reklama

Kam zmizol storočný starček?

Keď žijete svoj starecký život v domove dôchodcov, začne vám to čochvíľa liezť na nervy. Inak to nie je ani v prípade 100-ročného Allana Karlssona, ktorý sa rozhodne v deň svojich narodenín ujsť. Kam, nevie. Len preč, ďaleko.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Na prvý pohľad obyčajný starec, ktorý svoje posledné dni trávi (ktovie dokedy) v domove dôchodcov. Allan Karlsson je starý muž s bohatou minulosťou, ktorá vyráža jeho priateľom dych... Ale to už predbieham.

Kniha Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizolsa nestala svetovým bestsellerom len tak. Za jej jednoduchým dejom sa skrýva niečo hlbšie. Švédsky autor Jonas Jonasson sa snaží pomocou Storočného starčeka zachytiť chod dejín v tých najhektickejších rokoch.

Životaschopný starec Allan Karlson je na úteku. Lepšie povedané, pokojný život v domove dôchodcov ho po mnohých rokoch omrzel. Dovtedy, ako si zubatá po neho príde, má túžbu ešte niečo zažiť. Vyhodiť si poriadne z kopýtka. Namiesto oslavovania svojich stých narodenín, utečie a vydá sa na dobrodružnú výpravu. Za našetrené peniaze sa vyberie čo najďalej, ale netuší kam ho cesta povedie. Privlastní si cudzí kufor plný peňazí a tým si na krk uviaže neschopnú mafiu, či ešte neschopnejších policajtov. Spácha niekoľko zločinov (3 vraždy), ktoré si možno ani sám neuvedomuje. A cez všetko prepláva s takou stareckou sebaistotou (alebo naivitou?), ktorá je na človeka v jeho veku obdivuhodná. Na „úteku“ stretáva ľudí, ktorých nejakým spôsobom zatiahne do svojich plánov, aj keď vôbec neplánuje. Nuž Allan Karlsson je magnetom na problémy, nebezpečenstvá a situácie, ktoré sú neskutočne pritiahnuté za vlasy. Bývalý konštruktér bômb rôznych typov (istým spôsobom aj atómovky), majster odstreľovacieho umenia (vyhodí do vzduchu aj vlastný dom), priateľ prezidenta Trumana, či milovník pálenky. Neznáša politiku, no má nevýslovné „šťastie“ sa za každých okolností do jej osídel zamotať. Pozná kadekoho známeho, čo niečo znamená. Stalin, Mao Ce- Tung, Churchill, generál Franco a ešte mnohí vplyvní ľudia, ktorí stoja na opačných stranách pólov moci 20. storočia. A napriek tomu chcú všetci jedno. Atómovú bombu. A Allan vie, ako ju zostrojiť! S heslom: Je to tak, ako to je, a bude tak, ako bude rieši nejeden malér. A tých sa za posledných 100 rokov nazbieralo dosť. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

P.S. Ak ste zabudli, kto boli vplyvné osobnosti v 20. storočí, tak teraz si na to určite spomeniete!

www.martinus.sk
www.martinus.sk 
Katarína Vargová

Katarína Vargová

Bloger 
  • Počet článkov:  29
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Posadnutosť" bielym a čiernym čajom, čokoládou a knihou ma nikdy neprestane baviť! A preto aj píšem a neprestávam... Zoznam autorových rubrík:  Milé rozhovoryAvanturistické bytie dníKnižná utópiaNa tú nôtuPohľady spoza sietnice

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu