Slivkový koláč.

U nás doma sa často pieklo. V stredu lekvárové buchty, k tomu vždy fazuľová polievka z veľkej strakatej fazule z rezancami, v sobotu večer vianočka, aby bola v nedeľu na raňajky a k nedeľnému obedu bublanina. Vždy rovnaká a predsa iná, podľa toho, čo v záhrade práve dozrelo. Aj keď stravovanie možno bolo stereotypné, s odstupom času to vidím ako jednu zo životných istôt môjho detstva. Dnes som upiekla jednoduchý slivkový koláč, recept to je rýchly a lacný, takže aj keď si ich nenatrháte zo stromu na záhrade, momentálne ich zoženiete hocikde za pár centov. Človek má rôzne asociácie, ja keď vidím slivky, spomeniem si na scénu z filmu Anglický pacient, v ktorom Julliete Binoche opisuje ich sladkú chuť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Budeme potrebovať:

Obrázok blogu

250 g múky (ja som použila zmes hladkej a polohrubej)
4 PL cukru ( je jedno či kryštálový alebo práškový)
100 g masla
8 PL studenej vody
2 ČL octu
1 kg sliviek
125 ml smotany na šľahanie
2 vajcia
štipka soli
štipka škorice

Pripravíme si cesto:

Zmiešame múku, lyžicu cukru, vodu, ocot, soľ a na malé kúsky nakrájané maslo.

Obrázok blogu

 

Cesto zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

Obrázok blogu

Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na štvrtky.

Po vychladnutí cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na veľkosť 28 cm okrúhlej formy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ja používam jednoduchý trik, najprv si vystrihnem papier na pečenie (jeden z mojich najobľúbenejších vynálezov) na veľkosť formy.

Obrázok blogu

Potom cesto vyvaľkám a jednoducho spolu s papierom prenesiem do formy.

Obrázok blogu

Na cesto naukladáme slivky reznou stranou hore, až stoja ako vojaci pred útokom. Takže ich necháme zaútočiť na vyhriatu trúbu (cca 220oC) a to na celých desať minút.

Obrázok blogu

Medzitým si vymiešame smotanu, vajíčka, škoricu, 3 lyžice cukru ( o množstve cukru sa dá polemizovať, všetko záleží na sladkosti sliviek).

Obrázok blogu

Koláč vyberieme, nalejeme zmes a vrátime asi na cca 25 minút dopiecť.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pred podávaním môžeme ešte posypať kryštálovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Nech Vám padne na úžitok.

Obrázok blogu
Katka Benková

Katka Benková

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

spiritual coach, poradca v ťažkých životných situáciach Zoznam autorových rubrík:  ako to vidím jarada pečiemSúkromnécestovanie

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,074 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu