reklama

Drahšie autá pre ľudí presadili SMER-SD, Progresívne Slovensko, JABLKO aj Modrá koalícia

Európsky parlament rozhodol o sprísnení emisných limitov pre osobné vozidlá aj ľahké úžitkové vozidlá.

Drahšie autá pre ľudí presadili SMER-SD, Progresívne Slovensko, JABLKO aj Modrá koalícia
V uliciach Berlína (Zdroj: Radovan Kazda)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Tento týždeň rozhodol Európsky parlament o sprísnení emisných limitov pre osobné vozidlá aj ľahké úžitkové vozidlá. Rozhodnutie de facto znamená, že od roku 2035 nebude možné v EÚ predávať autá so spaľovacími motormi na benzín, či naftu.

V europarlamente vyhral návrh v pomere 340 za, 279 proti a 21 sa zdržalo.

Zákaz podporili európski ľavičiari, teda sociálni demokrati, zelení, progresívci a extrémna (komunistická) ľavica. Proti boli stredopraví ľudovci (zväčša konzervatívci), pravicoví liberáli a konzervatívci a tiež nacionalisti, vrátane fašistov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre socialistov je to ich víťazstvo najmä splnením snahy znižovať produkciu CO2 a bojovať tým proti zmene klímy, pre pravicových liberálov a konzervatívcov, kam sa rátam, je to najmä zdraženie áut pre ľudí a brzdenie prosperity EÚ.

Na hlasovaní europoslancov za Slovensko asi najviac prekvapí to, že ho podporil Vladimír Bilčík z Modrej koalície, a to dokonca napriek tomu, že je členom skupiny EPP, ktorej drvivá väčšina hlasovala prirodzene proti a je to aj ich oficiálna pozícia.

To, že sa poslanec zo stredopravej Modrej koalície a stredopravej europarlamentnej skupiny EPP pridá na stranu ľavice, čakal zrejme málokto.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za povšimnutie - aj keď nie veľmi prekvapivé - stojí hlasovanie Lucie Ďuriš Nicholsonovej, ktorá založila nový projekt, stranu JABLKO. V skupine Renew Europe je však už dlhšie.

Ostatné hlasovania boli podľa očakávania.

Za zdraženie áut hlasovali v skupine Renew Europe: Michal Šimečka, Martin Hojsík a Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska a už spomenutá Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Rovnako všetci aj europoslanci zvolení za stranu Smer-SD, teda Monika Beňová, Katarína Roth Neveďalová (do Európskeho parlamentu nastúpila po úmrtí Miroslava Čiža v roku 2022) a Róbert Hajšel, ktorí sú v politickej skupine sociálnych demokratov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Proti zdraženiu hlasovali zo štandardných strán Eugen Jurzyca zo SaS a ľudovci Ivan Štefanec a Miriam Lexmann z KDH. Peter Pollák z OĽaNO sa zdržal hlasovania, teda rovnako nehlasoval za.

Radovan Kazda

Radovan Kazda

Bloger 
  • Počet článkov:  122
  •  | 
  • Páči sa:  705x

Profesijne sa venujem najmä environmentálnej politike. V minulosti ako analytik Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika, od roku 2009 ako vydavateľ a redaktor odborných denníkov, ktoré som založil. V rokoch 2020-2022 som bol poslancom NR SR za SaS. Som podpredsedom Občianskej konzervatívnej strany a budem kandidovať vo voľbách v septembri tohto roku za SaS, číslo 20. Zoznam autorových rubrík:  Spoločnosť

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu