Budeme potrebovať:

250 g múky (ja som použila zmes hladkej a polohrubej)
4 PL cukru ( je jedno či kryštálový alebo práškový)
100 g masla
8 PL studenej vody
2 ČL octu
1 kg sliviek
125 ml smotany na šľahanie
2 vajcia
štipka soli
štipka škorice
Pripravíme si cesto:
Zmiešame múku, lyžicu cukru, vodu, ocot, soľ a na malé kúsky nakrájané maslo.

Cesto zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.

Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na štvrtky.
Po vychladnutí cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na veľkosť 28 cm okrúhlej formy.
Ja používam jednoduchý trik, najprv si vystrihnem papier na pečenie (jeden z mojich najobľúbenejších vynálezov) na veľkosť formy.

Potom cesto vyvaľkám a jednoducho spolu s papierom prenesiem do formy.

Na cesto naukladáme slivky reznou stranou hore, až stoja ako vojaci pred útokom. Takže ich necháme zaútočiť na vyhriatu trúbu (cca 220oC) a to na celých desať minút.

Medzitým si vymiešame smotanu, vajíčka, škoricu, 3 lyžice cukru ( o množstve cukru sa dá polemizovať, všetko záleží na sladkosti sliviek).

Koláč vyberieme, nalejeme zmes a vrátime asi na cca 25 minút dopiecť.


Pred podávaním môžeme ešte posypať kryštálovým cukrom.

Nech Vám padne na úžitok.
