Ako blondínka piekla koláč

Tak sa na mne zasmejte :-))

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Nuž. Som blondínka. Variť a piecť som sa naučila podľa receptov. Formou pokusov. A postup práce musel byť jasný aj pre blondínku. Teraz som už v štádiu, že niektoré koláče dokážem robiť automaticky, bez receptu.

Pred pár dňami náš syn ukázal prstom na banánovu roládu "Mami, spravme si toto." No, super, frflem v duchu. Pred roládami mám rešpekt. Mám obavy z toho, že by sa mi polámalo cesto. Povedala som si, že urobím iba cesto, naň plnku s banánmi a polejem čokoládou. Aké jednoduché.

Ibaže... by to také jednoduché nebolo. Koláč s plnkou som ešte nerobila. Čo by som však neurobila pre maškrtné jazýčky. Všetko raz musí prísť... prvý krát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Korpus sme hravo upiekli. Jakub mi pomáhal vážiť, miešať cesto a pozerať sa do rúry. S dobrým pocitom som sa nadýchla a pustila sa do plnky.

"Zmiešame Zlatý klas, s lyžicou polohrubej múky, vanilkovým cukrom a pol litrom mlieka", opakujem si nahlas.

"Mami, môžem miešať ja?"

"Áno, ale teraz budeme miešať na plyne vareškou. Musíš byť opatrný."

Pozerám, ako ma s obdivom sleduje. Do hrnca nalejem mlieko, pridávam vanilkový cukor a do toho sypem Zlatý klas zmiešaný s múkou. Veľkodušne mu dovolím miešať. Medzitým volám svokre "Mám ten puding, čo vznikne zmiešať s palmarínom a cukrom za tepla, či za studena?" Aha, takže za studena.

SkryťVypnúť reklamu

"Mami, prečo je to také divné?", vytrhne ma z myšlienok. Pozriem sa do hrnca a stuhnem skoro ako ten puding. Samé hrčky.

"Do pukľa, som ja ale... " hromžím na seba.

.

(pre tých, čo nepečú koláče... Zlatý klas sa používa na výrobu pudingu a prášok sa najprv rozpustí v troche mlieka a cez sitko vleje do zbytku mlieka - aby nevznikli "hrčky")

.

Snažím sa nejako zachrániť situáciu a na radu puding pasírujem cez velké sitko. Fú, to je ale makačka. Ešte zopár takých koláčov s plnkou (hlavne môjho nerozmýšľania) a moje prsné svalstvo nadopudne inšie tvary...

Spotená a zadychčaná spájam puding s palmarínom a cukrom za pomoci mixéra. A je to!

SkryťVypnúť reklamu

Už len naukladať banány na korpus, zamaskovať plnkou a čokoládu na to. Koláč stál za to, ale tá spúšť v kuchyni, čo po nás zostala...

Emília Katriňáková

Emília Katriňáková

Bloger 
  • Počet článkov:  169
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Jednoducho ja. Zoznam autorových rubrík:  PanoptikumObčasník ženyObčasník matkyObčasník manželkyČo ma páliSpomienkySúkromieViera

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu