Nuž. Som blondínka. Variť a piecť som sa naučila podľa receptov. Formou pokusov. A postup práce musel byť jasný aj pre blondínku. Teraz som už v štádiu, že niektoré koláče dokážem robiť automaticky, bez receptu.
Pred pár dňami náš syn ukázal prstom na banánovu roládu "Mami, spravme si toto." No, super, frflem v duchu. Pred roládami mám rešpekt. Mám obavy z toho, že by sa mi polámalo cesto. Povedala som si, že urobím iba cesto, naň plnku s banánmi a polejem čokoládou. Aké jednoduché.
Ibaže... by to také jednoduché nebolo. Koláč s plnkou som ešte nerobila. Čo by som však neurobila pre maškrtné jazýčky. Všetko raz musí prísť... prvý krát.
Korpus sme hravo upiekli. Jakub mi pomáhal vážiť, miešať cesto a pozerať sa do rúry. S dobrým pocitom som sa nadýchla a pustila sa do plnky.
"Zmiešame Zlatý klas, s lyžicou polohrubej múky, vanilkovým cukrom a pol litrom mlieka", opakujem si nahlas.
"Mami, môžem miešať ja?"
"Áno, ale teraz budeme miešať na plyne vareškou. Musíš byť opatrný."
Pozerám, ako ma s obdivom sleduje. Do hrnca nalejem mlieko, pridávam vanilkový cukor a do toho sypem Zlatý klas zmiešaný s múkou. Veľkodušne mu dovolím miešať. Medzitým volám svokre "Mám ten puding, čo vznikne zmiešať s palmarínom a cukrom za tepla, či za studena?" Aha, takže za studena.
"Mami, prečo je to také divné?", vytrhne ma z myšlienok. Pozriem sa do hrnca a stuhnem skoro ako ten puding. Samé hrčky.
"Do pukľa, som ja ale... " hromžím na seba.
.
(pre tých, čo nepečú koláče... Zlatý klas sa používa na výrobu pudingu a prášok sa najprv rozpustí v troche mlieka a cez sitko vleje do zbytku mlieka - aby nevznikli "hrčky")
.
Snažím sa nejako zachrániť situáciu a na radu puding pasírujem cez velké sitko. Fú, to je ale makačka. Ešte zopár takých koláčov s plnkou (hlavne môjho nerozmýšľania) a moje prsné svalstvo nadopudne inšie tvary...
Spotená a zadychčaná spájam puding s palmarínom a cukrom za pomoci mixéra. A je to!
Už len naukladať banány na korpus, zamaskovať plnkou a čokoládu na to. Koláč stál za to, ale tá spúšť v kuchyni, čo po nás zostala...