spadajú až do roku 1947, odkedy sa koná každoročne, aby privítal umelcov z celého sveta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Počas Festivalu Fringe
Počas Festivalu Fringe (zdroj: KV)

A aj keď som Lochnesskú príšeru nevidela (chvála Pánu Bohu), ponúkam vám niečo lepšie ako fotku s príšerou a to- 10 zaujímavostí, ktoré sú pre Škótsko najtypickejšie:

1. WILLIAM WALLACE- muž Slobody

Nadčasový film Statočné srdce (Braveheart) preslávil Škótsko a jeho národného hrdinu Williama Wallacea doposiaľ najviac. Mel Gibson ako režisér a hlavná postava v jednej osobe, opäť nesklamal.

 „Môžu nám vziať náš život, ale nikdy nám nevezmú našu slobodu!“

Wallace bojoval po celý čas za práva svojho národa. Nenadarmo získal prívlastok muž slobody. Jeho viera v lepšie zajtrajšky ukázala Škótom, v boji proti Angličanom, novú nádej. A dáva im ju aj dnes, pretože boj o slobodu (osamostatnenie) nevzdávajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Film získal 5 ocenení sošky Oscar a tiež ocenenie Zlatý Glóbus. Autorom hudby k filmu je americký skladateľ James Horner, ktorý sa svojou tvorbou preslávil aj vo filmoch Titanic, Čistá duša, Meno ruže či Avatar. Takže, ak máš rád klasiku aj kvalitu, a tento film si ešte nevidel, odporúčam ti ho pozrieť. 

2. SIR WALTER SCOTT

Pokiaľ by ste chceli o Škótsku nielen pozerať filmy, ale aj o ňom čítať, potom je Walter Scott pre vás ako stvorený. Cez svoje knihy vám prerozpráva históriu Škótska nevtieravým a zároveň napínavým spôsobom. Tvorca moderného románu, z ktorého pera vyšlo veľa známych literárnych diel (Ivanhoe, Edinburské väzenie, Krásavica z Perthu, Čierny Trpaslík, Talizman,...).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Walter Scott bol veľký patriot, ktorý okrem toho, že o svojej domovine písal, zbieral o nej aj básne, balady a povesti. Táto záľuba v ňom rástla už od detstva, keď ako chlapec počúval u starého otca na škótskom-anglickom pomedzí staré rozprávky. Jeho tvorba ovplyvnila viacerých európskych spisovateľov a ovplyvňuje ich aj dnes.

Walter Scott v National Gallery of Scotland, v Edinburghu
Walter Scott v National Gallery of Scotland, v Edinburghu (zdroj: KV)

„Pred pár rokmi“ sa mi ako dieťaťu dostala do rúk knižka Nigelove dobrodružstvá, ktorá nepatrí medzi jeho najznámejšie diela, ale vyrovná sa im svojím obsahom. Odvtedy sme sa však ja a Sir Scott nevideli. Niežeby sme sa nemali radi, ale nejak sa nevieme na spoločnom čase dohodnúť. Avšak na najbližší Deň neprečítaných kníh už Scotta nenechám čakať v kúte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. MAC

Typické meno Škótov, pochádzajúce z gaelčtiny. Preklad: „son of“, napr.: MacLean- syn Leana, MacDonald, MacKay, Mackenzie, Mackintosh, MacLeod, MacGregor, ...

4. EDINBURGH

Starobylé historické rozprávkové mesto hradov, do ktorého sa zamilujete na prvý pohľad. Mne osobne 2 týždne na „sightseeing“ nestačili. Okrem toho, že Edinburgh je miestom nespočetného množstva múzeí a galérií, môže sa pochváliť aj dvoma hradmi, starobylou univerzitou a inými pamätihodnosťami, ktoré by ste si nemali nechať ujsť. 

Edinburgh v plnej kráse
Edinburgh v plnej kráse (zdroj: KV)

Populácia (500 000 obyvateľov) sa každoročne zvyšuje prívalom nadšencov spomínaného Festivalu Fringe až na 1 milión. Nespočetné množstvo pouličných umelcov, akrobatov, kúzelníkov, spevákov a muzikantov vám predstaví mesto v svetle, v akom ste ho doposiaľ nevideli.

Edinburgh sa dokonca môže pochváliť aj vlastnou studenou hmlou- Haar, ktorá je typická pre východné pobrežie Škótska. Táto morská hmla sa objavuje v období od začiatku apríla až do septembra. Spôsobuje tak chladnejšie počasie v lete, kedy nečakajte nijaké horúčosti. Teplota dosiahne v auguste maximálne 21°C a niekedy klesne aj na 12°C.

Dav rozpínajúci sa vedľa Scottish National Gallery
Dav rozpínajúci sa vedľa Scottish National Gallery (zdroj: KV)

5. HIGHLANDS- Škótska vysočina

Zahmlená divoká krajina. Ak ste horské typy, určite sa Škótskej vysočine nevyhnite! Čaká vás pekná túra naprieč Highlands, ktoré vás ohromia svojou veľkosťou a nekončiacou zelenou krásou. Dnes tu žije už málokto, keďže vysočina stratila svoje opodstatnenie úkrytu z minulosti. Ale predsa len existujú ľudia, ktorí by domov v Highlands nevymenili za nič na svete. Najvyššou horou celého pohoria je Ben Nevis s výškou 1344 m. n. m, ktorý často nájdete zasnežený. Taktiež sa tu nachádza Heather (vres), rastlina charakteristická pre Škótsko a Highlands, ktorá pokrýva ako ružový vankúšik všetko naokolo. Na kopcoch môžete uzrieť (ak budete mať väčšie šťastie ako ja) aj Highland cows, teda slávne škótske ryšavo-dlhovlasé kravy.

Pokiaľ však máte pustatiny už po krk, navštívte najväčšie mesto tejto oblasti, Inverness, ktoré sa nachádza na severe známeho jazera Loch Ness.

Highlands
Highlands (zdroj: KV)
Škótska vysočina
Škótska vysočina (zdroj: KV)
Heather
Heather (zdroj: KV)

6. LOCH NESS – príšera z hlbín

Škótsko je známe svojimi ľadovými jazerami (lochmi), ktoré na severe vytvárajú značnú riečnu sieť. Loch Ness, druhé najväčšie jazero v Škótsku s plochou 56 km2 (prvé je Loch Lomon), je od Edinburghu vzdialené 155 míľ (250 km). Hlboké jazero (229 m) je najväčším rezervoárom sladkej vody v celej Británii. Okrem toho je súčasťou Kaledonského kanálu, ktorý spája Severné more na východe a Atlantický oceán na západe. Dnes sa kanál využíva skôr na prepravu turistov aj kvôli dych vyrážajúcej scenérii krásnej vysočiny. Keďže jazerá, ktorými prechádza kanál, majú rozdielnu nadmorskú výšku, problém je vyriešený plavebnými komorami.

Už sa viedli siahodlhé diskusie o tom, či príšera z hlbín Loch Ness naozaj existuje. Dôkazov je málo, ale predsa sa nejaké nájdu. Ako prvý ju videl mních sv. Kolumban a to už v 6. storočí, kedy vraj zaútočila na dedinčanov na brehu jazera. Neskôr bola Nessie aj vyfotografovaná (1933) Hughom Grayom, avšak tieto fotky boli označené za podvrh. Existuje približne 3000 záznamov, ktoré dokazujú, že lochnesské monštrum niekto videl. A hoci sa aj v dnešnej dobe vedci stále snažia zistiť, čo prebýva na dne jazera, ich výskumy nie sú úplne presné. Obrovské rozmery Loch Ness a nerovné dno spôsobujú, že aj s novodobou technikou je ťažké až nemožné podrobne jazero monitorovať.

Aj ja sama som sa vybrala skúmať hladinu tmavého jazera prísnym okom, no žiadnu podobu Lochnessky som neuzrela. Tak či onak, ak by Nessie z Lochu aj existovala, pochybujem, žeby žila ešte dnes.

Plavba po Loch Ness
Plavba po Loch Ness (zdroj: KV)
Loch Ness
Loch Ness (zdroj: KV)
Nesie?? Hľadanie príšery...
Nesie?? Hľadanie príšery... (zdroj: KV)

7. TARTAN a KILT- nie je sukňa ako sukňa

Tartan je kockovaná látka, ktorá sa využíva hlavne na výrobu klasického škótskeho oblečenia- kiltu. Túto „sukňu“ si obliekajú muži na oficiálne i neoficiálne príležitosti. V skutočnosti je to akýsi kus poskladanej látky, ktorú si omotajú okolo seba. V minulosti bol kilt väčší a na jeho výrobu sa využilo až 8 metrov vlnenej látky. Avšak to uberalo na praktickosti a tak sa ujala jeho menšia verzia. Okrem kiltu pozostáva tradičné oblečenie škótov z bielej košele, čiernej vesty, kapsičky- „sporran“ (slúži namiesto vrecka), bielych podkolienok a čiernych (hnedých) topánok- „brogues“. Za pravou podkolienkou nosia škóti dýku zvanú „Sgian Dubh“. Tá symbolizuje príchod človeka s dobrými úmyslami, ktorý svoje zbrane neskrýva- dýku je vidno.

Podľa tradície sa pod kiltom nenosí nič, avšak dnes to už nie je pravidlom. 100% výnimkou sú už len vojaci, ktorým „nosiť dačo pod tartanom“ zakazujú vojenské zákony.

V Škótsku je nespočetné množstvo klanov (starých rodín), ktoré sa v minulosti museli nejako odlišovať a to práve rôznofarebnou kombináciou tartanov. Existuje cca 3500 až 7000 tartanov, z toho sa približne 150 vytvorí každý rok. Všetky vzory eviduje národný register- Škótsky úrad pre tartan.

Medzi najznámejšie klany patria: Wallace, Crawford, Campbell, Scott, MacDonald, Armstrong, MacKay, MacLean, Mackenzie, Boyd, Mackintosh, MacLeod, Douglas, Bruce, Stewart, MacGregor, Buchanan,...

8. GAJDY (Bagpipes)

Škót bez gájd nie je Škótom. Ak ho počas svojej návštevy tejto krajiny nestretnete, veru vaša cesta bola márna. Nič sa nevyrovná prehliadke mesta za zvuku gájd v pozadí.

9. Čarovný nápoj Škótov- Whisky...

...alebo akýsi života budič, pretože koncom stredoveku používali whisky na výrobu "aqua vitae" (vody života). Jej domovom je Škótska vysočina, ktorá v minulosti slúžila ako dobrý úkryt pred daňovými poplatníkmi a pálila sa tak „na čierno“. Aj keď sa musím priznať, že počas môjho pobytu som škótsku nepila, ochutnala som írsku whisky, ktorá je predchodkyňou svetoznámejšej škótskej verzie.

10. HAGGIS

Veľmi tradičné národné jedlo škótov vychádzajúce z ich bohatej a tajuplnej histórie. Klasický Haggis sa skladá z ovčích vnútorností (srdce, pečeň, pľúca), ovčí loj, cibuľa, korenie, soľ, ovesené vločky, mletá jačmenná krupica. Táto zmes sa potom (podľa originálneho receptu) varí asi hodinu v ovčom žalúdku.

Keď som prišla do Edinburghu, moji domáci ma „strašili“ Hagsisom celé 2 týždne. Až som ho nakoniec úspešne ochutnala, neutrpiac na ujme. Existuje veľa spôsobov ako pripraviť Haggis a ja som myslím, že mala ten najpríjemnejší- nijaký ovčí žalúdok, či pečeň, srdce alebo pľúca. Aby ste si mohli predstaviť chuť, prirovnala by som ho našej hurke. Ako príloha sa podávajú väčšinou popučené zemiaky (tatties).

Verím, že ťa môj článok upútal a tak nabudúce, keď sa ti naskytne možnosť vycestovať do krajiny tartanu, nebudeš váhať! Viem, že Škótsko ťa „chytí za srdce“ tak, ako „chytilo“ za srdce aj mňa. 

Katarína Vargová

Katarína Vargová

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Posadnutosť" bielym a čiernym čajom, čokoládou a knihou ma nikdy neprestane baviť! A preto aj píšem a neprestávam... Zoznam autorových rubrík:  Milé rozhovoryAvanturistické bytie dníKnižná utópiaNa tú nôtuPohľady spoza sietnice

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu