Rigó Jancsi – milostný príbeh a najčokoládovejší koláč na svete.

Povráva sa, že keď zahral na husle sentimentálne tóny, dokázal si podmaniť ženské srdcia, keď sa zahľadeli do jeho vášnivých čiernych očí stratili posledné zvyšky rozumu. To sa muselo stať aj bohatej dedičke amerického miliardára Clare Ward, keď v roku 1896 počula hrať mladého maďarského cigánskeho primáša Rigó Jancsi v parížskej kaviarni. Neváhala opustiť svojho manžela a spôsobiť tým obrovský škandál. Láska bola vzájomná, ale trvala iba desať rokov, počas ktorých premrhali viac ako 8 miliónov dolárov. Nakoniec to bola opäť Clara, ktorá odišla. Tento krát utiekla s talianskym čašníkom. Na počesť romantickej lásky však vymyslel cukrár  zákusok menom Rigó Jancsi, ktorý je tak úžasne jemný a čokoládový, že sa vám bude rozplývať v ústach.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Rigó Jancsi a Clara Ward-Chimay 1896
Rigó Jancsi a Clara Ward-Chimay 1896 (zdroj: zdroj: wikipedia)

Intenzívne som hľadala pôvodnú receptúru, našla som ho však vo dvoch verziách a tak som vybrala ten, ktorý sa najviac podobá tomu pôvodnému, ktorý má mať tri odtiene čokoládovej farby.

Budeme potrebovať:

60 g masla
50 g horkej čokolády
3 PL kakaa
8 vajec
150 g práškového cukru
2 PL lieskových orieškov
80 g polohrubej múky
štipku soli

Krém:

1 vanilkový lusk
500 ml šľahačky
200 g čokolády (horká + mliečna)
4 PL rumu 

Poleva:

100 g čokoládovej polevy
80 g práškového cukru
1 PL masla 

Obrázok blogu

 

Rozpustíme maslo, do ktorého pridáme horkú čokoládu a kakao.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov a 100 g cukru ušľaháme tuhý sneh. Aby bol tuhší pred koncom šľahania pridáme štipku soli.

Obrázok blogu

 

Žĺtky vymiešame s 50 g práškového cukru do peny a primiešame vychladnutú čokoládovú zmes.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Lieskové oriešky opražíme nasucho na panvici a pridáme do zmesi.

Obrázok blogu

Striedavo pridávame preosiatu múku a bielka.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Cesto rozotrieme na plech a pečieme v trúbe na 160 stupňov 25 minút.

Obrázok blogu

Vanilkový lusk po dĺžke rozkrojíme a vyškrabeme dreň. Šľahačku zohrejeme v hrnci a pridáme rozlámanú čokoládu.

Obrázok blogu

Pridáme dreň z vanilkového lusku a dáme ochladiť na cca 1 až dve hodiny do chladničky.

Po vychladnutí krém zľahka našľaháme a podľa chuti pridáme rum.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Plát cesta po dĺžke rozkrojíme na dve časti. Na jednu polovicu nanesieme krém, priklopíme druhou polovicou a dáme opäť vychladiť.

Obrázok blogu

Polevu pripravíme s čokoládovej polevy, ktorú rozpustíme s dvomi lyžicami vody. Pridáme maslo, práškový cukor a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

Obrázok blogu

 

Zákusok potrieme polevou a krájame na štvorce 4 x 5 cm.

Obrázok blogu
Katka Benková

Katka Benková

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

spiritual coach, poradca v ťažkých životných situáciach Zoznam autorových rubrík:  ako to vidím jarada pečiemSúkromnécestovanie

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu