Posledné dva roky som letá trávila vo Francúzsku a zamilovala som si ich pekárne, kde si môžete dať ľahký šalát s čerstvou bagetou, zapekané chleby z lososom, alebo kuraťom, alebo obložené bagety od výmyslu sveta. Pre mňa však boli neprekonateľné ich koláče.
Jeden úplne jednoduchý a najmä rýchly som dnes pripravila.
Budete potrebovať:
6 vajec
250 g cukru
kôru z jedného pomaranča
100 g polohrubej múky
100 g škrobovej múčky
100 g roztopeného masla
pol balíčka prášku do pečiva
50 g mandľových lupienkov
250 ml pomarančovej šťavy
Šťava z jedného citróna
1 PL cukru
trocha citrónového likéru ( nemusí byť)

Na ozdobu ( nemusí byť):
1 pomaranč
1 citrón
150 ml vody
80 g cukru
Na servírovanie: (nemusí byť)
trocha práškového cukru
šľahačka
Začneme tým, že si ovocie dobre vydrhneme kefkou v teplej vode. Ak sme náhodou zohnali chemicky neošetrené pomaranče a citróny túto procedúru môžeme vynechať.
Žĺtky si oddelíme od bielkov a zmiešame s cukrom na penu.

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh (aby bol tuhší pridáme pár zrniek soli).

Z jedného pomaranča nastrúhame kôru a spolu s múkou, škrobovou múčkou, práškom do pečiva pridáme do žĺtkovej zmesi.


Pridáme vychladnuté rozpustené maslo a na záver sneh z bielkov.


Tortovú formu vyložíme papierom na pečenie (pomôže ak steny jemne natrieme tukom, papier sa hravo prilepí) a dno vysypeme mandľovými lupienkami.

Do formy nalejeme pripravené cesto a pečieme 35 - 40 minút na 180 stupňov do zlata. Moja trúba pečie ako besná a tak som v polovici pečenia vrh koláča pokryla alobalom, aby sa nespálil.
Pripravíme si polevu: čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu precedíme cez sitko, pridáme šťavu z jedného citróna a lyžicu cukru. Zmes zohrejeme. Do hotovej pridáme citrónový likér, množstvo záleží od chuti.



Ešte teplý upečený koláč popicháme špáradlom. Otvory môžu byť aj väčšie a nezabúdame na kraje. Čím urobíme hlbšie otvory, tým viac polevy do koláča dostaneme.

Koláč polejeme pripravenou šťavou. Vypije úplne všetko.

Na ozdobu:
Vodu s cukrom dáme zovrieť. Do sirupu vložíme nakrájaný pomaranč a citrón. Necháme lúhovať. Doba závisí na tom, koľko máte času. Pre účely ozdoby stačí aj dvadsať minút.


Koláč ozdobíme podľa fantázie (mne už trocha dochádzala). Ak sa nám nechce piplať sa z ozdobou jednoducho koláč poprášime práškovým cukrom. Na jeho chuti to nič neuberie. Je neuveriteľne šťavnatý a osviežujúci.

K nedeľnému obedu si k nemu doprajte porciu vychladenej šľahačky (nie tú v spreji) a užívajte ho s láskou.
