
Intenzívne som hľadala pôvodnú receptúru, našla som ho však vo dvoch verziách a tak som vybrala ten, ktorý sa najviac podobá tomu pôvodnému, ktorý má mať tri odtiene čokoládovej farby.
Budeme potrebovať:
60 g masla
50 g horkej čokolády
3 PL kakaa
8 vajec
150 g práškového cukru
2 PL lieskových orieškov
80 g polohrubej múky
štipku soli
Krém:
1 vanilkový lusk
500 ml šľahačky
200 g čokolády (horká + mliečna)
4 PL rumu
Poleva:
100 g čokoládovej polevy
80 g práškového cukru
1 PL masla

Rozpustíme maslo, do ktorého pridáme horkú čokoládu a kakao.


Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov a 100 g cukru ušľaháme tuhý sneh. Aby bol tuhší pred koncom šľahania pridáme štipku soli.

Žĺtky vymiešame s 50 g práškového cukru do peny a primiešame vychladnutú čokoládovú zmes.



Lieskové oriešky opražíme nasucho na panvici a pridáme do zmesi.

Striedavo pridávame preosiatu múku a bielka.


Cesto rozotrieme na plech a pečieme v trúbe na 160 stupňov 25 minút.

Vanilkový lusk po dĺžke rozkrojíme a vyškrabeme dreň. Šľahačku zohrejeme v hrnci a pridáme rozlámanú čokoládu.

Pridáme dreň z vanilkového lusku a dáme ochladiť na cca 1 až dve hodiny do chladničky.
Po vychladnutí krém zľahka našľaháme a podľa chuti pridáme rum.

Plát cesta po dĺžke rozkrojíme na dve časti. Na jednu polovicu nanesieme krém, priklopíme druhou polovicou a dáme opäť vychladiť.

Polevu pripravíme s čokoládovej polevy, ktorú rozpustíme s dvomi lyžicami vody. Pridáme maslo, práškový cukor a za stáleho miešania necháme rozpustiť.

Zákusok potrieme polevou a krájame na štvorce 4 x 5 cm.
